Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
mitko64 - майстор
Китайското отдавна не ме притеснява, притеснява ме подръжката, та явно варианта отпада. От прочетеното дотук се ориентирам към Вики, но няма закъде да бързам и ще си карам засега с руския трансформаторен боздуган. Благодаря за съветите!
kuger - майстор
iivanov написа:
kuger написа:
но когато ще заварям, ще заварям.
Хм, зависи какво ще завариш. Така че, в името на семейното огнище, обаждайте се , като се прибирате . :-D
Приемам задявката :) , който не знае как се пише......
koveslav - майстор
Оф,аз като маниак на компактността на техниката,пак да си запея старата песен.Заглеждам си комби машините и това е.Харесал съм 160A телоподаващо с ММА,с опция евентуално да има и ВИГ.Цялата машина е 11кг инвертор с възможност за работа с 1 и 5кг ролка тел.Въпроса ми е следния-след като за момента 130A инвертор ми върши нормална работа и явно не се претоварва,като СО апарат 160А ще ми е достатъчен ли.Въпроса ми е провокиран от това,че много често телоподаващите се продават с по-големи амперажи от електрожените.Какво е съответствието в амперажите при тези два вида заваряване- MMA и МИГ-МАГ.
shtaiga - напреднал
koveslav написа:
Оф,аз като маниак на компактността на техниката,пак да си запея старата песен.Заглеждам си комби машините и това е.Харесал съм 160A телоподаващо с ММА,с опция евентуално да има и ВИГ.Цялата машина е 11кг инвертор с възможност за работа с 1 и 5кг ролка тел.Въпроса ми е следния-след като за момента 130A инвертор ми върши нормална работа и явно не се претоварва,като СО апарат 160А ще ми е достатъчен ли.Въпроса ми е провокиран от това,че много често телоподаващите се продават с по-големи амперажи от електрожените.Какво е съответствието в амперажите при тези два вида заваряване- MMA и МИГ-МАГ.
Mисля че 160А ще са ти напълно достатъчни.Професионално се занимавам със заваряване и мога да ти кажа ,че служебните работят 90% от времето в диапазона 100-150А
pansim - майстор
Добре е да се тества преди покупка.
Защо:
1. Не се знае дали са истински амперите, а не само по надпис.
2. Режима на телоподаващото е доста по различен от заваряване с обмазан електрод. В режим на късо трябва да имаш значително по-голям ток от посочения като максимален. Това се постига със съответното схемно решение, но изискава силова част която е в състояние да издържи този ток
Само като пример ще посоча, че телоподаващо със заявен ток 200А в режим на късо достига над 300А. Фирмата няма да я споменавам.
3. Комбо машина лично мен не ме кефи особено. Имам си причини за това...китайското управление, обикновено е силно недоклатено за различните режими на работа. Разбира се всеки си има собствено мнение.
Тествай преди покупка!!!
Това е от мен.
koveslav - майстор
Проблема е,че в Миг заваряването съм бос.Моя стаж е с РЕДЗ и когато си избирах електрожените знаех,по-коро усещах коя машина как работи и дали ще ми върши работа.Правя си ново железарско ателие,а ми е писнало да ходя по кабели и маркучи докато работя и все си мисля,че за моите дребни неща такава универсална машина ще ми върши работа.Материалите,които работя рядко достигат до 4мм дебелина,само инцидентно се налага да се завари нещо дебело и то е в рамките на няколко електрода.Можете ли да ми кажете как да пробвам МИГ апарат,без да съм опитен в това?Има ли подобен трик,както примерно пробата на инверторен електрожен с базични електроди.
pansim - майстор
Е, нали имаш майстор до теб. Взимай го и тествайте.
А после :partyman:
koveslav - майстор
Далече сме един от друг с майстора,иначе благодаря.А и искам да чуя повече мнения,нали за това сме тук.
pansim - майстор
Мнения - добре. Ама мнението не работи и не заварява. :)
За един това което е добре, за друг не представлява интерес. Контактувал съм с опитни заварчици, и знам какво говоря. Има инвертори които още като запали дъгата и след 3-5 сек спира и казва - не става за професионална работа!
А собственика на въпросния инвертор си е доволен...блъска с веженки и това е. :)
Та иди и тествай. Ако имаш и опитен човек до теб - още по-добре.
Успех!
koveslav - майстор
Прав си,колега-разни хора с разни умения,различни виждания,а и различни нужди.Благодаря,все пак!

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: