• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
MIRO_073 написа:
atanasovpetko написа:
hidrazin написа:
Индукция.
:partyman:
Е да де, ама какво е станало, че има индукция само при мен?
От магнитното поле на един проводник се индуцира ЕДН(електродвижещо напрежение) в друг проводник и се получава така. То може да е примерно 50V , но с почти никакъв ток.
По скоро от електричното, а не от магнитното поле. За да има магнитно поле трябва да тече ток, който да го създаде. В случая преобладава електричното поле заради високото напрежение.
Кабелът е един много дълъг кондензатор. Единият проводник индуцира в другия противоположен по знак и равен по големина заряд. Ако единият проводник е висящ в него се идуцира заряд, който се разрежда през глмката на фазомера към земя. Понеже имаме променлив ток процесът се повтаря и през този "кондензатор" непрекъснато протича заряд (ток) към земя.
Този ток е няколко стотин микро ампера до няколко милиампери и стига да запали глимката.
atanasovpetko - специалист
Значи на практика няма проблем...
prokop4o - напреднал
Изображение

здравейте!
може ли да ми кажете дали съм разбрал правилно,как да свържа разклонителната кутия?
или на село ще има светлинно шоу с фоерверки и паднали предпазители.
поздрави!
MIRO_073 - майстор
prokop4o написа:
Изображение

здравейте!
може ли да ми кажете дали съм разбрал правилно,как да свържа разклонителната кутия?
или на село ще има светлинно шоу с фоерверки и паднали предпазители.
поздрави!

:2thumbs:
fikata - майстор
prokop4o
Имаш и моя глас в подкрепа на верността на скицата ти!
=D>
Duke_BG - специалист
fikata написа:
prokop4o
Имаш и моя глас в подкрепа на верността на скицата ти!
=D>
и от мен с едно уточнение :
кафевия кабел го свързваш така че да дойде на "пъпката" на крушките на фасунгата за да не светваш ти докато сменяш изгорели крушки :)
nikolovvd - майстор
Здравейте!
Отдавна не съм влизал във форума, защото станах новодомец.
Та докато се опитвах да сложа контактите, по специално в коридора, стигнах до два извода.
1. Този дето е правил ел.инсталацията е бил пиян.
или
2. Този същия е направил свързване за девиаторен ключ.
Изхождайки от факта, че това е сравнително рутинна работа, т.е. нещо повтарящо се във всеки апартамент, се наложи извода, че трябва да купя девиаторни ключове.
Та ми се иска една консултация с колеги, които често правят такива инсталации и по-точно коя жица къде да свържа.
Логично би било средната от трите жици да се свърже към общият на ключа, т.е. фазата отива на тази клема чрез която ключа подава захранване към единия или другия извод.
За втория ключ свързването е същото, но на общата клема се свързва нулата (в кутията на ключа не трябва да има фаза), а другите два извода няма значение как ще се свържат.
И понеже все още нямам Интернет, утре ще ви пиша каква оценка съм получил от 220V-то жури. :-D
hidrazin - майстор
nikolovvd написа:
...Логично би било средната от трите жици да се свърже към общият на ключа, ...
Няма такава логика. Слагаш една ламба в коридора където би трябвало да се монтира (желателно обикновена с жичка), взимаш един "фазомер" и си ти.
nikolovvd - майстор
Мислех да направя свързването и после да меря с подходящите уреди на жиците за крушката, но щом казваш да свържа крушката, така ще направя.
Днес забелязах същата картинка за ключа към втория етаж на мезонета, та това ще ми е репетицията, че по тия стръмни вити стълби няма как да се катеря по сто пъти.
hidrazin - майстор
Сега първо намираш в коя от двете кутии има фаза. Трябва да е само една жица в двете кутии. Свързваш я за общия на единия девиатор. Другите две свободни жици в останалите две дупки на девиатора без значение коя къде. Единия ти е готов.
Слагаш ламба и отиваш при кутията на другия ключ. Гледаш къде има фаза и я слагаш на единия от двата края на девиатора (не общия край). Връщаш се при монтирания вече девиатор. Цъкаш го в другото положение и отиваш при немонтирания. Пак гледаш на кой от останалите два кабела има фаза. Него го свързваш за втория извод. Накрая трябва да ти остане във втората кутия един кабел с нула, която свързваш към общия край на немонтирания още девиатор.
Нататък - лесно.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Свързвяане на девиаторен ключ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: