Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Lisko - майстор
Банда, помощ !

По-долу слагам скица на въпросната врата. Стара е и с годините е увиснала в резултат на което вече не е правоъгълник. Откъм страната на дръжката е с около 2 сантиметра по-ниско отколкото откъм страната на пантите.
Самите дъски изглеждат прави, здрави и доста запазени, но са се разместили помежду си, образувайки (неуспоредни) луфтове.
Всички дъски са истински тоест плътни, не е шпертплат с дупка по средата. Двете вертикални по краищата и трите хоризонтални са с нормално правоъгълно сечение, а вертикалните в долния край са релефни и надали имат голяма функция в запазването правоъгълната форма на цялата врата. Стъклото е тънко, единично и много лесно може да се счупи, поради което мисля че първо него трябва да махна. Летвички с триъгълно сечение го крепят отвътре и отвън.

Искам акъл как да процедирам с тая врата да я стегна да бъде правоъгълна както е била някога и да не увисва повече.
Идват ми някакви идеи но не смея да ги споделя, за да не ми се смеете.
Най-общия план мисля е следния:
1. Махам стъклото
2. Почвам да удрям с нещо (нямам гумен чук, но може да увия дебело дърво в парцал) додето съм доволен от формата
3. Фиксирам правилната форма
4. Слагам стъклото обратно.

Съображения/притеснения:
1. Не съм сигурен дали само с почукване ще стане или ще трябва тотално разглабяне.
2. Не ми е 100% ясно как ще съм сигурен че съм постигнал правилната форма без да я пробвам, а ако я пробвам преди да съм стегнал, тя ще увисне отново. Прав ъгъл нямам а и да имах щеше да е малък не чак толкова голям.
3. Самата врата е вече доста тежка и си мисля че оякчаващите компоненти трябва да са оптимизирани за тегло.

Благодаря !

Изображение
bimbaeco - майстор
Сигурен ли си, че вратата е мръднала, а не касата. Сигурно си сигурен :mrgreen: , ама аз съм длъжен да питам. Най-качественият ремонт според мен е да отвориш съединенията между хоризонталните и вертикалните елементи и да ги залепиш наново. Като стегнеш вратата, трябва да премериш диагоналите - ако са равни, значи съединенията са на 90 градуса и вратата е правоъгълна (това ти решава проблема с липсата на прав ъгъл). За по-сигурно и ако ти харесва, сложи по една паянта (по диагонала на пълнежните дъски https://www.google.bg/search?q=rustic+d ... B290%3B290) от вътрешната и външната страна на крилото на вратата (в различни посоки). Ако пълнежът на таблата е бил слепен, т. е. стабилна плоскост, сигурно е нямало да провисне вратата. Така наредени, вертикалните дъски създават слабо място във вратата и риск от провисване (както се е случило при тебе).
Сигурно някой ще те посъветва да сложиш Г-образни планки по ъглите, ама аз още сега ще кажа, че се съмнявам, че това ще помогне, да не говорим, че ще загрози вратата.
Lisko - майстор
Сигурен, да. Вратата като я сложиш на пода да стъпи, само кьорав няма да види че "верикалната" й страна не е вертикална. Отделно преди да я сваля мерих рамката.
Мерси за идеята с меренето на диагоналите!
Относно диагоналната дъска - щеше да е много хубаво, но няма как да влезе там тъй като моите вертикални дъски не са тънки като тези от снимката. Ако въобще се слага дъска там, тя ще стои като кръпка изцяло извън сегашните габарити на вратата.
bimbaeco - майстор
Снимай я, ако можеш. Така ще можем да предложим по-удачен вариант.
bulhomes2 - майстор
Форума е "Направи сам", но за съжаление тук не ми се вижда възможно да се оправиш. Както bimbaeco ти каза, трябва "да отвориш съединенията между хоризонталните и вертикалните елементи и да ги залепиш наново" Но това без големи стяги няма как да направиш. А съм сигурен, че нямаш такива. Тъй, че според мен - най-лесния и сигурен начин е при дърводелец. Не вярвам да вземе повече от 20-30 лв за това.
Lisko - майстор
Ще я снимам утре, но честно, не виждам каква допълнителна информация ще даде това.
Опция - занеси я на дърводелец, по ред причини не съществува.
Или я правя сам или купувам нова врата. Това са вариантите. Ако се купува, ще фръкнат $220 за най-евтината и още не знам колко за майстор да инсталира рамката.
bulhomes2 - майстор
Тогава потърси стеги, които да вземеш за ползване за някой ден! Без тях няма как да я направиш. Но първо я разглоби и подготви за лепене, че да не изскочи някой друг проблем. Не знам дали дебелината на дъските в мястото на снадките е достатъчна, но ако е - аз бих и добавил по някоя тибла при снаждането. Прочети подробно и тази тема - viewtopic.php?f=35&t=45212 Все нещо ще ти е от полза.
jorkataG - специалист
Колега под стъклото където са ти вертикалните дъски сложи една цяла плоскост.
Ако опорните дъски на тези по средата са с жлеб можеш спокойно да го ползваш.
За стеги има един стар трик който съм виждал от дядо си. Слагат се трупчета които се стягат с въже. Ще се опитам да го нарисувам така могат и големи и малки детайли да се стягат.
Ето за това говоря сините линии са въже или сизал а кафявите неща са летви/пръчки с които се пресуква въжето за да стегне и се застопоряават в детайла за да не се развият. По придцип се стягат здраво да е изпънато въжето да "звънти"
Изображение
при теб в конкретния случай ще стане ето така
Изображение
EDI - майстор
Определено няма да мине без разглобяване и нова сборка на детайлите.Като са тръгнали съединенията да се разлепят, с козметика няма да мине.Ако нямаш стяги, идеята за въжето и трупчетата е добра, ще ти свърши работа.
Lisko - майстор
Благодаря на всички!
Всеки си има задачки дето му се почват и дето не му се почват.
Тая ми е от вторите.

Тема "Как да ремонтирам врата ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: