Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ge6aaaa3 - специалист
С това масло ще си претовариш и изгориш помпата, която и без това не работи в режима, за който е предвидена.
Срещу корозия по-добре да ползваш антифриз и дестилирана вода.
Струва ми се, че тази помпа ще ти внася повече топлина в кутията, отколкото ще извежда водното. Защо не помислиш да я монтираш извън кутията, както и резервоара.
А мислил ли си да си направиш кутия от плексиглас и да я напълниш с трансформаторно масло? Ако не се охлажда добре от само себе си, можеш да охлаждаш маслото, като го прекарваш през радиатор, но едва ли ще се стигне до там. Така всичко ще се получи просто и абсолютно тихо. :wink:
Nortek4648 - специалист
ge6aaaa3 написа:
С това масло ще си претовариш и изгориш помпата, която и без това не работи в режима, за който е предвидена.
Срещу корозия по-добре да ползваш антифриз и дестилирана вода.
Струва ми се, че тази помпа ще ти внася повече топлина в кутията, отколкото ще извежда водното. Защо не помислиш да я монтираш извън кутията, както и резервоара.
А мислил ли си да си направиш кутия от плексиглас и да я напълниш с трансформаторно масло? Ако не се охлажда добре от само себе си, можеш да охлаждаш маслото, като го прекарваш през радиатор, но едва ли ще се стигне до там. Така всичко ще се получи просто и абсолютно тихо. :wink:
Ами като цяло, не искам нещо дизайнерско, а нещо което ще ми върши работа и ще ми охлажда добре компонентите. С нова кутия не ми се занимава иначе съм го мислил и преди.
Тя помпата няма как и да искам да работи в режима и, защото оригинално оборотите са адски много. Колкото до мотора, който я задвижва мисля че е мощен и няма да има проблеми, ще го тествам за да разбера, няма как иначе да знам :)
По принцип исках да събера всичко в кутията за да не се мотаят помпи и радиатори и резервоари, но в крайна сметка стана компромисно и помпата с резервоара стана хитро решение. И както се казва, като за без пари - толкова...
Довечера, като се прибера ще довърша и ще я пусна да върти системата без да пускам компютъра и ще разбера, колко грее мотора за определено време или повече...
П.П. Оригинално помпата изглежда ето така: http://olx.bg/pompa-s-el-motor-za-voda- ... -i50056219
останалото аз съм преработил...
шоп - майстор
Шапка ти свалям за ентусиазма

аз бих използвал пелтие + водно охлаждане от типа на снимките

+ помпа за аквариум или фонтан с мошност 2-3 вата, разбира се и вентилатор за топлият въздух от пелтието и ал.радиатор залепен за пелтието

Изпитано е и работи.

Прикачен файл

112_conew1_zpsd60b7705.jpg

Прикачен файл

$T2eC16V,!)0E9s37GGfVBR)GJINp(!~~60_57.JPG
$T2eC16V,!)0E9s37GGfVBR)GJINp(!~~60_57.JPG (38.84 KиБ) Видяна 4056 пъти
ge6aaaa3 - специалист
Nortek4648 написа:
Ами като цяло, не искам нещо дизайнерско, а нещо което ще ми върши работа и ще ми охлажда добре компонентите. С нова кутия не ми се занимава иначе съм го мислил и преди.
Тя помпата няма как и да искам да работи в режима и, защото оригинално оборотите са адски много. Колкото до мотора, който я задвижва мисля че е мощен и няма да има проблеми, ще го тествам за да разбера, няма как иначе да знам :)
По принцип исках да събера всичко в кутията за да не се мотаят помпи и радиатори и резервоари, но в крайна сметка стана компромисно и помпата с резервоара стана хитро решение. И както се казва, като за без пари - толкова...
Довечера, като се прибера ще довърша и ще я пусна да върти системата без да пускам компютъра и ще разбера, колко грее мотора за определено време или повече...
П.П. Оригинално помпата изглежда ето така: http://olx.bg/pompa-s-el-motor-za-voda- ... -i50056219
останалото аз съм преработил...
Като не искаш нищо "дизайнерско", една най-обикновена кутия от плексиглас ще ти свърши работа, щом и на CD не държиш, работата се опростява още. Единствено ще трябва да облечеш кутията със заземена метална мрежичка заради излъчванията. Както си решиш, твоя е машината. ;)
Точно така, оборотите са й високи и мощността на мотора идва от оборотите, не от въртящия момент. А като я накараш да върти течност с много кратно по-голям вискозитет, ще й трябва въртящ момент. И, да, на 24V, може би, ще го докара, но ще грее повечко и рано или късно ще дефектира. Под режим на работа имах предвид друго, обаче... Тя е направена да се включи там за 1-2-3минути и после да почива, а не да върти 24 часа.
Този ти резервоар само ще задържа жегата от водата в кутията и още повече оплесква нещата...
Ако ще ползваш пелтие, имай предвид конденза.
fox_vt - майстор
Помпата наистина е предвидена да работи кратко и да изпомпи много вода за кратко време.Но тя оригиналната помпа не е ли безчеткова :? Както и да е де,но някак си лично мнение не е добре всичко да е в кутията на компа.Не е ли по добре да се направи отделна кутия в която ще е помпата,резервоара,радиатора и от нея да излизат само два маркуча към компа.Толкова много неща в компютър не е на добре.
ge6aaaa3 - специалист
Дори и сега, като ти гледам кутията, имаш място за 3-4 120-ски... Като си направиш добър поток, може да постигнеш дори и по-добър резултат от такова водно. ;)
Nortek4648 - специалист
ge6aaaa3 написа:
Дори и сега, като ти гледам кутията, имаш място за 3-4 120-ски... Като си направиш добър поток, може да постигнеш дори и по-добър резултат от такова водно. ;)
Не мога да постигна много добър въздушен поток само с вентилатори, защото дъното е направено с воден блок, който охлажда 3 неща едновременно северния мост, мосфетите и южен предполагам. За да ползвам дъното до сега, го бях преработил с допълнителен вертикален масивен радиатор и още един допълнителен с вентилатор, които трябва да махна заради новото видео вече!
Единствено процесора има най добър въздушен поток, защото топлината от него директно се изкарваше от кутията а и радиатора е добър.
Ето стари снимки:
Прикачен файл:
DSC06963.JPG
Прикачен файл:
DSC06968.JPG
Сега за водното. Помпата от пералня, която преработих с друг мотор се оказа леко не достатъчно мощна, трудно се обезвъздушава и има слаб дебит. Пробвах със същата помпа (понеже имам още една) както е оригинална и работата така става добре, но грее защото не е предвидена за повече от 4-5мин...
Не ми се занимаваше повече и купихме една помпа за фонтан...
С тази помпа системата и да е пълна с въздуг издухва всичко за 5-10сек. и всичко става плътно и безшумно :)
Сега след като помпата ми е мощна мисля да разделя входа на 2 с тройник за да влезе по отделно към процесора и дъното и пак да се съеденят, така по-добре ли ще се охлаждат?
Понеже стана късно, пуснах тест с айдата за 40мин. без да натоварва хард диска и видеото. Температурите на дъното максимално достигнаха 38C и CPU - 38C , като бавно се уравновесиха иначе процесора грее с 3-4C по-малко. при охлаждане на малка площ на радиатора а без охлаждане на радиатора около ~43C
Прикачен файл:
тесттт 3.png
Колко трябва да очаквам да са температурите с водното?
Като завърша всичко, ще клокна процесора и ще тествам лека по лека.
Само нещо не ми е ясно, как грее 38-43 градуса и като пипам блока и медните тръби на дъното са хладни, а водата реално не е с такава температура...
Горе бях питал, как е по-хубаво, първо да влиза в процесора и после в радиатора или първо в радиатора и после в процесора?
Ето сегашните снимки:
Прикачен файл:
DSC08761.JPG
Прикачен файл:
vent.png
ge6aaaa3 - специалист
Nortek4648 написа:

Само нещо не ми е ясно, как грее 38-43 градуса и като пипам блока и медните тръби на дъното са хладни, а водата реално не е с такава температура...
Никога няма да постигнеш толкова добър топлообмен, че температурата на чипа да е равна на температурата на водата. Всичко си е в реда на нещата... Само не знам как ще охлаждаш видеото, рамта, харда и всичко друго в кутията, като няма начин да създадеш въздушен поток с толкова много маркучи вътре.
Nortek4648 - специалист
ge6aaaa3 написа:
Nortek4648 написа:

Никога няма да постигнеш толкова добър топлообмен, че температурата на чипа да е равна на температурата на водата. Всичко си е в реда на нещата... Само не знам как ще охлаждаш видеото, рамта, харда и всичко друго в кутията, като няма начин да създадеш въздушен поток с толкова много маркучи вътре.
Ми то на страничния капак ще има 2 вентилатора, на тавана, както се вижда има 2 и отзад има 1. Следователно 2 ще вкарват и 3 ще изкарват , а може и отпред дето си беше оригинално да сложа един и като работят всички на слаби обороти, може и да се получи работата.
А за видеото после прочетох че имало програма с която ръчно може да се вдигнат оборотите, защото оригинално работели на 20% и 40% натоварена, нещо такова. Ама ще си поиграя малко с тестове, как ще го докарам най-добре преди да сложа новото видео.
Сега тествам и температурата на водата е 34C а процесора 45C
ge6aaaa3 - специалист
Nortek4648 написа:
ge6aaaa3 написа:
Nortek4648 написа:

Ми то на страничния капак ще има 2 вентилатора, на тавана, както се вижда има 2 и отзад има 1. Следователно 2 ще вкарват и 3 ще изкарват , а може и отпред дето си беше оригинално да сложа един и като работят всички на слаби обороти, може и да се получи работата.
А за видеото после прочетох че имало програма с която ръчно може да се вдигнат оборотите, защото оригинално работели на 20% и 40% натоварена, нещо такова. Ама ще си поиграя малко с тестове, как ще го докарам най-добре преди да сложа новото видео.
Сега тествам и температурата на водата е 34C а процесора 45C
Няма значение колко вентилатора си набучил, като въздуха няма от къде да мине...
Тя картата си регулира сама оборотите, не я бутай! В зависимост от температурата се променят оборотите й от 20-тина до 100%. Проблемът не е в оборотите на вентилатора на картата, а в това, че няма от къде да вземе свеж хладен въздух. Всички тези маркучи, помпи и казанчета пречат на въздушния поток и задържат част от топлината вътре в кутията. Варианта е да й направиш въздуховод и да си взема въздух отвън. И проблема с рамта остава...
Къде мериш температурата на водата?

Тема "Самоделно водно охлаждане за компютър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: