• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
milev5 - специалист
Имам стара Българска дрелка с ключов патронник от 2 до 10мм.
Точните инициали на патронника са 2-10Б 12 на конус.
Искам обаче да и сложа безключов патронник.Намерих някакви но те са до 6мм свредло.
Може ли да да се направи преходник на струг от конус към резба на патронник 1/2 или 5/8 ?
Само не мога да разбера тази 1/2 половин цол,като на тръбите ли е или друга мерна единица ?
Сега видях че може да стане и към патронник с B16, който е конус.
Проблемът с резбата е че не знам дали стругаря ще има такава резба .
mitko64 - майстор
Не е като на тръбите есествено, най- малкото заради диаметрите. Градусът също е различен, стъпката също. Най- близката резба до 1/2 20UNF е 12Х 1,25. Пробвал съм такъв патронник на резба от амотесьор на Опел, стъпката си върви идеално, само малко хлопа.Не става ли да разглобиш шпиндела и някой стругар да ти престърже и нареже за патронник 3/8 24UNF.
milev5 - специалист
mitko64 написа:
Не е като на тръбите есествено, най- малкото заради диаметрите. Градусът също е различен, стъпката също. Най- близката резба до 1/2 20UNF е 12Х 1,25. Пробвал съм такъв патронник на резба от амотесьор на Опел, стъпката си върви идеално, само малко хлопа.Не става ли да разглобиш шпиндела и някой стругар да ти престърже и нареже за патронник 3/8 24UNF.
И за си го мисля това с нарязването на резбата само,че не знам дали ще има този размер, защото ако го има би могъл да ми направи преход и към 1/2.
mitko64 - майстор
Виж си диаметъра на шпиндела дали има 12,7мм и колко мегдан има за резба. Включи и място за ключ, ако няма. Иначе какво му е толкова, не разбирам от стругарство, но съм гледал тъста. Намира нож за резба 60гр, превключва настройките на подаването за 20 навивки на инч и почва да сваля стружка и постоянно мери. Иначе Ташев Галвинг имат безключов стоманен за морз В12, но е до 8мм и от цената боли глава- 49лв.
Последна промяна от mitko64 на нед юни 08, 2014 10:38 pm, променено общо 1 път.
milev5 - специалист
mitko64 написа:
Виж си диаметъра на шпиндела дали има 12,7мм и колко мегдан има за резба. Включи и място за ключ, ако няма. Иначе какво му е толкова, не разбирам от стругарство, но съм гледал тъста. Намира нож за резба 60гр, превключва настройките на подаването за 20 навивки на инч и почва да сваля стружка и постоянно мери.
Място за резба бол само че диаметъра куца.

Конуса е от 12,1мм до 11,3мм.
Утре ще отида да го питам какво ще направи.Ако стане взимам 1/2 ако не 3/8.
mitko64 - майстор
За 3/8 имаш мегдан- трябват ти D 9,52mm. Но патронниците ловят до 10мм свредла. Твоя оригиналният също и няма смисъл да зориш машината с по- големи свредла, едва ли е конструирана за това. Сега се сещам, щом ще слагаш безключов, гледай да не е едновтулков, защото предполагам нямаш реверс, шпиндел лок и другите глезотии, а и контра болт с лева резба трябва да предвиждаш.
milev5 - специалист
mitko64 написа:
За 3/8 имаш мегдан- трябват ти D 9,52mm. Но патронниците ловят до 10мм свредла. Твоя оригиналният също и няма смисъл да зориш машината с по- големи свредла, едва ли е конструирана за това. Сега се сещам, щом ще слагаш безключов, гледай да не е едновтулков, защото предполагам нямаш реверс, шпиндел лок и другите глезотии, а и контра болт с лева резба трябва да предвиждаш.
Добре де убеди ме :)
Поръчвам 3/8 и ако ми се наложи ще слагам по големия с оста на малкия патронник :)
mitko64 - майстор
Ако ти е толкова наложително да хваща да 13мм., Ташев имат на 3/8 двувтулков, на Eurobit но цената е дебела- 38,80лв. И аз си блъскам главата с един шпиндел на една колонна антика, какво ли не пробвах, но май ще се окаже резба7/16UNS24.
milev5 - специалист
Пффф .

Не мога да улуча на стругар.
Този който е в Тополи, нямал толкова твърд нож за да изравни оста и трябвало първо да я откалява че после да я стругова.
Питах и колегите от Елдома, ама те едни стругарииии #-o Мързи ги да гледат камо ли да ми свършат работа.
Почнаха да ми разтягат едни локуми че трябвало първо да направят протокол за преработката, за да им го начислят като свършена работа, че трябвало да ангажират и други колеги ...... и накрая се отказах.
Та направо търся стругар във Варна който да стругова закалена ос и после да нареже резба 3/8 24UNF за патронник.
Някой ако знае моля да пише .

Само да вметна не знам дали да свалям всичко от оста понеже в задната част влиза иглен лагер и там няма как да се хване на струга. След нея има много малка част от оста която е висяща. Но е съвсем малко по дебела от опашката.

На снимката съм дал размерите .

Изображение
teon - специалист
..еегати и пишман стругарите :shock: ...моята е Б10(дрелката)...преди повече от 12-13 години поради повреда и смених патронника с безключов конусен такъв и се родих с него...прецизен е, лови по-малко от мм до към 10-12мм...според мен с тея пари пръснати по стругари и с неясен краен резултат, по-добре си потърси добър безключов конусен патронник от такъв тип:
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... auY0URJtKQ
  • 1
  • 2

Тема "Смяна на патронник на дрелка - въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: