• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
romanpm - майстор
"hidrazin" Не знам какви -500км те гонят. За мен има-няма 200...
Относно тоновете вода - можеше да са от първия срещнат на улицата...

Повтарям ако има човек с тия способности в които ти лично не вярваш го дай да им свършим работа на хората да си поливат градинката нищо повече !
Естествено че има риск да не се намери вода , но мисля че сега е времето и си плащат ! Но не тия които ще търсят къде е Марианската падина :)
tzetzo160 - специалист
Първо искам да благодаря на колегата Neno Er, който е обяснил и показал снимков материал на уреда, което ме вдъхнови да се пробвам и аз, да стигна до вода! Значи намерих едно парче тръба, което смятах да използвам за трамбовката, но понеже реших да подведа дупката със свредел, така и продължих само с удължаване на свредела. Свредела е същия, като на колегата Neno Er, направен от шнек и отдолу с видия, който ползвах за дупки на колове за ограда преди това. Диаметъра е към 130мм. Мястото е в дефилето, но комшийте казваха, че надолу водата е плитко и няма камъни, та се реших да въртя, защото прецених, че ще е по евтиния и лесен вариант от кладенец. Е стига да имам дебит разбира се. Сега след дъждовете не е най-подходящото време за копане, но все пак реших да се пробвам. Засякох с багетите уж къде се пресичат две жилки и почнах.
Когато на 4,5м извадих свредела, за да му наставя следващото звено, което ми отне около 30минути, в дупката имаше 40см вода. Започнах да въртя и въпреки, че една част се смиваше обратно, изкарвах ядки от глина и пръст. Така до 6-тия метър, като водния стълб беше 2,5м вече. Това, което се съмнявах стана, тоест стигнах вода. Сега обаче в мен се породиха много въпроси, за които се надявам да ми помогнете.
Първо, достатъчна ли е тази дълбочина или да продължавам още, като може би ще трябва да комбинирам с източване на водата и въртене понеже водата смива ядката.
Ако е достатъчно, каква тръба да сложа. Има ПВЦ ф110 и Ф125(може би ще влезе) по 6м дължина, което ми позволява да не правя наставки. Тоест максимално плътно по диаметъра на дупката да влезе тръбата или да е по малка и в междината между тръбата и пръста да запълня с филц(ако имам място). Трябва ли тази тръба да е затапена в долния си край или се оставя отворена? Доколкото разбрах прорезите по обсадната тръба се правят не повече от 1,5м от дъното. Ако приемем, че използвам тръба ф110 и вътре в нея сложа тръба ф32 със смукател, има ли смисъл да уплътня кухината между двете тръби с филц, за да играе нещо като филтър? Така обаче няма да мога да вадя тръбата със смукателя!
Като се почне разработката на сондажа има ли опастност при отварянето долу на кухината, да пропадат тръбите под собствената си тежест. Нямам представа какво се случва при това положение. За първоначална разработка и промивка, мисля да ползвам ръчна помпа, като тази http://www.tashev-galving.com/080+SNK+1 ... 0%B4%D0%B0 или като тази руска вибрационна, която в моя случай може да счупи тръбата. За след това имам една чисто нова Вида-4 но всяко нещо с времето си :)
Цяла нощ не съм спал от вълнение :) Благодаря ви предварително за помоща!

Прикачен файл

IMG_0965.JPG

Прикачен файл

IMG_0964.JPG

Прикачен файл

IMG_0958.JPG

Прикачен файл

IMG_0957.JPG
hidrazin - майстор
-Пусни възможно дай-дебела тръба. Разликата между 110 и 125 не е голяма. Ако пуснеш 110 пак няма да имаш място за филц. Ако влезе 125 слагай нея. Дъното не се затапва.
- Между обсадната тръба и смукателната никакъв филц!!! Да не вземеш да си напълниш сондажа с филц!
- За дълбочината - никой не може да ти каже точно колко. Сам вече си разбрал че сега е най-неподходящото време. Виж колко ще ти е водата септември, преди есенните дъждове. Това е най-вярното.
- За разработката - ръчната и после Видата. В никакъв случай вибрационна! Рискуваш да останеш без вода.
:partyman:
Чаро - Акълия
Върти до откат! Колкото повече, толкова повече! Нищо не те притеснява, нали? Малко време и малко усилия. Щом все пак обрушването не те спира, давай до последно.

Не изпомпвай водата докато дупчиш. Това само ще усили обрушването.
Сложи по-малък диаметър тръба, ф 110 също ми се струва голяма. Отстрани задължително ситен филц- гравия. Да влезе добре до долу. Можеш да прорежеш тръбата през на 2 сряза и да я нагрееш за да стане като обвивка на бонбон- това за тапа на дъното. Другият вариант е да си ползваш фабрична тапа. Хубаво е да я има, защото от там влизат тиня, пясък и чакъл и намалчват водният стълб. Прецени водоносният хоризонт, но за тази дълбочина си нарежи тръбата (филтъра) до долу.
Задължително Чакъл около ПВЦ-то!
Вътре не трябва да слагаш каквото и да било освен помпа или смукателен маркуч!
Избегни, ако е възможно вибрационната помпа. Прочистването при добре направена засипка, ще ти отнеме час-два с ръчната!
Успех!
Neno Er - специалист
tzetzo160,
Ползвам смукателен маркуч, гофриран, подсилен със стоманен тел за да не се смачква при смучене. Произвеждат се и се продават точно за тези цел.
Не запълвай с нищо около смукателния маркуч и обсадната тръба, Смукателят който трябва да се сложи на маркуча е ослужваем елемент и ако се наложи трябва да се изважда за профилактика.
Ръчната помпа която си показал е идеална за целта. Тъй като в началото тя смуче много пясък, периодически трябва да се разглабя и почиства. Преди сглобяването за предпочитане е уплътнението на буталото да се смазва със свинска мас защото водата не я отмива.
Знаеш ли как се прави комбинация на ръчна и електрическа помпа?
tzetzo160 - специалист
Благодаря за обясненията още веднъж! Значи в никакъв случай няма да запълвам пространството вътре, между двете тръби, за да може да се вади маркуча със смукателя при нужда. Разбрах за маркуча. Също и за маста. Тъй като е плитко и няма да използвам потопяема помпа, мога ли да използвам обсадна тръба пвц ф75, за да остане повече място около тръбата и да мога да запълня с чакъл. А като се разработи сондажа и се отвори кухина на дъното, няма ли чакъла около тръбата да се свлече долу, че и сама тръба да пропадне?
Neno Er написа:
Знаеш ли как се прави комбинация на ръчна и електрическа помпа?
Не ми е ясно да ти кажа, досега не съм имал досек с нищо подобно. Даже не съм сигурен как да позиционирам и свържа самата ръчна помпа, в смисъл фундамент ли да и направя или нещо по "временно" като да начало :)
hidrazin - майстор
tzetzo160 написа:
... А като се разработи сондажа и се отвори кухина на дъното, няма ли чакъла около тръбата да се свлече долу, че и сама тръба да пропадне? ...
Аз по принцип затова съм и за по-голяма тръба. Той сондажа долу ще си направи каверна пълна с камъни и пясък след като изсмуче дребното - ситен пясък, пръст, глина... Според мен с малката тръба 75 само ще загубиш. Между 125 и 75 тръба разликата е 5 сантиметра. Значи покрай тръбата ще ти остане 2-3 сантиметра празно. Какъв филц и колко ще насипеш? Нищо. Само ще загубиш от обем. В по-голямата тръба ще имаш два пъти повече вода.
При мен сондажа е тръба с шило, надупчена в края и забучена в земята на 6-7 метра. Какъв филц, какви 5 лева? Филц се слага при сондажи с голям диаметър. Примерно си дупчил с диаметър 400мм и пускаш тръба 250мм. Тогава е оправдано.
За дълбочината - колкото може повече. Пуснеш ли тръбата и толкова.
За ръчната помпа - ще си трябва здраво захващане. ще го мислиш след като решиш че си свършил със пробиването и пуснеш тръбата. И само като идея. Замисли се за някаква шахта където после да монтираш помпата. Сега е момента.
:partyman:
tzetzo160 - специалист
Има логика, че при толкова малък диаметър е безмислено да се мъча да навра камъчета. Иначе мисля да не дълбая повече, защото от водата нищо не се задържа. Иначе ако сложа една тръба ф125 не мога да си представя как ще закрепя ръчната помпа за нея, но предполагам тези дни като взема една ще си го представя по-добре. А присъединяването на маркуча с помпата е на 1 1/4 Кой вариант е по-добър този евтинджос http://www.tashev-galving.com/032+VLM17 ... 0%BB%D0%B0 , който май няма да стане или това http://www.tashev-galving.com/044+KAU+2 ... %B1%D0%B0) , не знам дали не е вариант и с полипропиленова тръба ф32.
За шахта не съм мислил все още, въпреки че съм очертал границите около сондажа, но предполагам, че ще има нужда от шахта чак като тръгна да инсталирам електрическа помпа. За сега мисля, че няма да има нужда.
Знам, че не правя мозъчна операция, но ми се иска да изпълня нещата максимално добре и да не допусна някоя елементарна грешка!
Чаро - Акълия
Ако изпълниш затръбяването както трябва няма да се образуват нито "круши", нито ями нито каквито и да било кухини. В случай на увличане на материал с водочерпането, чакъла сам си се намества като се свлича.
Ако оставиш тръбата без филтър -при водочерпане постоянно ще навлиза пясък в нея и ще намали дълбочината, денита и живота на сондажа. Тогава се образуват кухините за които става дума- пропадат кюнци, потъват тръби, пясъка във водата не намалява с времето и т.н.
При набитата тръба бирата е друга. Там освен, че няма как да направиш филтър, то и не е необходим. При всяко водочерпане, тръбата се почиства, като натрупаните пясък и/или глина излизат с водата.
Neno Er - специалист
Аз ползвам евтиният маркуч, но моят е 1 цол.
За помпата. Не знам дали си на ясно с устройството на тази за която ти си дал линк, на Ташев.
За да се извади буталото се разглобява от горе. За да се сменя гуменият клапан, от долу.
От долу на фланеца на помпата би трябвало да има четири отвора за болтове. Към тях захващаш подходящ по размер фланец от ламарина поне 3-4мм. с който ще монтираш помпата върху подходящ фундамент.В средата този фланец трябва да има отвор през който ще минава водовземната тръба(маркуч). На тази помпа не и е необходим смукател тъй като тази роля играе гуменият клапан в нея.
Всичко това за което ти говоря и възелът за подкачване на ел.помпата ми го откраднаха мангалите, иначе щях да ти го снимам. Когато си отида на чифлика тези дни ще снимам само основата за монтажа на ръчната помпа.
Ще се опитам да направя разбираема схема как се връзват ръчната и ел.помпата и ще публикувам.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "За сондажите и хората - само въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: