• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 39
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
stiv1961 - майстор
infomar написа:
Чесънът го извадих преди две седмици, изсъхна и го направих на връзки които окачих на сенчесто. Гледам обаче, че някой глави са почнали да омекват. Някакво обяснение има ли и... спасение :?

Дайте съвет за съхраняване на чесън :cry:
Това е решението
viewtopic.php?f=28&t=46978
Stefan_62 - майстор
Я кажете специалистите, какво е това заболяване по домата, на какво се дължи и с какво да се пръска за да се предпазят другите.
Изображение
Доматът е от оранжерията на комшията и понеже не съм се сблъсквал досега с такава болест при моите домати , моля за вашето компетентно мнение. :drinkers:
Stefan_62 - майстор
:? Никой ли не се е сблъсквал с тоя проблем бе? Да не е някоя нова болест по доматите :?
iivanov - майстор
Картофена мана.Срежи го и снимай среза.
kuger - майстор
Може това:
БАКТЕРИЙНИ ПЕТНА (ХANTHOMONAS VESICATORIA) И БАКТЕРИЙНО СТРУПЯСВАНЕ (PSEUDOMONAS SYRINGAE)

Тези болести по доматите и пипера се предават със семената, поливната вода, дъжд и наранявания. По листата се образуват дребни некротични петна с хлоротичен ореол. По стъблото и листните дръжки се образуват елиптични петна, които могат да доведат до пречупването им.

Признаци по плодовете:

при бактерийни петна, петната нарастват и покафеняват, хлътват и напукват;
при бактерийно струпясване петната са дребни, сухи, във вид на струпеи;

Бактериите се разнасят по време на дъжд. Мерките за борба са същите както при другите бактериални болести по доматите и пипера. По време на вегетацията се препоръчват пръскания с медни средства:

Меден сулфат - 0.4%, Купроцин - 0.4%, Фунгуран - 0,3%, Шампион - 0.2%, Купроксат - 0.3%, Косайд - 0.3%.

Може и това: http://agronet.bg/agro/plant-protection ... atite.html

Картофена мана: http://agronet.bg/agro/plant-protection ... atite.html
Stefan_62 - майстор
iivanov написа:
Срежи го и снимай среза.
Ето снимка на срязан домат:
Изображение
, но като гледам нищо му няма във вътрешността. Може би по късно се проявява заболяването навътре в домата :? Благодаря за отговорите, ще се пръска пък дано да няма други.
alsted - майстор
На мен пък някаква гад ми яде разсада. Листенцата, основно най-младите. Доста корени фасул ми унищожи при поникването (може би 20%). Унищожава цялото гнездо - колкото поникнат на всички, всичките листенца ги иззобва :x На съседното - не пипа :? Имам едни току наболи царевички - и тях нападнало. Оня ден боднаххме педесетина корена зеле. Мръсната гад го е нападнала на мига. Снощи пръснах с Нурале. Като да няма ново ядено, поне през нощта :? Дали ще свърши работа? Очаквах, че ще видя някакви измрели твари - няма нищо :?

Прикачен файл

инсект по разсада.JPG
Stefan_62 - майстор
И при мен е така, само че разбрах, че са охлюви /тази година ги има в изобилие/. Изядоха ми всичкият разсад на зелето и карфиола, отделно поголовно си хапваха и ягоди. Напръскай зеленчука със солена вода /поне така ми казаха бабите на село/, но не много солена, че да не повредиш посевите, а и Нурилето предполагам ще свърши работа. Може би с Би-58 ако се напръска ще има по-добър ефект, че навсичкото отгоре и мирише гадно. Успех.
kuger - майстор
Против голи и градински охлюви "Мезурол Шнекенкорн 4Г", аз при сеене пускам вдупката 2-3 зрънца. Ако забравя, поръсвам около коренчетата.
alsted - майстор
Защо в дупката? Те нали нападат листата, някак си не го възприемам? Това нещо трови ли ги или ги пропъжда?
Ако са охлюви защо не виждам никога нито един на самото растение :? Не, че нямам в изобилие ... Нуралето се съмнявам да ги гътва. За миризмата си прав (Stefan_62) и вярно трябваше да напръскам направо с Би-58 (имам).
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 39

Тема "Зеленчуци - торене, пръскане....отглеждане..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: