• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
bospot - напреднал
Здравейте, от 5+ години чета тези форуми и най-накрая се престраших да се регистрирам, което отне 4+ седмици чакане за одобрение...! Ето и причината (ясно ми е, че е леко напреко на заглавието на този сайт).

Търся надеждна бригада + технически надзор, която да може да изпълни всичко по грубия строеж на една къща (основи, стени, покрив, изолация и затваряне с дограми и врати + инсталации).

Зная, че рекламата е забранена, но се надявам все пак да намеря отговор в лично съобщение или поне насока по въпроса със строежа на къща.

От четене тук останах с впечатление, че най-изгодно е да се работи с "бригада". Първоначално мислех за фирма заради потенциално по-пълното обслужване, но ако действително има осезаема разлика в цената, това е решаващо!

Аз лично нямам добро впечатление от "бригадите", тъй като едно тийнейджърско лято съм слугувал на такава - подла сбирщина от водкожадни "майстори", всеки със собствено мнение и методи, даваща резултати от типа всяка стена зидана различно и според това кой е бил на смяна - едната плоча се пука, а другата се рони... 20 години по-късно може и да са се променили нещата, но за жалост не познавам бригади и бригадири.

Да уточня, че никой в моето обкръжение няма познания, умения и време да контролира процеса. Аз самият разбирам повърхностно от теоретичната част, но нямам никакъв практически опит. Смятам, че не може всеки да разбира от всичко и моята намеса би породила повече проблеми, отколкото ползи. Също така, нямам близки строители, надзорници, бетонови възли и арматурни дворове :)

Така че за мен е важно изпълнителят да е съвестен и да може сам да осъществява контрол над работниците и процесите и материалите. А най-добре би било същия екип да може да състави и придвижи цялата друга нужна документация покрай строежа.

Виждам, че много хора тук са минали по този път, други в момента са по него. Ще съм благодарен ако ме насочите към отговорен изпълнител, по възможност такъв, от когото имате директни положителни впечатления.

Благодаря и извинения за тирадата, която продължава и по-долу!

пп: Предисторията ми е следната. От 5 години със жената търсим парцел около София. От 2 години активно проучавам технологиите на строителство. През това време се роди и нашия син... и нуждата от къща се обостри. Бях се спрял доста твърдо на дървена конструкция, но след разговори със запознати, вкл. г-н Василев (CraftsmanBG) и лично с две фирми на ниво предварителна оферта се убедих, че тази технология не може да бъде реализирана качествено с ограничен бюджет. А там има много места, където, направи ли се дори и малък компромис, резултатите могат да са много лоши, особено след време.

Да отворя скоба и за най-неприятната за обсъждане за много хора тема - парите. Паре нема - действайте, е казал поетът. Следейки няколко строителни теми тук, както и от разговори с приятели, които са минали по този път, виждам, че за много сложни проекти, големи къщи с разчупена архитектура или терени с тежка денивелация се споделят цифри от типа 200-300Е/квм за затворена и изолирана къща.

Нашата цел е къща в околията на 2 х 65 квм, семпъл и функционален дом. В друга тема видях къщата на tangarov и нещо подобно е напълно достатъчно за нашите нужди.

Този месец купихме парцела (в Хераково, на 15 км от Околомръсното) и ще действаме с документите стъпка по стъпка.
vsterev - специалист
bospot написа:
Здравейте, от 5+ години чета тези форуми и най-накрая се престраших да се регистрирам, което отне 4+ седмици чакане за одобрение...! Ето и причината (ясно ми е, че е леко напреко на заглавието на този сайт).

..........

Нашата цел е къща в околията на 2 х 65 квм, семпъл и функционален дом. В друга тема видях къщата на tangarov и нещо подобно е напълно достатъчно за нашите нужди.

Този месец купихме парцела (в Хераково, на 15 км от Околомръсното) и ще действаме с документите стъпка по стъпка.
Първо честито. Не знам какво да ти кажа, за начало въоръжи се с много, ама наистина много търпение, и знай, че трудното и проблемите те първа ти предстоят. Аз започнах да строя миналата година пролетта, ужким с фирма, но на кота нула ги смених бях с цял месец и половина назад и на минус 2500 лв. След това дойдоха други и там минуса се увеличи и на края с парите, които бях планирал не успях да завърша, че се почна с кредити и т.н. Имай едно наум, това което си планирал добави 40% отгоре и тогава започвай да строиш. В момента голяма част от нещата си ги правя сам. Аз ако знаех колко проблеми ще си навлека, нямаше да започвам !!!
И за да не съм офтопик, не мога да ти предложа строител, защото не случих, но ако не си намерил архитект или проектант, то мога да ти препоръчам моя без да се колебая.
Последна промяна от vsterev на пон май 19, 2014 8:01 pm, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
bospot написа:
Така че за мен е важно изпълнителят да е съвестен и да може сам да осъществява контрол над работниците и процесите и материалите. А най-добре би било същия екип да може да състави и придвижи цялата друга нужна документация покрай строежа.
Не че няма и такива строители, ама за обект с твоите размери офертата ще е :rolleyes: Също така за "бюджетни изпълнения" търси хора в радиус 10 км от строежа. В общи линии се въоръжи със знания, търпение и нерви. Ако смяташ че ги нямаш и/или сградата не ти е толкова нужна изобщо не се захващай.
bospot написа:
виждам, че за много сложни проекти, големи къщи с разчупена архитектура или терени с тежка денивелация се споделят цифри от типа 200-300Е/квм за затворена и изолирана къща.
Не се лъжи от сложността - сложните къщи са по-скъпи, но това че са по-големи намаля цената им на квадратен метър! Имай предвид че макар и проста (на тези квадрати другото е безумие) къщата ти ще ходи към и над горните граници на цена за метър квадратен! Не забравяй и че от затворена и изолирана къща до къща за живеене има още една торба с пари и понякога цената става двойна.
Не искам да те плаша или отчайвам а просто да си направиш добре сметката. Докато строиш ще изхрачиш всички пари и нерви които имаш, но пък ако къщата стане както си искал бързо ще ги забравиш а можеш да я ползваш доживотно.
Последна промяна от Tsilkov на чет май 22, 2014 10:08 pm, променено общо 1 път.
barborino - специалист
"Докато строиш ще загубиш всички пари и нерви които имаш" Защо да загуби всички пари? :?
vsterev - специалист
Ми защото така става реално :( Не питай старило, питай патило !
Tsilkov - майстор
barborino написа:
"Докато строиш ще загубиш всички пари и нерви които имаш" Защо да загуби всички пари? :?
Малко прекалено се изразих - правилният израз е "ще изхарчиш". Нищо не губиш а напротив - печелиш ама зорът до края е сериозен.
barborino - специалист
Tsilkov написа:
barborino написа:
Малко прекалено се изразих - правилният израз е "ще изхарчиш". Нищо не губиш а напротив - печелиш ама зорът до края е сериозен.
Няма постижения без натоварвания :) Но при правилно и реално разпределение на сили и средства всичко става.
bospot - напреднал
Tsilkov, уважавам твоето мнение - в тази и в многото други теми, където съм го срещал. Въоръжили сме се с търпение и неври, знанията са един вечен процес... Можеш ли да развиеш тази мисъл "ама за обект с твоите размери офертата ще е"? Какво ще рече - че понеже обектът е малък, офертата ще е висока?

Направили сме една таблица и вътре трупаме суми, за които е ясно, че ще са нужни. Имаме предвид и това, че затворената къща е половината разход.

Факт е, че за нас няма смислена алтернатива, така че този път ще го извърим каквото и да ни коства. Вярвам, че е за наше добро и по-важното, за доброто на детето.

Благодаря и на няколкото човека, които ми писаха на лични съобщения. Не мога да ви отговоря, тъй като съм отскоро регистриран - нямам още права за пращане на ЛС; не мислете, че ви игнорирам!

Вчера взех виза за проектиране, следващата седмица ще подавам заявление за проучване към ЧЕЗ и ще действам по въпроса с водата, че е малко мъглява работата там.

Свързах се с архитект и направихме един предварителен разговор. Окуражи ме това, че като показах грубите чертежи, които направих на Chief Architect, не ме изхвърли през балкона, а напротив - каза "напълно възможно е".
Tsilkov - майстор
bospot написа:
Можеш ли да развиеш тази мисъл "ама за обект с твоите размери офертата ще е"? Какво ще рече - че понеже обектът е малък, офертата ще е висока?
Офертата ще е висока спрямо квадратен метър от площа - понеже гледам че споменаваш евро на квадратен метър (и то сравнително реални цени). Просто има някои разходи които и при малка и при голяма къща си ги има. След това чисто геометрично малката сграда има повече ограждащи стени(и съпътстващите ги разходи) спрямо единица площ. Това явление го има и в природата - малките животни имат нужда от повече енергия спрямо теглото си от големите заради съотношението вътрешен обем/площ на ограждащата повърхност. По конструкцията също има някои неизменни разходи които за малка и голяма сграда не се различават много.
bospot - напреднал
Получихме цени за отделните части на проекта. Арх, Конст, Ел, ВиК, ТЕ/ОВК, ВП, ТП, ПБЗ, ПБ... Всичко е смятано на база 150 квм РЗП, ще се преизчисли според проекта, общо е към 3500 лв, вижда ни се нормално (при сравнение с проекти на познати).

Предстои да направим геоложко проучване. Имаме няколко оферти, като сериозните са 700-800 лв. Това включва дупчене с пенетрометър, 2 проби и доклада. Алтернативата е копане на 3 метра "шурф" с багер, цената е към 500 лв. При положение, че наем на багер е 200 пари на смяна/ден, а нямам познат с багер, не виждам смисъл от тази опция?

Познат ми каза - все ще намериш из селото някой с багер или някой да строи, за 20 лв ще дойде да копне. Дълбоко ме съмнява да стане за 20 лв, но все пак реших да питам - има ли такава практика?

Отделно към края на месеца очакваме становището от ЧЕЗ, да видим дали ще кажат "ДА" :)

пп: Отделно ми цитираха 600 лв за проект озеленяване, ако се изисквал от общината, която сума леко ме смути - такива ли са стандартите?! Такива били, ама да питам и вас...
ппп: Цилков, благодаря за съобщението, не мога да ти отговоря там все още. Оказва се, че чрез мрежата познати попаднахме на архитект и конструктор, които са близки и им имам доверие, че ще работят в наш интерес.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Строеж на еднофамилна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: