Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
8180 - майстор
Hristian78 написа:
8180 според теб колко сантиметра панел.
За да влезеш в Норматива, който препоръчва задължителния минимум - някъде от 11см. нагоре.
Когато е за собствена къща, хората се презапасяват. В послойните проекти това не оскъпява съществено.
Има търговски практики да се обявява дебелината заедно с ребрата, което заедно с "измислената" Ламбда просто си плаче за 15см. и нагоре. Трябва да се огледа отвсякъде, не само по данни от Нета - нещо сертификати от изпитвания за R, етикети по самите панели и др.
Не си казал и къде е къщата май.
Hristian78 написа:
Slavi74 кажи ми ти какъв панел си си сложил - полиуретан или екструдиран полистирол? А каква дебелина? Лятото налага ли ти се да пускаш климатик, не напича ли покрива? Има ли голямо количество, което се изрязва и хвърля при монтажа?Кой ти ги монтира панелите?Как затвори покрива отвътре, защото и моят ще е обитаем? Казват, че при покрив с ISOTEC двете изолации - на покрива и на стените се срещат и така няма термомост и конденз, вярно ли е? При теб получи ли се така? Имали някакви по-скъпи консумативи при монтажа? А с плащанията имали някакъв проблем, защото от фирмата искат аванс при даване на поръчката?
Аз не съм много наясно с техническите работи, но ще ти кажа, това, което съм видял и усетил при мен.
Преди шест години се предлагаха само полиуретанови панели, нямаше такива с полистирол, така че моите са полиуретанови. Тези с полистирола не ги познавам, защото всичките ми приятели, които зарибих, си сложиха като моите. Не ги намирам на сайта на ISOTEC, но би трябвало и те да си вършат работата. През 2008, моят проектант ми каза да сложа 6см полиуретан, аз си сложих 8, но като чета по-горе може и това да е остаряло като нормативи. Времената се менят. Ако имаш възможност, сложи си по-дебел панел, въпреки, че от моите 8 съм си доволен.
От покрива изобщо не се напича през лятото. Зная как става сауна на покрив без изолация, така че разбирам какво питаш. Нещо, което не се пише по "дебелите книги", но което практиката доказва, е че в една добре топлоизолирана къща(без значение с какво), не трябва да пускаш слънцето през лятото, защото после трудно излиза, нали имаш топлоизолация, т.е. някакви козирки или сенници на прозорците или пък щори вършат работа. Може бе има и специални стъкла, които спират слънцето, но моите не са такива. Не пече ли директно слънцето в стаята, климатик не ти трябва. Това важи и за таванския и за долния етаж.
За зимата ефетът от добрата изолация е супер. Преди две години, мисля, беше една много студена зима, когато близо месец и половина температурите бяха далече под нулата. Нямаше ме 10 дни и се чудих дали няма да ми се спукат тръбите, защото при къщата няма кой да те топли докато те нама, както при апартаментите, но изненадата ми беше много голяма, като видях, че при минус 15 навън, вътре в къщата беше плюс10 градуса, само от слънцето, което влизаше през прозорците. Направо не е за вярване, но термометърът не лъже. Така при изолираните сгради слънцето е приятел през земита и "враг" през лятото.
Панелите ми ги сложи фирмата, която ми строи цялата къща, но бяха сериозни момчета и въпреки че за първи път пипаха такива панели, се справиха добре. Изрязват се разни парчета, но не са много. Немога да кажа точно колко като количество.
На стените имам 10см каменна вата, като между ребрата на стрехата, тя се допира до ISOTEC, а стрехата съм затворил под гредите с ламперия. Намам никакви проблеми с влага и конденз и дано и за напред да е така, защото ако почнат такива проблеми, трудно се решават. Поне проектанта ми казва, че няма откъде да се появят, защото няма термомостове. Дано да е прав.
Той Вадим ти е написал какви са консумативите и те като сума са незначителни. Всеки знае колко струват пяната и силикона, а аз не ползвах пирони, а винтове, защото ми се видя по-сигурно. Даже ми сложиха и едни гумени шайби за външен монтаж, за по-голяма сигурност. Те са стотинки, а си вършат работата.
За плащането какво да ти кажа, щом не плюя по фирмата, значи са били коректни.
Успех с ремонта
dadko - майстор
Само аз ли си мисля, че Slavi74 и Hristian 78 са един и същ човек??? Може и да не съм прав, но: и двамата с по десетина мнения, всички от които за тая чудна изолация; и двамата надълго и нашироко обясняват за нея, с разликата, че уж единия пита, а другия отговаря; в обстойните им мнения, написани в един и същи стил с едни и същи правописни грешки... няма да се учудя и ако пишат от един и същ IP адрес.
Много познат сценарий. Да не си помислите, че някой от двамата прави реклама? Абсурд!
VLADO66 - майстор
Аз за това не се моря да пиша в темата-или е скрита реклама или потребителя си е наумил твърдо какво да използва и чака положително мнение за да се хване като удавник за сламка за него.
8180 - майстор
Въпреки скептичните си постове, не бих отхвърлил категорично системата, ако се връзва ценово за панели 15см и нагоре, като ТИ.
При положение, че панелите са основа за крайното покритие, ми изглежда разточително. Има покривни сандвич панели, съчетаващи двете функции не по-лошо от металните керемиди на Вадим - също сравним функционално вариант.
Както споменах, добавянето на доп. ТИ към тънък панел ISOTEC има някои проблеми + крайното покритие, става "дявол на магаре", демек отива на самоцел или комерсия.

Като някакъв плюс (основно за съседите и гостите) приемам възможността за избор на по-шик крайно покритие откъм естетически претенции, почти сравним (естетически) с варианта на Вадим без функционалните възможности + някакво облекчение на конструкцията, присъщо на панелите, но и зависимо от крайното покритие.
В резюме:
1. Бих сравнявал послойния покрив с метални керемиди (Вадим) и покрив със сандвич панели - функционално и ценово.
2. Обсъжданият "изолация на покрива с ISOTEC" е някакъв хибрид между споменатите, вероятно губещ функционално/ценово. Бих го определил като "някаква ТИ + летви" + естетично крайно покритие + евентуално доп. ТИ.
Hristian78 - помощник
Абе хора, омръзнами с тези ваши нападки за релама и т.н. Ако проверите, ще видите, че аз не съм писъл в други теми освен в тази, която съм отворил. Човек като има мнение, различно от вашето и бързате да го заклеймите.
Кажете нещо практично за направата на покрива. Като не е ламбдата на полиуретана толкова, колко е? А ма дайте някакви тестове. Кажете за покрива колко и каква вата мислите, че трябва да се сложи и къде и как?Не се притеснявайте няма да ви обвиня, че рекламирате ватата, като говори човек за нещо нали трябва да му каже името. Например Вадим като пише навсякъде за метални керемиди, това проблем ли е? Не разбира се, харесал си ги е човека, работи с тях, доволен е и ги препоръчва? Ама в мненията си пише за практични неща, това е важното.
8180 - майстор
Hristian78 написа:
Човек като има мнение, различно от вашето и бързате да го заклеймите.
Не видях някой да те е "заклеймил" - не си отклонявай темата в тази посока - губиш!
Според мен, всички изказали се (въпреки съмненията) са конструктивни, знаещи и полезни.
Ти си на зор - търси, проучвай, регистрирай и чуждите мнения.
Ако някой ти оферира Ламбда под 0,03, бъди скептичен - ТОЙ ти е длъжен, а не ние и физиката.
Сори, идва ми в повече и се оттеглям.
Успех!
VLADO66 - майстор
viewtopic.php?t=8832 Имай впредвид че за покриване на нормите без полагане на допълнителна изолация трябва да избереш най-голямата дебелина.Тази система е за държави където труда е скъп.
Hristian78 - помощник
А ако съм на варианта с ватата, колко сантиметра трябва да са?
VLADO66 - майстор
Hristian78 написа:
А ако съм на варианта с ватата, колко сантиметра трябва да са?
Минимум 15см. Над 120 кг/м3 плътност ламбдата намалява и се използва повече за шумоизолация Златната среда е 70-90кг/м3

Тема "изолация на покрива с ISOTEC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: