Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Hristian78 - помощник
Ламбдата на ISOTEC не мога да я коментирам, само казвам, какво показват сертификатите, а те са издадени от компетентни сертифициращи фирми. Ако имаш някакви съмнение трябва да питаме италианските производители на ISOTEC, но из мрежата съм срещал и други изолации от полиуретан и всичките декларират ламбди между 0,022 и 0,025, така че предполагам е така. Според теб каква е ламбдата на полиуретана?
VLADO66 - майстор
Hristian78 написа:
Ламбдата на ISOTEC не мога да я коментирам, само казвам, какво показват сертификатите, а те са издадени от компетентни сертифициращи фирми. Ако имаш някакви съмнение трябва да питаме италианските производители на ISOTEC, но из мрежата съм срещал и други изолации от полиуретан и всичките декларират ламбди между 0,022 и 0,025, така че предполагам е така. Според теб каква е ламбдата на полиуретана?
http://polyurethane.bg/index.php?option ... 2&Itemid=3
Hristian78 - помощник
Благодаря за линка! Значи все пак ламбдата е реална. Убедил съм се вече, че полиуретана е най-добър като топлоизолатор и много по-малка дебелина дава същата ефективност като по-големи дебелини от другите материали. Аз съм се спрял на 8см от тези панели, които мисля, че ще са ми достатъчни. Прав ли съм?
Дъждовното време ми дава още време за размисъл, преди да разкрия покрива и да действам. Затова и се включих във форума, за да чуя отзиви за покриви направени с ISOTEC преди да го поръчам.
Фитилчо - майстор
Каква е цената на тези панели ?
Hristian78 - помощник
Цената на панелите е от 39 до 73 лева на квадрат без ДДС, а специално тези, които аз съм си избрал 8см от полиуретана са 56,80.
dadko - майстор
Айде стига с тая реклама, а? Вече много взе да идва. Може би идеята ти е да е ненатрапчива, но почна да е в повечко... Тоя филм сме го гледали неведнъж.
Вадим Владимиров - специалист
Hristian78 написа:
Вадим Владимиров написа:
И аз да попитам. Като си видял панела, разгледа ли го хубаво? Какво са ти казали относно вентилирането на подпокривното пространство? Работил съм с тях. И не мисля повече да ги пипам. И на теб ще препоръчам същото. Избери си класиката. По възможност смени си OSB с дъски. И в тая връзка да попитам. Понеже ще слагаш тези панели, това предполага керемиди. Защо са ти оферирали OSB? Колко е дебело това OSB? 2-ка или 3-ка? И като си отговориш тогава сравни цените.
Какво точно не ти хареса в панелите? Трудно се работи с тях или дават проблеми по покрива в последствие? Аз доста обстойно ги разгледах, защото през зимата бях проучвал подробно какви са проблемите при покривите с изолация, четох и по разни немски форуми. Ако се занимаваш наистина с направа на покриви, знаеш, че единствената възможност за вентилация на обитаемото пространство, както на всяко друго такова си остава прозореца/не съм привърженик на принудителната вентилация като при пасивните сгради/. Предполагам добре знаеш, че когато се прави изолация на покрива с вата под нея се слага пароизолация, защото иначе тя се овлажнява и мухлясва. Ако си слагал вата без пароизолация по-добре отиди да прегледаш покривите. Така че от тази гледна точка не виждам разлика между ватата и ISOTEC.
Бях се спрял на варианта с OSB, защото в България всички дъски са сурови и ако погледнеш покрива след два три месеца има по два пръста фуги между дъските, фолиото провисва там и т.н. ОSB-то в офертата е 22мм, но незная дали е 2-ка или 3-ка, цената му е около 15лв/кв.
Виждам,че си от фирмата с метални керемиди, която също видях на стройко. Момичето от щанда на ISOTEC ми каза, че комбинацията между метална карамида и панелите е много добра и дори ми препоръча вашата фирма, защото сте работили вече с панелите. Ти сега говориш против тях. Може ли да ми кажеш какви са ти аргументите?
Едва ли си видял фирмата ми на изложението. :) . Как се правят покриви знам много добре, но има и адски много неща за научаване. Твоя покрив обитаем ли ще го правиш? Ти си дал цена за м2 от панела, а другите неща слагаш ли ги?
Практически за да се поставят 100м2 от ISOTECса необходими:
-100 м2 от 390 сантиметровите панели ISOTEC
-чук, трион и ъглошлайф;
-10 флакона силикон;
-5кг. Пирони;
-2 флакона полиуретанова пяна;
-6 ролки алуминиева самозалепваща лента
По-нататък.
3.Пароизолация

В системата ISOTEC топлоизолационният слой е облечен в алуминиево фолио, което е отлична бариера за водните пари и запазва напълно неговите качества. При незащитена топлоизолация на покрива, идващите от обитаемите помещения водни пари, които са следствие на по-високата температура и съответно по-високата относителна влажност в тях, проникват в топлоизолационния слой, овлажняват го и замръзват. Всичко това драстично понижава качеството на топлоизолацията и затова е необходимо тя да бъде защитена.
А къде отива парата? Ако покрива ти е необитаем, как ще вентилираш тавана, как ще премахнеш парата от дървената конструкция? Като си чел, обърна ли внимание за 2-3 см. въздушен слой над топлоизолацията? Защо ли го оставят?
4.Микровентилация
Поставянето на топлоизолация на покривите води до появата на конденз по долната част на керемидите, което е причина за гниене на летвичките, а при замръзване на влагата и до натрошаване на керемидите. Ето защо, за да се изгради качествен покрив е необходимо да се осигури вентилация на подкеремиденото пространство. Системата ISOTEC разполага със специални отвори в стоманения профил на панелите, през които се получава перфектна микровентилация на подкеремиденото пространство(въздухът се движи отдолу нагоре по ската) и се предотвратява появата на конденз.
За първи път чувам, че полагането на топлоизолация води до появата на конденз!. Но явно си прочел доста и това не те смущава.
Ограничен си от размерите на панела. Може да се наложи да режеш последния ред керемиди. И трябва да сложиш летва. Но тя ще изгние според производителя! :) Долния край на панела е алуминиев. Сглобката е перо-нут. И като ги сглобиш получаваш една голяма алуминиева плоскост, която стърчи извън покрива най-малко на 50см. Умножи ги по обиколката на къщата и ще видиш колко квадрата ти е термомоста Как ще го прекъснеш? Ако слагаш безшевни улуци си ОК. Но как ще сложиш скоби за полукръгъл улук? Не всичко, което лети се яде!
gechev - специалист
Използвайте прозорците си често през зимата. Отваряйте ги широко за "непринудителна" вентилация. Нека водните пари напуснат безпрепятствено Вашето жилище заедно с платената от Вас топлина. Ей тъй се прави. :axe:

Владо, като специалист не си ли виждал ориентировъчните таблици от стр. 73 от Наредба 7? Там ламбдата на полиуретана е 0,035 W/mK. От 0,023 до 0,035 има Балкан разлика. Сигурно имат сертификати, ама обработени на фотошоп. :lol:

Стиропораджиите се вразумиха и хоп дойдоха полиуретанците да ни обясняват за топлопроводност по малка от тази на сухия въздух.
Хайде малко се осъзнайте. :?
VLADO66 - майстор
gechev написа:
Използвайте прозорците си често през зимата. Отваряйте ги широко за "непринудителна" вентилация. Нека водните пари напуснат безпрепятствено Вашето жилище заедно с платената от Вас топлина. Ей тъй се прави. :axe:

Владо, като специалист не си ли виждал ориентировъчните таблици от стр. 73 от Наредба 7? Там ламбдата на полиуретана е 0,035 W/mK. От 0,023 до 0,035 има Балкан разлика. Сигурно имат сертификати, ама обработени на фотошоп. :lol:

Стиропораджиите се вразумиха и хоп дойдоха полиуретанците да ни обясняват за топлопроводност по малка от тази на сухия въздух.
Хайде малко се осъзнайте. :?
Стига бе :) много ми е ясно че линка е търговска реклама :) Какво беше-състарена,декларирана ламбда,колко е състарена и пред кой е декларирана.......Иначе за бързо и удобно става,ама по-нагоре се спомена за конденза....За да не стане така че праим изолация на изолацията....имаше май такава тема за термопанелите.
Tsilkov - майстор
Относно ламбдата на PUR/PIR ето един линк дори показана в годините http://www.excellence-in-insulation.eu/ ... e_foam.pdf. Същите цифри ги има на още много места - чак пък световна конспирация да има на производителите на полиуретан аре нема нужда :lol: Съвсем отделна тема е въпросните Isotec дали точно тази разновидност на PUR/PIR са сложили, как са я сложили и дали са спазили технологията, колко е термомоста на сглобките и т.н. - ама то тоя филм го има при абсолютно всички изолации за съжаление :sad: :!:
Относно панелите вече съм леко утегчен - през месец-два едни и същи теми. Тия панели (като всички други индустриализирани методи) са замислени като система за сгради с голям обем, а не за строежчета по 200-300-500 квадрата. Дори и при големи сгради (където е целта на панелите) със сегашната цена на горивото и тудът в БГ много често послоиния монтаж излиза по-евтин.
Hristian78 написа:
а специално тези, които аз съм си избрал 8см от полиуретана са 56,80.
И къде му е икономическия смисъл - 56,80 лв. стартова цена (без окомплектовка) в склада на търговеца и без фирите :? ?
gechev написа:
Ами ламбдата на сухия въздух пасти да яде /0,025 W/mK /.
Гечев сравнително константна ламбда има само твърдите материали - въздуха хич не го гледай. Тва че някой професор някога е решил да даде усреднен коефицент на база термично съпротивление е "вятър на устата".

Тема "изолация на покрива с ISOTEC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: