• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kokotrikcs - специалист
Здравейте господа.От около 5 дни съм горд собственик на вакумно тръбен слънчев колектор(от тогава и слънце не е изпичало... :prayer: ),но не намирам информация как да защитя тръбите от градушка.Смятам че някаква решетка или нещо подобно на комарник ще служи за защита,но пък да не пречи по някакъв начин...?Какво точно да е,на какво разстояние от тръбите да е и още някой подробности не са ми ясни.Мисля че темата би била полезна,затова ще помоля някой с нужните знания да помогне.Поздрави на всички и благодаря предварително.
maleeeestrax - специалист
Има снаряди против градушка но ти трябва и уред за изстрелване :finga:
fox_vt - майстор
Абе да не ти пука,нали тръбите издържали на градушка с размер X мм тъй че няма страшно.Ако дойде градушка по голяма от яйце повярвай колектора ще ти е най малката грижа :-D Пък и счупени тръби се сменят къде къде по лесно отколкото стъкло на плосък колектор :wink:
hidrazin - майстор
Бронираното стъкло не върши никаква работа в случая а само пречи. Освен това е с ограничена годност във времето. :-D
:partyman:
thinkpad - майстор
Метална мрежа над него. Всичко друго е глупости - комарниците едва ли са по-здрави от тръбите, като постоят година-две и изгорят от Слънцето.
fox_vt - майстор
Най добре ще се защити колектора ако се премести мазето никаква градушка няма да го порази.Това са природни стихии които не се случват всеки ден, че да им мислиш защита.Заради една градушка веднъж на сто години която ще счупи една две тръби, да се монтират неща пречещи на добива на енергия е :supz:
maleeeestrax - специалист
Вярно е веднъж на 100 години ама ако живеем 200 години ще се скъсаме от ремонти на тоя колектор :axe:
  • 1
  • 2

Тема "Как да защитим слънчев колектор от град?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: