• 1
  • 2
Нека намерим най-тънките цени.
Celeborn - специалист
Здравейте! Изправен съм пред един казус - имам старинни фенери в двора, които са с E27 цокъл на 100W

Самите фенери са добре затворени, но не херметически - особено при дъждове като тези от последните седмици (комбинирани с вятър), вътре неминуемо не е перфектно сухо - не че има локвички, но влажността на въздуха си оказва влияние.

Работят на 3 различни вериги със сензори и бутони - т.е. не стоят пуснати постоянно през цялата нощ, а само при преминаване/натискане на бутон, тъй като осветяват разстоянието от уличната до входните врати на къщата/гаража. 2 минути таймер.

Допреди няколко години използвах обикновени крушки с нажежаема жичка от по 100W, но проблемът ми е, че кашончето със запаси свърши, а всички нови нелегални 75W/100W крушки горят страшно бързо. Същото важи за 75W халогенни на Филипс, например. През седмица сменям по една.. а това е ужасно неудобно - всеки път мъкнене на стълба, развиване на болтове и т.н.

Опитвам се да намеря някакво по-дълготрайно решение. CFL лампите отпадат от раз - не достигат максимални лумени мигновенно, влияят се от влагата и за светене по 2 минути е абсолютна загуба на пари - сложих една Филипс Торнадо от по-големите (евквивалент на 150 вата, ако не се лъжа), която бях купил по погрешка и изгоря за 2 месеца, сигурно сумарно е работила 10 часа...

Изискването ми е да светват мигновенно (няма кой да ги чака да загряват), да издържат поне година, защото нямам сили да ги сменям през месец, да са поне 1600 лумена, да не струват 80 лева колкото новите ледове на Филипс (жълтите) и да осветяват във всички посоки.

Чудя се какво да правя... дали може в Сърбия/Македония/Турция да намеря читави 100W крушки и да се запася (дали няма да ми правят проблеми на границата?)
Има ли LED крушки на нормални цени (не 80 лева като новите на Филипс), които да светят във всички посоки и да стават за външно ползване?

Благодаря!
Йорданов2 - специалист
Наскоро купувах халогенни на цокъл Е27 за 1,49 лв. Консумират 70, отдават 92 вата. Може и повече, защото са много силни. От магазин Т-маркет. Optima пише на кутията. Може и повече да живеят, ще видим.
Celeborn - специалист
За съжаление при мен и те гърмят много по-бързо вече... явно нарочно са занижили качеството или директно са отдали поточните линии към други страни с по-лош контрол. А и имам един голям проблем с тях и онези, които ги водят "за специално предназначение" - прозрачни са, а мен ми трябват softone/матови/опал/frosted, т.е. бели... иначе много заслепяват и правят неприятни сенки, които води до по-лошо осветяване, тъй като фенерите са също с прозрачни, а не матирани стъкла.
Йорданов2 - специалист
Тогава светодиодните - има едни по 5 - 8 лева, изглеждат матова, най-мощните които видях бяха 3 вата. Една такава свети няколко часа и я върнах, повече не повторих.
ESPACE - майстор
За нощно осветяване на пътека не мога да схвана изобщо необходимостта от подобни мощности-100W. Слагай светодиодни.
kuger - майстор
За пътеки става и малка мощност на ниско /0,6-0,8м/, 100W за декоративно осветление са много,особено ако са на близо фенерите.
Едно време имаше магазини за фотографски материали, там се продаваха и "млечни" лампи с нестандартна мощност /125W примерно/, и отлично качество. Но цената им не беше приятна, за разлика от светлината, която излъчваха.
Аз също имам 3 фенера, осветяващи терен и пътека, и много ме дразни светлината на обикновените прозрачни лампи. Мисля да се насоча към ЕСЛ 7-8W, за диодни ми е рано да мисля, нека им вдигнат качеството и намалят цената, тогава.
thinkpad - майстор
Junak написа:
Малко по издържливи са http://lampi-osvetlenie.com/bg/shop/vie ... ampi/12253
На тоя сайт много не му вярвай. Крушка с нажежаема жичка с енергиен клас B? Нажежаемата жичка повече топли, отколкото свети. Над 90% от емисията не е в спектъра на видимата светлина.
Иначе качеството на уж нелегалните 100W лампи, с които можеш да се снабдиш навсякъде, освен в големите супермаркети и магазини е доста ниско вече, а марките неизвестни. Направо като изгарят, после като се опиташ да ги развиеш, просто балона излиза, а винтовата част заедно с жиците остава във фасунгата(частта с едисоновата резба), което е направо опасно. Да не говорим, че 2 пъти сменям фасунга, защото не можеш после да ги развиеш - чупи се фасунгата, но не излиза...
Иначе, любопитен факт е, че и в белите западни страни още се продават тия лампи със заобикаляне на регламентите, поне е имало такъв опит. Не се продават като осветителни, ами като отоплителни кълба, понеже повече топлят, отколкото светят.
Junak - майстор
Става въпрос за така наречените ВИБРОУСТОЙЧИВИ лампи, които горят по-рядко, защото отговарят на други стандарти. Жичката е по дебела и с допълнително укрепване. Ама thinkpad, както винаги, не пропусна да се изяви неподготвен.
thinkpad - майстор
Junak написа:
Става въпрос за така наречените ВИБРОУСТОЙЧИВИ
Не е важен стандарта, а че сайтът или е неточен или е пълен с грешки. Много по-долу от енергиен клас B е каквато и да е обикновена лампа с нажежаема жичка, независимо от укрепването на жичката или дебелината й. Пак над 90% от емисията е извън видимият спектър.
  • 1
  • 2

Тема "Какви крушки на нормални цени за външни фенери?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: