• 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 62
Всички въпроси за вилата.
stiv1961 - майстор
Аз външно шпакловах на грубо с термотеракол, като изсъхна сложих вата, рабицова мрежа и пак шпакловах. След 24 часа пещта отвън е още топла. Тази замазка също е добър вариант, ако беше видял темата ми по- рано сигурно и аз щях да намажа от нея :)
jinio - специалист
Ето и днешния резултат. На мен моя приятел ми каза за изолация да направя следното: на 5-7 см. от пещта зида тухли единични, домашно правени, легнали, а не болуме, след което пълня с пясък до 5см над купола, замазвам с глина и правя от горе покриж или каквото си поискам. Мисля да го послушам, тъй като бях на едно правено от него по този начин и се убедих че държи 24ч. топлина.

Прикачен файл

DSC_0025.JPG
bulhomes2 - майстор
Що ми се струва, че залитате в излишни галимации? Едно печене е 3-4 часа. Какъв Ви е зора да е топла пещта още 20 часа? Да е жилище, па да му правите суперизолации. Ще речете, че с по-малко дърва ще се огрее. Че то още по-икономично е във фурната на ток, ако ще гледаме икономията. За по-добро и бързо опалване е много по-лесно да се направи още един отвор (с обикновен кюнец) в задната част на пещта. Казвах го някъде, може и в тая тема да е. Моята е с 2 "кюнеца" отзад. При ползване с 2 или с 1 почти не се усеща разлика. Но разликата между 1 и 0 е огромна. С кюнеца много по-бързо и по-равномерно побеляват тухлите, и не ми се налага често разбъркване за разпалване на изгасналите в задната част дърва. Единствения недостатък е, че освен капака, след опалването трябва да замажа и тапата на отвора за кюнеца.

ПП. jinio сега загледах как слагаш тухлите - с най-малката стена към пещта. Дано да са ти без пари, щото с толкоз тухли спокойно може още една да се направи. Не че е някаква грешка, че да тръгнеш да разваляш. Минуса е само цената. Виж, че на повечето снимки на пещи от темата слагат тухлите със средната по площ страна на тухлата към пещта! Само на едно място видях с горе-долу равни страни, но бяха специални конусовидни тухли явно баш за пещ.
Последна промяна от bulhomes2 на ср юни 11, 2014 8:26 am, променено общо 2 пъти.
jinio - специалист
bulhomes2 написа:
Що ми се струва, че залитате в излишни галимации? Едно печене е 3-4 часа. Какъв Ви е зора да е топла пещта още 20 часа? Да е жилище, па да му правите суперизолации. Ще речете, че с по-малко дърва ще се огрее. Че то още по-икономично е във фурната на ток, ако ще гледаме икономията. За по-добро и бързо опалване е много по-лесно да се направи още един отвор (с обикновен кюнец) в задната част на пещта. Казвах го някъде, може и в тая тема да е. Моята е с 2 "кюнеца" отзад. При ползване с 2 или с 1 почти не се усеща разлика. Но разликата между 1 и 0 е огромна. С кюнеца много по-бързо и по-равномерно побеляват тухлите, и не ми се налага често разбъркване за разпалване не изгасналите в задната част дърва. Единствения недостатък е, че освен капака, след опалването трябва да замажа и тапата на отвора за кюнеца.
Виждаш ли къде стърчи тръбата в задната част, тя е точно с такава цел.
bulhomes2 - майстор
Добавих си послеписа в предния пост, докато си отговорил. Виждам 2 тръби, но не очаквах, че ще имат нещо общо с пещта. Ще ми е интересно да видя как ще стане.
jinio - специалист
Честно казано, тухлите наистина са ми без пари и имам достатъчно, а и нали ти казвам не го зида аз, а мой приятел на който тези пещи са му специалност. Бил е в трудовите войски и точно това е правил по всички военни обекти.
bulhomes2 - майстор
Няма лошо тогава. Да не ти посече акъл да зазидаш тая тръба в градежа. Трябва да може да се маха, затапи и зазида като вкараш тавата, че иначе ще избяга топлото.

ПП. Бахмааму и военни обекти, а?
jinio - специалист
bulhomes2 написа:
Няма лошо тогава. Да не ти посече акъл да зазидаш тая тръба в градежа. Трябва да може да се маха, затапи и зазида като вкараш тавата, че иначе ще избяга топлото.

ПП. Бахмааму и военни обекти, а?
Да по всички застави и по отдалечени места имаше пещи за печене на хляб.
Тръбата ще остане до като не се залепят и плочките, след което ще се отреже и има направена специална коркова тапа с която ще се затапва.
jinio - специалист
Ето резултата от днес. Жалко че не запазвам снимките и да пусна на веднъж, но нямам тази възможност.

Прикачен файл

Снимка0046.jpg
jinio - специалист
Stiv, виждам че имаш някакъв механизъм на комина, с каква цел е и задължително ли се слага, че днес почваме работа по комина.
  • 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 62

Тема "Кулинарен център „Наздраве”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: