• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
здравейте на всички

дървени лодки се правят до ден днешен
а по темата за огъването....
дъската се скроява като се прекопирва формата и хоризонталната форма на борда на лодката това се осъществява с
специален инструмент изработен от самия лодкостроител..... скрояването е най сложната час от обшивката
след като формата на борда се прекопира върху дъската тия се изрязва и се налага на борда за последна проверка....
а огъването е като дъската се задуши в вряща вода (както е описано по горе) (опитните лодкостроители в България ги огъват и без да се задушава в вряща вода)

по темата за обличане с пластмаса
пластмасата задушава дъската на старата лодка и така тя гние по бързо
правилния начин на обличане е малко по друг
с водоустойчив шперплат нарязан на тънки ивици се залепва под 45 градуса по новата или стара обшивка (предварително тя е обработена с нужните химии а лепилото е направено за тази дейност) слоевете шперплат може да са 2 като върху последния слои се облича с стъклоплат и всички нужни химии които са за тази дейност предназначени....
всички нужни материали се закупуват от турция

самия аз не разбирам много и се надявам да не объркам някои с невярна информация

а до кординати те на тези услуги не мога да ви ги дам тъй като ще наруша условията на форума

Прикачен файл

IACHT19.JPG
IACHT19.JPG (111.03 KиБ) Видяна 11174 пъти
lyubohar - майстор
todor_tsanov написа:
другият начин за огъване на дървесина е с амоняк - става мека и пластична но е много отровно

А после връща ли си твърдината и до колко?
Намери бъчвари и гледай как свиват бъчвите.Занаят се краде само със четене не става.
lyubohar - майстор
Занаята -правене на лъкове за муз. инструменти съм го усвоил.
Направил съм над 400 лъка.
Въпроса ми бе дали след амонячната процедура дървото си възвръща твърдината и еластичноста.
Защото цената на материала само за един лък е м/у 150 и 300евро.И похабяването е фатално за джоба. :oops:
Не вярвам бъчварите да ползват амоняк.
Sharkolia - специалист
lyubohar написа:
Занаята -правене на лъкове за муз. инструменти съм го усвоил.
Направил съм над 400 лъка.
Въпроса ми бе дали след амонячната процедура дървото си възвръща твърдината и еластичноста.
Защото цената на материала само за един лък е м/у 150 и 300евро.И похабяването е фатално за джоба. :oops:
Не вярвам бъчварите да ползват амоняк.
Амонякът състарява дървото. Ако използваш чист разтвор на амоняк ,което е малко вероятно ,най-често се продава в разреден съдържа някво процентно съдържание на амоняк има голяма вероятност да изгориш дървото в буквалният смисъл на думата.
За свойства на размекване на дървото от амоняк не съм чувал.
Sharkolia - специалист
Мара Севт,и тебе ще те изкопаем един ден . :-D
Съживих темата не с оглед да помагам на колегата ,който вероятно си е свършил работа ,а от гледна точка да оставим знания за идните поколения.
parketmilanov - специалист
и аз да се включа с няколко стари колкото света метода /ударението е на о :)/
и защото ме мързи да описвам ще постна няколко клипчета от тубата /там има безброй много описания къде подходящи и грамотни къде по домашни но така или иначе принципите са горе долу един и същи.
https://www.youtube.com/watch?v=L4U7axO ... hescrimman
https://www.youtube.com/watch?v=g0ikg9N ... hiaswandel
https://www.youtube.com/watch?v=cWzpszG ... ysWoodshop
  • 1
  • 2

Тема "Огъване дърво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: