Всички въпроси за вилата.
misho81 - напреднал
Колеги, помагайте! НА вилата ми откраднаха старата цистерна в която ми стоеше водата за битови нужди(мда нямам си още сонда и така си осигуряваме вода с цистерна и помпа :))! Трябва да взема друга на нейно място, за съжаление за 5-6 кубиковите от водоноски на старо ми искат по над 1000лв., нямам ги в момента, а приятел ми предлага много запазени метални цистерни но в тях е имало или дизел или бензин.
Въпроса е има ли изчистване миризмата и остатъците от тези нефтени продукти, все пак с тази вода се къпем, мием и поливаме градината?????Ако може да се изчисти, с какво се чисти, коя цистерна е по добре да взема от дизел или бензин, как да я третирам за да съм сигурен че ще е безопасно за ползване!

Това ми е проблема, който може да помага
stenmark - специалист
Щом ще се ползва за миене и къпане не става.Бензиновите пари много трудно се отстраняват,прави се изпарване и се влиза вътре.Това си е доста опасно.
lov - майстор
Миене с концентриран и топъл разтвор на натриева основа /сода за сапун/. И после обилно промиване. Но сам си прецени дали ще се справиш. Защото се иска внимателна работа, содата гори и си трвбват средства. Гумени ръкавици очила и по възможност и престилка . Хубаво е разтвора да се пръска с разпръсквач или съда да се обръща и търкат стените с четка за да може по дълго да действа.
briko - специалист
Цитат:

"В услугите[редактиране | edit source]
Сода каустик се употребява за дезинфекция на съдове за хранене и прибори, използвани в заведенията за обществено хранене. Ако содата каустик не бъде добре изплакната от бутилка или чаша, това може да доведе до смърт, защото започва разяждане на вътрешните органи.

В бита[редактиране | edit source]
Прилага се като активно вещество в битовата химия, използвано за отпушване и прочистване на канали и др., тъй като разтваря мазнини и белтъчни продукти. Съставка е на препарати за почистване на замърсявания с мазнини. Използва се за получаването на домашен сапун.Има го и в домакинските препарати за почистване на съдове и прибори.Да се внимава като се работи с него защото причинява труднозарастващи рани и разяждане по кожата.Внимавайте!"

Много внимавайте когато ви се наложи да използвате препарати съставени от основи, защото веднъж попаднали в/у кожата, трудна се отмиват/ основа-киселина/, при подане в окото причиняват брутални последствия, защото не се усеща болка или болката изчезва след обилно измиване с вода, но пострадалия е измил летливите вещества и тези които могат да се измият с вода, основата остава в окото и от там пораженията са ........ за поглъщане няма смисъл да пиша. Изпаренията са също много вредни.
1. Защитно облекло от вида на Тайвек и негови аналози със същите параметри.
2. Очила, цели или екран за защита на лицето.
3. Маска еднократна с маркировка FFP3 или полумаска с комбиниран филтър.
4. Ръкавици с PVC или нитрил с дължина 40 см.

Успех и умната ! :wink:

п.с. Колега, ако ти се налага да влезнеш в цистерната, задължително/принудително/ си осигури приток на свеж въздух.
alsted - майстор
Предвид, че петролните продукти не се разтварят във вода, по-леки са и изплуват на повърхността, си мисля, че може да минеш без кой-знае какво специално миене. Просто пълниш и оставяш известно време ... Изостаналите петролни продукти би трябвало да изплуват отгоре. Това неколкократно. Не пречи на финала да се направи едно измиване с "Ариел" да речем. Не знам до колко е безопасно влизането в такъв съд, макар след кисненето уж да няма пари :!:
Все пак водата нали няма да се използва за пиене :!:
Иначе ако питаш Тани, ще ти каже, че с такава вода изобщо не трябва да се къпете - със сигурност ще завъди легионела, независимо колко е чист съда :wink:
hidrazin - майстор
По принцип идеята не е много добра. От какъв материал са цистерните? Често такива цистерни са железни. После ръждясват и не са особено подходящи за миене и къпане.
Все пак както каза и lov - измиване със сода каустик (натриева основа). Не е необходимо разтвора да е концентриран но трябва да е горещ - 60-80 градуса. Концентрация - около 1 кг натриева основа на 25 литра вода. Може и да не се пълни целия съд а само да се пръска/търкала но не знам дали при теб ще е възможно и колко е голяма цистерната.
После разтвора се излива на подходящо място - канализацията а не на двора. Иначе там не расте трева. :-D Ако е необходимо процедурата се повтаря. Накрая след измиване с вода евентуалните остатъци от основата се неутрализират като се напръскват стените отвътре с оцет и пак измиване.
:partyman:
P.S. Това с напълването с вода и дето щели петролните продукти да изплуват не действа.
alsted - майстор
Не го виждам това измиване със сода каустик в реални условия. Лично аз не бих влязал в цистерна от бензин да мия с натриева основа, та макар и с водолазен костюм барабар с кислородния му апарат.
hidrazin написа:
...После разтвора се излива на подходящо място - канализацията а не на двора.
Тя канализацията после се излива в най-близката рекичка ... Ма на теб к`во ти пука за флората и фауната в нея ...
misho81 - напреднал
Колеги цистерните са метални, и са по 5-8 кубика , така че търкалянето отпада :) ЩЕ се мие отвътре, има от къде да се сдобия с предпазно облекло и то професионално, достатъчно луд съм и да го използвам ако мога да го направя безопасно!
Ако все пак реша да взема такава цистерна кой вариянт е по добър(по лесен за чистене и изчезване на парите) да взема цистерна от Дизел или от Бензин, или няма значение?
Давайте още предложения, предварително благодаря за опита който споделяте!!!!
hidrazin - майстор
Вероятно е по-добре това да излее в рекичката?
alsted написа:
... Изостаналите петролни продукти би трябвало да изплуват отгоре...
Сори ама метода ти с водата и изплуването не работи. Също така изхвърлянето на пертолни продукти е много по-опасно от няколко килограма натриева основа.
Натриевата основа в почвата и водата се неутрализира по-бавно или бързо като взаимодейства с различни киселинни остатъци. Освен това макар и по-бавно взаимодейства в въглеродния двуокис от въздуха и се получава натриев карбонат.
Като иска, преди да изхвърли водата нека я неутрализира със солна киселина. Ще се получи сол - натриев хлорид. И натриевия хлорид и натриевия карбонат са предпоставки за засоляване на почвата, ама няколко килограма едва ли са притеснително количество. Я погледни колко тона сол се хвърлят по пътищата всяка зима. Пък и не става дума за системно използване и изхвърляне.
Общо взето мисля че драматизираш нещата. Освен това казах че идеята по начало не е добра (не заради замърсяването).
:partyman:
P.S. Може пък да имат пречиствателна станция. :-D
kuger - майстор
Аз пък мисля, че няма да се получи. Влизал съм в бензинов резервоар, нямате си представа какво е вътре. Без шлангов или КИП-ов противогаз е почти невъзможно стоенето вътре. С каквото и да почистваш, ще вони, а водата ще е с вкус на нискооктанов бензин /който знае как вони нискооктановия суров бензин ще потвърди/.
При мен все още действа професионалното изкривяване, работих електричар в химически завод, нагледал съм се на какво ли не. Заставам зад по-горе написаното!
Последна промяна от kuger на пон юни 23, 2014 1:44 pm, променено общо 1 път.

Тема "Помощ- Цистерна от гориво, за вода за битови нужди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: