От мобилни телефони до цифрови камери
a_stoev - майстор
Имам един телевизор дето са му умрели лампите и гаси инвертора. Отворих го:
Лампите са 3 U-бразни. Няма от къде да взема такива криви лампи. Какво да правя. Чудя се между следните варианти:
1. Купувам 6 прави лампи 22"и ги връзвам последователно. Би трябвало да стане. 15,8$ Ама може и да не стане и не се знае тея лампи колко ще изкарат...
2. Купувам кит CCFL->LED. Лошото е че китовете които намерих са все за странична подсветка - захранват 2 ленти, а на мен ми трябват 6. То ако сложа 6 ще свети като прожектор, и освен да ги разредя или да ползвам директно други , по слабо светещи ленти. Частен случай е да си купа само конвертор и да си сложа някакви ленти от тука.
3. Лепя някакви ленти, с някакво не регулируемо захранване, докарвам яркоста и повече не се пипа. Дето се казва само с части от шкафа, без пари. Имам само жълта лента /2700к/ но ще го преживея. Частен случай е да приправя оригиналната платката, че да си храни сама диодите и да си ги управлява. Имам схемата, изглежда да е постижимо, но ще отиде много време. По скоро заради кефа от занимаването.

За сега клоня към т.3 простия вариант.

За съжаление не мога да прикача снимка на лампите. Лампите са 3 като са са като буквата П. Рамената са по 480мм и дъното на П-то е 40мм. Диаметъра е между 2,4-3. В момента не са при мен за точно измерване.
Погледнах за лампи в асво сервиз китайските магазини и т.н. и не видях с такава форма. затова се насочих алтернативни варианти. Не съм сигурен какво би станало при последователно връзване. При луминисцентните лампи се ползва, затова предположих че е възможно и тук да заменя едната лампа с две по 480мм.
Има схема на телевизора http://www.arconet.pl/images/store/prod ... 860494.pdf
Мога да извадя сигналите за се вържа с кит CCFL->LED, но все пак той си е за лаптопи.
Третия вариант с лентите от шкафа е крайно и примитивно решение, но няма да ми коства нищо освен свободно време, което е малко кът...
ig_ivanov - специалист
Ако е дала фира само едната лампа, можеш да се пробваш да я изключиш, като се преработи инвертора да работи само с две. Вярно, малко по-тъмен ще е екрана, но поне ще работи, а и интервенцията е почти безплатна.
a_stoev - майстор
То пали но след малко изключва и червенее. Като магнетизирано ЦРТ.
И трите лампи изглеждат еднакво зле.
todortv - майстор
a_stoev написа:
....
3. Лепя някакви ленти, с някакво не регулируемо захранване, докарвам яркоста и повече не се пипа. ..
Вероятно това ще е варианта, поне сложи бяла лента.
a_stoev - майстор
Турих лентите, от наличните леко жълти само за тест. Оказа се че има и нова повреда. Преди да го дам в сервиза си работеше по чяс два и с нормален образ. Сега матрицата просветлява до пълно бяло за 10-на секунди като не е равномерно а като едно безформено петно което полека закрива цялата картина. Проверих лентовите кабели, 5-6 броя всичко на всичко, уж натикано. Друго какво да гледам?

Тема "Смяна на CCFL на 22" TV фунай lh7-m22bb" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: