В кооперацията в която живея имаме много течове на покрива и се стигна до решението да се прави ремонт, нека да го наречем основен, последното е под въпрос. Идеята е да се разкрие покрива, да се подменят изгнили дъски и т.н., да се сложи ново паропропусклво фолио или друг подобен материал. Тук идва и въпроса ми. Единия вариант е да се пренаредят старите керемиди, които са на 50 години вече или да се вземат нови керемиди. Аз лично понеже не веднъж съм се качвал да поправям покрива за да не тече в тавана ми, съм против старите керемиди, които са с неточни размери с язви по тях и според мен с изтекъл живот през тези 50 години. Все пак смяната е свързана с много средства, говорим за над 500 квадрата, но от друга страна цената на работата и при двата варианта е основната сума. Моля хората които имат повече опит с покривите и керемидите ако може да ме посъветват дали разсъжденията са правилни или не, има ли нещо което недомислям. Също ще съм благодарен за съвет какво паропропускливо фолио или черна хартия или ... да се сложи, марка керемиди (ценна/качество) Брамак сега са на промоция и идват добре май? Всякакви други съвети са добре дошли. Принципно аз си правя нещата сам и има време да ги съобразявам и по време на работата, но в случая се разчита на мен да изкажа мнение за цялата кооперация и не ми се иска да заблудя съседите, все пак като си правиш сам и сам си понасяш грешките а в случая не е така. Благодаря ви предварително
- 1
- 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ori75
- напреднал
13 мнения в "Основен ремонт на покрив на кооперация."
Вадим Владимиров
- специалист
Сам да го правиш не ти го препоръчвам. Проблема не е само в старите керемиди, но и в старата конструкция. Помисли върху ремонта на дървената част, за да го изправиш. Ориентирай се към по-леки покривни материали (метални, битумни керемиди). Битумните и сам можеш да ги сложиш. Не забравяй и за гаранцията на материалите.500 кв. са сериозна площ, помисли и върху това. И не си викай "братята" на покрива.
ori75
- напреднал
Не става въобще въпрос да го правя сам, искам да си изградя мнение за това как трябва да се изпълни и да не подведа съседите си като изкажа това мнение. Дървената част ще се прегледа и ще се подмени всичко изгнило. Има голяма вероятност да не е малка тази част. За слагането на битумни керемиди, това беше една от първите ми идеи но за това се изисква нова равна повърхност от летви или ОСБ което ще доведе до неразумно оскъпяване на покрива при съществуваща конструкция, не е ли така? За съжаление Домоуправителката която се е наела с издирване на фирма (бригада) за изпълнението на ремонта е попаднала на фирми само от „братята“, ако някой има контакти на надеждна фирма за Пловдив нека сподели или прати съобщение на лична, ще съм много благодарен понеже според мен доброто изпълнение е по важно от добрите материали. Да не говорим за лошият опит който имаме от последното ремонтиране на комините.
Christo
- майстор
Цялостна подмяна на ребрата. Дебелина от 6см нагоре. Широчина минимум 10см, още по-добре 20. Бичени, сухи, по-добре рендосани и непременно импрегнирани! Ребрата през 59 см(мерено МЕЖДУ ребрата). Така, който поиска да си сложи вата за изолация, хем ще има място за нея, хем ще си стои на мястото, защото стандартната и ширина е 60см. Отгоре дъски плътно една до друга, отгоре паропропускливо фолио, отгоре летви за вентилация, отгоре летви за циглите(метални или керамични). Има още много подробности. Отиди на сайта на някоя фирма, произвеждаща цигли, примерно Брамак, тези неща ги има описани доста подробно. Вадим Владимиров се занимава с ремонт на покриви, пиши му! Ще ремонтирате нещо, което очаквате да е читаво следващите 50 години! Какви жени за инвеститорски контрол и какви цигани за работници?! Поздрави и успех
ori75
- напреднал
Това е най добрия вариант убеден съм, но аз се опитвам да намеря вариант който е икономичен, т.е. няма как да се навият съседите на този, ремонта става прекалено сериозен. Изгнилия дървен материал ще се подмени с нов, но стария който е здрав (той не никак малко а и е бил висококачествен навремето) не виждам защо да се сменя. В крайна сметка и под покривното пространство са тавани които не се ползват на около 80%. Опциите са или ползваме старите керемиди или слагаме нови и то ако не е прекалено скъпо. За това ми беше и въпроса, по наши сметки керемидите ще оскъпят ремонта с не повече от 30%, за старите керемиди така или иначе ще се поправи дървенията, ще се слага парпропускливо фолио и всичко както се полага за нови керемиди. Не е ли така? Моля помогнете в този ред на мисли. За нов покрив съм съгласен че е добро решение и така направих над една част върху моя таван когато я ремонтирах но в случая няма как да се случи, по добре е да се намери все пак един разумен вариант, не най добрия но достатъчно добър.
ori75
- напреднал
Понеже сме малко апартаменти наистина сумата на семейство е значителна, не е като в 12 -13 етажен блок с по 5 апартамента на етаж. Все пак мисля че точно сумата 20000 лв е някъде предела на който сме спрели. Но това че може да се съберат парите не означава че трябва да се изхарчат, блока е на 50 години, постоянно изкача нещо да се прави по него. Все пак минимума който ще се похарчи по груби сметки е 12000-13000 лв, ако след няколко години се наложи пак да с е прави ремонт на покрива заради спестени пари сега е повече от неразумно.
Caxo
- специалист
Ако покрива служи просто да предпазва от вода няма какво да се чудиш. Подмени изгнилите части на дървената конструкция. Ако няма наковани дъски, трябва да сложиш, заради фолиото, но личното ми мнение е, че може и без тях(става въпрос за фолиото и дъските-щом до сега е изкарал 50 години). Същото важи и за каремидите...която е била не качествена, най-вероятно вече се е счупила. Подмени счупените и това е . Има не малко сгради, построени 20те-30те години и керемидите им се все още здрави.
Почвам да ми минават разни мисли за този форум... Всеки, който попита нещо му се дават някакви генерални решения...Съгласен съм, че така е по-добре ама... то на чужд гръб и 100 тояги са малко...
Почвам да ми минават разни мисли за този форум... Всеки, който попита нещо му се дават някакви генерални решения...Съгласен съм, че така е по-добре ама... то на чужд гръб и 100 тояги са малко...
- 1
- 2
Тема "Основен ремонт на покрив на кооперация." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература