• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nautilus33 - майстор
Здравейте,
дадоха ми портативно радио Panasonic RF-1405LBE. След като го отворих, защото ми понамирисваше странно( на бакелит), видях някакво много странно вещество в/у интегралната платка. На допир ми се струва, че е восък, но не съм сигурен. Качвам и две снимки за да видите. Някой може ли да каже дали това е нормално, или някакси някой го е излял? Благодаря предварително.

Изображение

Също и по частта, оградена в червено.
Изображение
MamaMy - майстор
Това е някакъв технически парафин. Заливат се елементите против вибрации. Не трябва да се пипа. Ако пък не разбираш, съвсем!
nautilus33 - майстор
Благодаря. Понеже се опитах да махна малка част от него, но видях, че пак си остава тънък слой и се отказах. Няма да го пипам.
hidrazin - майстор
Мдаааа... Това е японска дефекална маса. Не я барай! Вероятно е сложена там от някой критърс и може да е доста опасно!
:partyman:
ditronix - специалист
Даааа,японците като по-прости заливаха с подобни смеси на базата на парафин,восък,колофон и подобни всичко около честотноопределящите елементи,особено откритите бобинки. Всяка промяна в тях води до разстройване на приемната част и съответно до необходимости от нови настройки,което пък изисква познания и най-вече необходимата апаратура. Бил съм свидетел на руско подобно радио как само промяната на позицията на кондензатор влияе на настройката. Та всичко е било правено с цел да се осигури стабилна работа на минирадиата.Не трябва да се пипа там,още повече да се стърже тая заливка.
dyaneff - майстор
Има надут електролит. До Ц49.
MamaMy - майстор
Това радио няма скоро да надуе електролитите. Оптическа измама е. :)
докера - специалист
И на мен ми се струва раздут странично и май не е оптическа измама :wink:
Даже и опаковката му е разтеглена в тази посока , ако се вгледате в кръгчето , което се образува отгоре....
pipilica - майстор
Тоя кондер на това място в схемата просто няма как да се надуе, тия кондери са по-добри от повечето нови. Надуват се само кондери в импулсно захранване или ако са в подобен режим.
MamaMy - майстор
Точно там кондензатора навлиза в парафина. От там идва ефекта. Отделно на това за да надуе странично това означава спукан корпус. Значи долу под него на платката ще е свинщина, а тя си е чиста.
  • 1
  • 2

Тема "Странно вещество върху интегрална платка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: