• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
radius написа:
Тези шнайдерски ДТЗ имат ли вход и изход или както ги сложиш?
Някои икономични серии имат задължително. На другите по принцип няма значение. Обикновено от клема 1 към клема 2

Прикачен файл

IMG760.jpg
radius - майстор
Благодаря за помощта на всички участници. Ето какво сътворих, не е прегледно като малкото, но това табло е доста тясно и плитко. Оставих доста дълги кабели, да има ако се наложат промени. И ако, горното е трудно за ремонт, не знам за това какво ще кажете.
Ползвах и гребени, и Ваго, и усуквания :lol: .
Само още една клема не е монтирана, че не ми стигнаха и КО не е донаместен.
Прикачен файл:
IMG2986.jpg
radius - майстор
В изкопаната дупка има един слой от бяла глина, на около метър дълбочина. Оградил съм го с червено. Дали е добър проводник? И мога ли да набия по посочената схема хоризонтално коловете, ще бъдат на метър под повърхността.
Май шините на коловете трябва да са V_образно към главната шина отиваща към рев. кутия. Но все пак хоризонтално става ли ?
Прикачен файл:
zemno.jpg
hidrazin - майстор
Не мисля че е много удачно и ще има някакъв положителен ефект. Почти всичко по въпроса беше казано още в началото.
Все пак каквото и да правиш, накрая измерването на земното ще си каже думата. Прави се в края на лятото - август или началото на септември, преди есенните дъждове. Това ако искаш да имаш истинско земно. Останалото е пари на вятъра и самозаблуда.
:partyman:
radius - майстор
Е той ефекта ще е най-вече да се улесни забиването - вместо да "минавам" през незнайно дебела плоча, ще ги набия в меката глина. Но просто не съм наясно дали това е благоприятно за отвеждането. И да, искам да имам работещо земно, затова и съм се впрегнал. М/у другото идеята ти за северната страна ще я приложа - в двата края колове, м/у тях шина и от едната страна земното на ел. инсталацията, от другата мълниезащитата.
hidrazin - майстор
Е ами това за северната страна си е логично. Мисля че вече се обосновах - там през голяма част от годината е влажно. Това е важно за отвеждането. Ако земните са плитко, горният слой почва изсъхва и ... нямаш земно.
Измерване му е майката. Ако не влизаш в норми през сухия период - ясно. Трябват още заземители. Така на око едва ли някой ще познае колко ти е проводима почвата и доколко ще са ефективни заземителите.
Duke_BG - специалист
може ли един бърз въпрос :
някой препоръчваше неръждаеми колове - ок ще издържат много време но са скъпи та въпроса е следния :

ако заровя един казан от "рига", "роса" и т.н. стари вертикални перални дали ще има добър ефект ?
и ако да на каква дълбочина е добре да се направи ??
MIRO_073 - майстор
Лабораторията ще ти отговори с точност след замерване на заземлението с казана :-D
radius - майстор
Да попитам за северния клон на заземлението. По съвета на хидразин ще пусна и хоризонтално на 50 см дълбочина шина, между двата кола. В момента ситуацията е следната
Прикачен файл:
земно.jpg
земно.jpg (44.4 KиБ) Видяна 1446 пъти
Купил съм 2 кола с шина към тях 1.5м дълга и отделно 2 шини по 6м. Чуденето ми е за заземлението на ел .таблото - при показаната ситуация как да го свържа? Подозирам, че не е без значение дали е свързано в края към кола или по средата на шината ( което е по-удобно в случая). Затова искам съвет. Предполагам трябва да го направя по долния начин, но се чудя не е ли безсмислено дублирането на шината от земното на таблото до кола, при положение че другата минава до извода на земното за ел.таблото. Ето какво имам предвид:
Прикачен файл:
земно 1.jpg
земно 1.jpg (50.61 KиБ) Видяна 1446 пъти
hidrazin - майстор
Според мен няма смисъл от това дублиране. Свържи таблото към средата на шината с едно парче шина, което да излезе над земята. Пак със заварка.
Заварките почисти и мини с цинкова боя или ги покрий с асфалт. Там където шната излиза над земята - увиваш я с гресирана амбалажна хартия, така че хартията да обхваща шината 20-тина сантиметра над и под земята.
Успех!
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Изграждане на заземления, катоден отводител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: