• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kopaiko - специалист
Здравейте. През колко дена трябва да се пръска лозето .Преди 15 години баща ми гледаше едно лозе и го пръскаше на 14дена.Като гледам сега повечето препарати имат карантинен срок между 20 и 28 дена.
kuger - майстор
Карай си го на 14 дена до август, така знам аз.
stiv1961 - майстор
kopaiko написа:
Здравейте. През колко дена трябва да се пръска лозето .Преди 15 години баща ми гледаше едно лозе и го пръскаше на 14дена.Като гледам сега повечето препарати имат карантинен срок между 20 и 28 дена.
И с какво го е пръскал ако не е тайна :? . Лично аз мисля на две седмици да пръскам само с бордолезов разтвор, аман от различни препарати :проба:
докера - специалист
На времето дядо ми , професионален лозар , пръскаше с бордолезов р-р на две седмици , но и след дъжд , ако дъждът е паднал в горещо време . Освен това той или баба ми минаваха след това и "пуфкаха" , както те му казваха , със сяра , разредена с пресята пепел , срещу маните.
Сега , с тези системни препарати , превенцията е по-добра , но и аз горе-долу спазвам , поне в началото на лятото , същия график . :wink:
hladnia - специалист
kopaiko написа:
През колко дена трябва да се пръска лозето .
Попаднах на товa, какво ще кажете .

Прикачен файл

loe 1..JPG

Прикачен файл

loe 2..JPG
teon - специалист
...ами какво да кажа?...по моемо, написано е малко в стил -'Страх лозе пази' :) ...валидно е обаче за дъждовни години като тая(де'т викаше един комшия:то вали аз пръскам)...за сушави години може да се мине с наполовина ръсения...
kopaiko - специалист
Нямам спомени с какво е пръскал тогава, но освен бордолезовия разтвор(който се ползва от много години) от тогавашните препарати сигурно няма и помен.Постоянно излизат нови.И както двама лекари не изписват еднакви лекарства, така във всяка агро аптека предлагат различни препарати.В повечето случаи активното вещество е едно и също но търговската марка е различна.Аз от две години пръскам с Акробат Р,ортус или омит,(който заменх с низоран 5 ек)систан супер и нуреле-д или би 58 и съм доволен от резултатите.
stonesour - специалист
аз днеска сефте напръсках асмите в 2 от 3-те двора за тази година и като цяло е добре положението, въпреки дъждовете цяла пролет.
особено августина не беше мръднал. мисля да ударя още 3 пръскания през 2 седмици до началото на август и това ше им е.
hladnia - специалист
teon написа:
...ами какво да кажа?...по моемо, написано е малко в стил -'Страх лозе пази' :)
Имах предвид, ползвали ли сте тези препарати.
Аз се занимавам от 3ри години с пръскане,преди това баща ми, който пръскаше с копроцин ,теозол,син камък което е не достатъчно за защита.
С комбинация от 3ри препарата, например от картината светло синьо , синьо и червено.
Ефекта е свежи листа и много малак процент развалено грозде.
Баща ми е много доволен, и се радва на успеха.
forski - специалист
От няколко години пръскам асмалъка с Шавит и Нуреле, през две-три седмици и за сега съм доволен от двата препарата.Гроздето е изцяло от десертни сортове, случвало се е да не го пръскам и цял месец, но до момента не съм имал проблеми с болести по-лозите!
Шавита се продава в опаковки за 10л. вода, от Нурелето слагам по 8мл. в разтвора!
Да се внимава с нурелето че е с почти 30 дни карантинен срок, м/у другото ако ми остане разтвор с него пръскам и доматите :)
  • 1
  • 2

Тема "Период на пръскане на лозе?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: