Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
p_delin - специалист
Лазаре, благодарности за бързата реакция. Поздрави
dorzo - специалист
Здравейте.Имам намерение да минавам от дърва на пелети.
Ситуацията е следната:
Сега съм на пиролизен котел Атмос 47kw.Отоплявам около 250-280кв.м къща на два етажа.Има и трети етаж,който не се ползва.Има външна изолация 5см. и пластмасова дограма.
Системата ми е изградена с трипътен вентил на 60 градуса,с две помпи.Едната е на малкия кръг,а другата на големия.Имам буфери 1500 литра и бойлери 400 литра с две серпентини за слънце и парно.Доволен съм от системата си,но искам да си направя приблизителна сметка как ще ми бъде на пелети.До сега изкарвам с около 30 кубика дърва на сезон.
Не мога да си сметна каква мощност горелка и котел ми трябват,а от там и разход на пелети.Дали ще има някой да ми даде ориентировъчни киловати,които ми трябват.Наясно съм,че като дойде време за покупка сметката ще гледам да я направя по-точна.Забравих да кажа,че ще горя пелети от слънчогледова шлюпка.
Greyko RB 20 ще ти свърши идеална работа
dorzo - специалист
... и да си ползвам съществуващия котел,така ли?
jorkataG - специалист
Ползваш същия ако става. Разгледай документацията на котела и виж дали на него може да се монтира горелка.
За да стане ти трябва Атмос комби
vrangelov - специалист
Здравей,
dorzo написа:
... и да си ползвам съществуващия котел,така ли?
Тук, преди известно време filmatoplo се чудеше, дали ще стане, та можеш да го питаш, дали се е престрашил или не.
dorzo написа:
...
До сега изкарвам с около 30 кубика дърва на сезон.
Не мога да си сметна каква мощност горелка и котел ми трябват,а от там и разход на пелети.Дали ще има някой да ми даде ориентировъчни киловати,които ми трябват.Наясно съм,че като дойде време за покупка сметката ще гледам да я направя по-точна.Забравих да кажа,че ще горя пелети от слънчогледова шлюпка.
Ориентировъчно 30 кубически метра дърва съдържат в себе си 60 MWh(60 000 kWh). Предполагам че имаш предвид кубик дъб или бук на метровки и ненацепен, а не това на което тези от малцинството казват куб.
Ако всичко при теб е наред и всичко е направено кадърно, би трябвало да имаш КПД като на котел с присадена горелка(пак кадърно направена инсталация). Сега остава да разделиш 60 000 на калоричността на твоите пелети(нямам идея колко е) и ще получиш приблизително колко би горил, ако минеш на пелети.
На дървените пелети им дават 4,7 kW/kg за широколистни и 4,9kW/kg за иглолистни. Моята прогноза за дървени пелети е 12-13 тона на сезон.

Поздрави!
vrangelov написа:
Моята прогноза за дървени пелети е 12-13 тона на сезон.

Поздрави!
Моите начини на смятане са съвсем различни и бих се обзаложил на каса бира или бутилка уиски, че на сезон няма да отидат повече от 6-7 тона пелети (по-вероятно 4-5т.), но уточнявам - ако се ползва подходящ котел. Не смятам че Атмоса е най-подходящия и не мога да прогнозирам резултатите с него. Бих ти препоръчал да го ползваш една зима и ако резултатите не са добри (нека ги коментираме тук), то за следващата може да се смени котела, а да се запази горелката - за такава голяма площ си струва
dorzo - специалист
Дайте добра комбинация за горелка и котел.Принципно нямам против да сменя моя.Доколкото чета тук грейко май нямат още котли.
Ако изкарвам с до 10 тона на сезон ме устройва.При нас един тон слънчогледови пелети е около 200 лв.
dorzo - специалист
Що така блокирахте?Нямате ли предпочитания към някои котли?

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: