• 1
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
А какъв контролер ползваш?
edesign - специалист
Контролерът е изцяло направен тук в БГ от колеги все още е в тестови период.

Прикачен файл

cnccontr_sm.jpg
cnccontr_sm.jpg (2.35 KиБ) Видяна 4719 пъти
Последна промяна от edesign на вт юни 10, 2014 3:58 pm, променено общо 2 пъти.
stivemaster - майстор
Здравейте искам да отправя едно питане .Започваме да правим една разкройна машина с плазмена и газокислородна горелки.Разбира се няма да е нещо много претенциозно имаме предвид нещо такова.Та предвид това ме интересува ,при такава очевидно ниска маса на портала ,за задвижване мога ли да използвам стъпкови мотори - надлъжно двустранно даречем - 86HS155-6004 ,напречно - 85BYGH450B-06D-15J и по Z оста - 60BYGH301B , от EXOROR примерно.
Всъщност питането ми е - при условие че преодоляват усилието, какви други опасности да не се справят съществуват.Задавам така лаишки въпроса, като се има предвид че в момента професионално, работя с тази плазмена машина, която е със серво мотори и драйвери Мицубиши, но е далеч от прецизна и при грешка даречем не можеш да върнеш от "грешката", а просто назад или напред по контура "на око" .Приемам че част от проблема е софтуерен при турската машина, но все пак ,интересува ме до каква степен е несъвършено задвижването със стъпкови мотори,за да преценя дали все пак не ме устройва.
MrMurdjo - майстор
Ако не изпускат стъпки (не се претоварват) стъпковите мотори са си много прецизни. Въпреки това, серво задвижването, макар и по-сложно като електроника и за настройка, би трябвало да е по-доброто решение заради наличието на обратна връзка при позиционирането. Ако машина със серво задвижване прави грешки, значи проблемът е в машината, настройките на серво драйверите и управляващия софтуер. Или пък е много податлива на електрически смущения.
Трудно е да се каже кой стъпков мотор е подходящ, защото не знаем как се задвижва и какви са преводните отношения. Има ли редукция или е директно, с винтове ли е, с рейки или нещо друго.
stivemaster - майстор
Извинявам се за директдрайф пиньон и зъбна рейка говорим по X и Y а по Z с свд. А смущения сигурно ще има все пак за плазма говорим. На тази на работа производителя иска съпротивление на заземяване 0.5 ома което е ......... Онзи ден пак се повреду консуматива за 600 лв и след като се оплаках от сервиза ще идват да я ммерят и ако била повече ще трябва да се вкопава перфорирана тръба на 10м и пълна с морска вода или да се закопае цяла поцинкована ламарина 3 мм. освен трите кола които съм набил в момента.
skat - специалист
STEPER написа:
Преди време проиграх на практика този контролер.
За драйвери използвах А4988 които са до 2А
Здравейте всички! Темата позамря последно време, искрено се надявам причината да не е в наводненията, които ни заляха, и всички вие и семействата ви да сте добре!
Имам въпрос: реших да пробвам CNC платката на PROTONEER за Ардуино Уно, хареса ми, че се получава много компактна конструкция. Като видях отблизо драйверите A4988, обаче, ме загриза едно съмнение дали тези въшки с 10-тина милиметрови радиаторчета действително могат да издържат рекламирания ток. Степер, би ли споделил с какъв ток в продължителен режим на работа си ги ползвал, искам да им избера подходящи двигатели.

Прикачен файл

CNC_SHIELD_ARDUINO.jpg
STEPER - специалист
skat написа:
STEPER написа:
Преди време проиграх на практика този контролер.
За драйвери използвах А4988 които са до 2А
Здравейте всички! Темата позамря последно време, искрено се надявам причината да не е в наводненията, които ни заляха, и всички вие и семействата ви да сте добре!
Имам въпрос: реших да пробвам CNC платката на PROTONEER за Ардуино Уно, хареса ми, че се получава много компактна конструкция. Като видях отблизо драйверите A4988, обаче, ме загриза едно съмнение дали тези въшки с 10-тина милиметрови радиаторчета действително могат да издържат рекламирания ток. Степер, би ли споделил с какъв ток в продължителен режим на работа си ги ползвал, искам да им избера подходящи двигатели.
Еми да,аз този момент действително отдавна съм го проиграл. :) Още когато правих 3D принтера ми дойде идеята :? да проверя възможността за работа на тези драйвери
на моята машина.Още повече,че в механиката на 3D принтера и CNC машината няма кой знае каква разлика.
Имах в момента в наличност един мотор от Exoror - 60BYGH301B. В серийно връзване тока му е 2.1 А. И така монтирах го на остта Y като
ограничих тока на драйвера на 2.0 Ампера.Работи прекрасно.Така работеше и го ползвах известно време.Радиатора се загряваше нормално.Но понеже всичко временно
остава за постоянно и за да не предизвиквам дявола намалих тока на 1.8 Ампера.Така си и остана да работи и до днес.Схемата A4988 е много добра но до 2 ампера
което никак не е малко за средна по размер машина и би следвало да устройва всеки.Схемата има и вътрешни защити по температура и ток така че големината на радиатора не е
определяща.На 3D принтера ми работят без радиатори което е напълно възможно до ток 1 Ампер и драйверите остават хладки а там времето на работа по принцип е много дълго
с часове :-D
Освен това ако те смущава големината на радиатора може да сложиш и по голям или с принудително обдухване или пък всички на общ и т.н.Възможности много. :)
Действай смело :supz: драйвер.
Имам също така идея и виждане за един драйвер от порядъка до 20-40 ампера с процесор AVR с размери 3 на 4 см.който да монтирам на дупето :wink: на двигателя но вероятно това
ще стане през зимния сезон когато нощите са по-дълги :) Пустото време все не стига.
Поздрави
STEPER - специалист
skat написа:
Степер, би ли споделил с какъв ток в продължителен режим на работа си ги ползвал, искам да им избера подходящи двигатели.
Потърси и си вземи драйвер от този тип като на снимката /мойте са такива/.
Хубавото при тях е това,че елементите са от едната страна а от другата е само интегралната схема и не пречат при използването на
по голям и различен радиатор от оригиналния.
Robotev - http://www.robotev.com/product_info.php ... cts_id=312
предлагат един чудесен мотор за тези драйвери С формфактор NEMA 17.Аз ползвам по-голямият му събрат NEMA 23.
Поздрави

Прикачен файл

A4988.JPG
A4988.JPG (60.09 KиБ) Видяна 4290 пъти
skat - специалист
STEPER написа:
На 3D принтера ми работят без радиатори което е напълно възможно до ток 1 Ампер и драйверите остават хладки а там времето на работа по принцип е много дълго с часове :-D
Степер, благодаря за окуражаващите съвети. Късно ми е да поръчвам от твоите драйвери, май трябваше да питам преди да купя тези от снимката ми, но това, което пишеш за работата им, ме устройва. Имам едни мотори за 2А, когато имам време ще ги включа и ще споделя резултата. Забравих да попитам с какво напрежение си ги захранвал. :)
pulsar - специалист
STEPER, би ли пуснал схемата, платка и hex-a или най-добре линк на сглобения от теб преди време автономен контролер за управление на рутер с atmega32, където готовия г-код се записва на флаш памет и след това се включва към въпросния контролер.
Става въпрос за това:

Прикачен файл

100_1682_1.jpg
100_1682_1.jpg (77.99 KиБ) Видяна 4160 пъти
  • 1
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: