• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 116
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Георги Иванов(алцек) - специалист
Здравей brum,вероятно е 3 мм. щам е 52 куб.Моята е по-слаба 43 куб (дали ги има ) и е с корда 2.4 мм. А колкото до главата се прави следното.Навиваш кордата в каналите като предварително превиваш кордата на два ката и краищата да са на разстояние около 10 см.Навиваш и накрая защипваш краищата в отворите за тази цел.

Изображение

после поставяш пружината и ролката със кордата

Изображение

Изображение

Изображение

поставяш капака,натискаш и завърташ.После хващаш двете корди и издърпваш за да ги освободиш от процепите.
brum - майстор
Имало схема значи, тая част със защипването на края я пропусках. Благодаря :) .
kr1100 - майстор
В инструкцията за машината трябва да има дадена и дължината на кордата.
За Т35 е 8,5м. Ако сложиш повече товари се машината, ако е по малко пък се наби кордата /остават 1 парчета по 25-30 см след свършване на навитата корда/ Кордата трябва да е навита плътно витка до витка.Ако не е наивта добре после трудно излиза навън, а и се получава биене на главата от центробежната сила.
Драгозов да даде мнение колко трябва да е дължината.
През 2008 или 9 г бях купил такава квадратна с отвор в средата. Абсолютен боклук -къса се лесно.При навиването на кордата пък ръба реже пръстите.
След това карах на ф 2,4 мм, а миналата година купих 1 ролка ф 2,7 на Щил. Добре се държи 27 лв /80 или 82 м не помня точно/
iivanov - майстор
За такава мощност 2, 7 или 3, 0.Аз взех от тази двуслойната на орегон-добра е за дебели стебла.Обаче на гъста и жилава трева малко се предава.Не я реже, а я завалва и прескача.Затова си мисля за звездообразната им корда, ама не знам, къде я предлагат във Варна.
kr1100 - майстор
iivanov написа:
Затова си мисля за звездообразната им корда, ама не знам, къде я предлагат във Варна.
Погледни в Коледжикови - под ТУ ъм бул.Левски.
Иначе в магазини на Хукс и Щил цената е по-дебела.
ОФФ в инструкцията на Хукс пише кордата да се накисва във вода преди употреба. И аз се чудих , но си го има написано.
iivanov - майстор
Отчет за изминалите 14 дена или защо си струва да инвестираме в машина.
За тези 14 дена изгорих 9 л бензин и издухах около 25-30 м корда.Общо сумата за разходите ми е около 40 лв.Освен, че съм си свършил работата вкъщи (двор декар и нещо и около 700 кв поляна пред нас, един месец некосено ) изкарах 113 лв.При това работата е инцидентна, тъй като нямам свободно време и при силната конкуренция на едни безработни братчеди, които обикалят с една китайкаЦената си я образувам според правилото "едно за гориво и консумативи , едно за амортизация ,и едно за мен",като съобразявам цената си и с конкуренцията. В случая "едното за мен" става две и три, тъй като текущите ми разходи са доста по-малки.Ако сезона се задържи така дъждовен и ми се отвори малко свободно време, машината ще се изплати до края на сезона
bulhomes2 - майстор
Понеже темата е "коса или косачка" ще взема да си изкашлям вижданията.

Наскоро се "доспазарихме" за щилката (моторна коса). Ми всички хора викат, че била супер, върхът, фйешън и т.н (FS130 май). Ама със самоходната косачка (която даже не давах пари за нея, че ми я подариха) е доста по-лесно, по-красиво (по-равно), а и си събира тревата и фасовете покрай нея. Въпреки, че на практика не купих Куботата, я препродадох почти веднага през продавалника с лека печалба. Но честно казано ме е яд, че не си оставих и нея. Чистих със щилката един обрасъл дъждовен канал...Около метър дълбок. Верно, че съм новобранец, ама с Куботата щеше да ми е с пъти по-лесно да следвам извивките.

Та вижданията ми са.
1. За декар и нещо равен двор (щото моя е такъв) и нагоре с ежеседмично косене - бензинова самоходна косачка.
2. За рядко косене на до 500 кв.м. - китайка коса до 150 лв (с гаранция за поне 2 години)
3. За често косене на до 500 кв.м. - ел косачка
4. За неравни места с по-големи размери или по-рядко косене - маркова моторна коса.
5 За над 3 декара (в подредност от най-добро към надолу) - трактор, палцева самоходна косачка, палцева косачка, косач (независимо от народността).

ПП. Няма да си продавам щилката...
brum - майстор
Аз пак да се включа с малко инфо за косата от началото на темата. Кордата с която идва е 2.4мм :) .
Тани - модератор
fore написа:
А най ми е смешно като видя електрическа коса 1000-1500 вата с корда и към нея дали и трилъчев диск ?

Този диск е за голям откос, а големият откос е вследствие на големият въртящият момент при мощните бензинови коси.
Нямам много голям опит с моторните коси - засега само десетина часа, но ми направи впечатление, че с трилъчевия диск, косата се мъчи много по-малко. Откакто набрах смелост да го сложа, само с него кося, а слагам кордовата глава само за места покрай бордюри и камъни. В такъв случай, каква е причината да се ползват предимно кордовите глави при косене? Въпроса ми е сериозен и към всички!

fore написа:
Причината е точно тази - металният диск е доста опасен особено при срещата си с камъни, бордюри и по твърди предмети. Самият той се износва при досега си с тези предмети и отчупените парчета от твърдото тяло стават като шрапнели.
Аз ползвам моторна коса Хускварна и тя не среща никакви затруднения при работата си с корда-реже всичко наред до издънка тип дръвче.
Вече тези издънки искат диска, които в случая е квадратен при мене. Прави ми впечатление че с диска - инерцията на свободен ход е голяма и диска е доста тежък и инерционен.
Единствено това може да помага на ел мотора -тежестта на диска, но след като се развърти веднъж.
Аз лично не бих ползвал ел коса. Може и да съм предубеден. Но имах Колибри-Бензиново за косене което се мъчеше в по гъсти треви и бурените му се опираха. Диск не беше предвиден от производителя. Та незнам как ще се справи ел коса с диск, но трябва да пробвам и тогава мога да кажа дали наистина е по добре от кордата в този случай.

Графиката за оборотите /въртящият момент ми прави впечатление, че е за авто мотори и не мисля че е коректна в този случай.
Диска е направен от доста мека стомана и наистина се драска лесно , но по тази причина не може да се откъсне парче - не е закален а е доста пластичен. Удрял съм го в какво ли не - бетонните ръбове направо ги откъртва, а ако срещне камък или друг твърд предмет, включително дървесина с по-голям диаметър, при по-ниски обороти съединителя пробоксува, а при по-високи обороти диска отскача или по-скоро се държи като циркулярен диск и оказва съпротивление при движение. Разбира се трябва да се ползват предпазителя за лице и ръкавици, но това в още по-голяма сила важи и за кордата, защото увлича в много по-голяма степен камъчета и треви, защото се увива около тях! С диска си позволявам да работя и само с очила.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 116

Тема "Коса или косачка и каква да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: