Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hr.hristov57 - специалист
dorzo написа:
Дайте добра комбинация за горелка и котел.Принципно нямам против да сменя моя.Доколкото чета тук грейко май нямат още котли.
Ако изкарвам с до 10 тона на сезон ме устройва.При нас един тон слънчогледови пелети е около 200 лв.
Колега, виж отоплителната система на пелеи TORCH -мисля,че по-голямата ще ти осигури отопление и за този етаж, който за сега не ползваш. Иначе тя е напълно автоматична и мощността и се определя автоматично от моментните топлинни зъгуби. Аз ползвам по-малката система вече 3 години и отоплявам къща около 200м2 +300л БГВ с 6 см изолация и ПВЦ дограма, като разхода ми е около 5т дървесни пелети на сезон при непрекъсната работа на котела. Не съм пробвал с пелети от слънчоглед, но тук в темата - по напред, някой беше писал, че горят без никакъв проблем. Най-добре се обърни към фирмата, те са производители на системата и ще те консултират най-добре.
Успех!
rosso666 - специалист
Колега може ли по точно да обясниш по какъв алгоритъм изчислява тези загуби? Кои параметри системаТа следи за да определи топлинни те загуби.
Те дали се продават по отделно горелките им.
искам да те питам преди изолацията на къщата пак ли си се топлил на пелети ,ако е така с колко ти е смъкнала разхода тази изолация.
Аз съм си взел стеропор 8см за изолация.
plastkomfort - специалист
Отделно не продават само комплект.
Питах вече ,става въпрос за система Torch.
n.ganev - майстор
Блокировката идва от там, че ще нагласиш всяка горелка да изгаря пелети от слънчогледова люспа , но никой не дава отговор на въпроса: " С колко процента се занижава КПД на котела поради причината, че пепелта отделена при изгарянето на този вид пелети се отлага по стените на котела ,а какъвто и да е той колко пъти на ден трябва да се почиства котела в този случай ?" Тогава питам: Какъв е смисъла да горим слънчогледови пелети като ще си чистиме котлите всеки ден и ще имаме двойно по - голям разход на пелети при цена 200лв./тон? Ами тогава да си бяхме стояли на дърва и въглища.
rosso666 - специалист
:? Според мен пламъчно-тръбните котли с автоматично почистване на тръбите са най удачни за дорене на такъв вид пелети,или се лъжа???Може самите спирали да не могат да се справят с отлаганията по тръбите.
За това най добре всегоривна горелка за да можеш да си гориш и дървен чипс.
Аз пак ще попитам някой запознат ли е с горенето на костилки????
n.ganev - майстор
В други теми, а и тук мисля, че колеги бяха писали, че успешно се отоплявят с костилки. Друг е въпроса, че се намират трутно. Някой беше писал, че се снабдява на доста сносна цена. Аз отдавна търся да купя и да направя проба , но в нашия регион просто не откривам / на близо не произвеждат т. нар. " пияни вишни" /. На скоро имах предложение за начупени костилки от кайсии но се опасих, че по-голямото количество ше са доста дребни и вентилатора на горелката ще ги издуха преди още да се запалят и не купих. Иначе цената беше прекалено приемлива - 80 лв./тон франко Стражица.
rosso666 - специалист
поне още в една две теми съм питал за тези костилки но никой не отговаря.... иначе има в Сливен(миналата година били 160лв.тон) и във Велинград-250лв.тон 8-[
essenov - специалист
Здравейте колеги, следя тук темата от известно време и се чудя какъв котел и горелка да взема. Ще ми се да има управление от компютър/интернет, но не съм сигурен това като характеристика само на горелката ли трябва да бъде, или и котелът има някакви изисквания?

Другият ми въпрос е управлението за котела има ли нещо общо с управлението за соларен панел, понеже мисля някой ден и слънчеви колектори да сложа? Всъщност каква е схемата за връзката м/у слънчевите колектори и парното? Предполагам могат да са отделно и само да се вържат към различни серпентини на бойлера, но ако искам да затоплям водата в радиаторите от соларните панели, примерно в случаите в които не съм в къщата за седмица, за да не прегряват колекторите?

Къщата е на 2 етажа по 60 квадрата + голямо таванско, което не мисля, че ще успея да усвоя по-рано от 5 години. Все още няма външна изолация, но мисля да сложа постепенно на първия и после на втория етаж и таванското.
plastkomfort - специалист
За твоите изисквания ще ти пасне система TORCH.
Christo - майстор
Много са въпросите и нямат прост и лесен и евтин отговор едновременно :) Добре е бойлерът да е по-голям. Минимум 200л. По-добре 300, че и повече. С две серпентини и място за електрически нагревател. Долната серпентина за слънчевите колектори, горната за котела. Големият бойлер трудно прегрява, освен това, с повишаването на температурата на водата, пада КПД-то на слънчевата инсталация. Пък на нас не ни трябва вода по-топла от 45 градуса, да речем. Ако в системата е предвиден буфер, може излишната топлина да се насочва там, и да се черпи в облачни дни. Това обаче оскъпява инсталацията. Добрите котли имат управление на горелката, слънчевата инсталация, циркулационните помпи, смесителни вентили, и т.н. Трябва да се държи сметка и за външната температура, състав и температура на изгорелите газове, седмичен програматор и още неща. Хубаво е котелът да е сертифициран. Иначе всеки си хвали стоката и 95% КПД го нямаме за нищо. Колкото повече благинки има обаче, толкова се вдига и цената. Не се хвърляй на първата срещната марка! Без пари няма да стане. Добре е кадърен човек да сметне топлозагубите и да се вземе котел с подходяща мощност. Вземи предвид само двата етажа, пък след изолирането освободената мощност да се насочи към таванското помещение. Изобщо, да стане добре, ще трябва да се попрочете повече, и парички ще трябват. Ако има достатъчно пари, отхвърли идеята котел за въглища и присадена горелка. Поздрави и успех!

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: