Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Опасното при смяна на крушка е ако стъкленият балон се счупи и цокълът заедно с жичките останат да стърчат под напрежение. Ако крушка се пръсне в абажур сочещ нагоре е възможно човекът да бръкне вътре без да очкава да завари счупена крушка и да стане беля. Друг проблем водещ до офазяване на металните корпуси е завиването на крушки от 100Вт на бакелитова фасунга или недозатягането им-стапя се изолацията на кабела при фасунгата и се офазява корпуса. По-рядко става офазяване при розетката-например от теч през тавана.

Дори при двупроводна инсталация за осветление и незанулени корпуси има смисъл от ДТЗ, защото двата проводника са само работни и ДТЗ ще предпази човекът от токов удар след допир до офазен корпус или счупена крушка.

По ДИН стандарт има изискване кръговете така да са групирани, че изключването на една ДТЗ да не оставя зялото жилище без ток. Това ще рече мин. две ДТЗ и два кръга за осветление или осветление без ДТЗ. При смесени кръгове за осветление и контакти по един кръг за всяка 1-2 стаи осветлението се сдобива с ДТЗ покрай контактите, при авария само малка часто остава на тъмно и се пестят кръгове и кабел.
kozl - майстор
Junak написа:
Помисли и за DPN :)
Закачих се за този вариант и сега имам 3 комбинирани защити с предпазител 32А като идеята е да махна главния 3Р АП и на негово място + още 3 позиции да инсталирам комбинираните ДТЗ-ти.
И започнах да групирам мощности, но..........
Каква е мощността на пералнята и сушилнята :?
Примерно на настоящата налична КАНДИ пералня нагревателя е 2,2 кВт, а в характеристиките на технополис за BOSCH WAE 367 пише "енергийна консумация 0,73 kWh, което не е мощност. И като порових недостатъчно в презентациите по НЕТА на перални и мощност не открих :?
kozl - майстор
Ето резултата:
Прикачен файл:
ap EL tablo_2014-06-09.jpg
Близо ден предпазителите редих и таблото с жици препълних.
С бойлерно табло се поизложих, винта много дълъг бил и като целия навил в проводник нула се забил и нула към защита окъсил. Щом таблото включа и защитата изключва, при това без бойлера да е свързан с кабела. Но оправих таз бела и на проба всичко се успа. :supz:
MIRO_073 - майстор
Досвидяло ти се е 10 лв за едно гребенче и още 5 лв да махнеш тоя Moeller.
kozl - майстор
Досвидя ми се време, оти гребено го бех купил и след 20 минути търсене се отказах и остана несресано таблото. Та без гребен, а и повече време загубих за гребен направи си сам ама така е когато съм го затрил сам от себе си. А Мьолера ми е артък и не помня колко чини ама над 20-тачка беше. За шнайдера ми искаха 28 лева и щях да дам, но се оказа нямат в наличност. И чудно ама тия 2Амперови АП скъпи бре, и на АВВ съм купувал и те скъпи.
А и аз специално имам добро мнение за Мьолер ама нещо ЕАТОН-а вдигна цените.

И сега едно питане:
Нормално явление ли е при късо съединение да падат 50А главен в апарт.табло и 63А в електромерното табло (не става въпрос за горното табло) :? Ако се съди по това, че в доста апартаменти е така - значи нормално е. То вЕрно , че тока дето ги събаря е един и същ, оти они са последователно навързани, ама по некой път пада само този в електромерното табло :shock: АП-тата са серия Мултин - мисля на Шнайдер по апартаментите, а в електромерното табло пак Шнайдер ама с други надписии. Всички са крива С. Експериментално смених моя главен в ап.табло с 50А крива В, но експериментално нещем зорлем да го пробАм с опити на късо има ли ефект от по-скъпия предпазител срещу неудобство от разходка по етажите и до електромерното табло.
Щото ключа от ел-мерното табло се съхранява един при мен и втори в друг апартамент, но не щеш ли в ден делничен, некой мАстор печката комшийска поправил, но кабелите вътре разместил и местата им сгрешил. Без да иска късо сътворил и семейството с малко бебе без ток е оставил. За съжаление ни аз и ни другия ключо-съдържател не бяхме близо до дома и от аварийната дошли и без ключ безмомощни си отишли. Та чак след часове се аз прибрах и тока им пуснах.
Тук трябва да добавя, че в ЧЕЗ има ключ - някъде там, оти инкасаторите отключват и често збравят да заключват. И понеже сА ми е па перото и още да се оплача - ама ги подозирам, че гепиха 2 ключа за вратите на секциите. С години стоеше ключа окачен до таблото и наскоро зачезна. Втори окачих и той зачезна. Та сега е прикачен към този на вратата на помещението.
А там от де е снимката на диалемското табло - о-о-о-о мале блока е 3 пъти по млад от тоя в що живея и електромерното табло е направо разпердушинено. Врати зеят, ключалките разбити, пломбите на земята се търкалят даже нЕма кой с метлата да ги събере и боклук да замете. Ама на кой му дреме нали е собственост на ЧЕЗ.
MIRO_073 - майстор
28 лв :?
Описание__________________________________________ Цена с ДДС
A9F74102 iC60N 1P 2A C АВТОМ. ПРЕДПАЗИТЕЛ 6 kA_______ 14,610

А има и други 2А еднополюсни

http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -2517-0003

ама 28лв голям смях :weedman:
kozl - майстор
То си е голям плач, ама нЕмах време да обикалям па и в събота. Иначе тука е толкоз ама с поръчка оти нЕма наличност в кварталния магазин. А два ампера не са шир потреба.
MIRO_073 - майстор
Нещо си се заблудил май :? Трети ред от горе на долу цена 15,05лв, ама нали сега всичко е ок. :partyman:

Тема "Диалема с апартаментно табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: