Ел. инструментите. Консумативи.
thinkpad - майстор
MrMurdjo написа:
Алуминият също е метал.
Желязо не трябва да се пробива на пулсации и с прегряване на материала и на свредлото.
Явно не съм бил прав за пробиването на интервали. Правил съм го и иначе с постоянен натиск и не особено високи обороти, но дори тогава свредлата ми се скапваха и опитах първото, уж да не прегрявам свредлото. Или бормашината ми просто не може достатъчно бавно и с достатъчен момент да върти или свредлата ми просто са боза. Алуминият абсолютно е метал, просто е по-мек и не го считам за проблем с каквото и да е свредло.
Благодаря за съветите.
kalpev - специалист
anabolicbeast написа:
Колега, препоръчвам ти свредла с титаниево покритие(златисти са)! Ползвам на Tivoly (френски)...
+1

Не само титаниевите, но и кобалтовите им са много добри.
hidrazin - майстор
Тези дето са жълти имат покритие от титанов нитрид. Той помага да не се "замазва" материала по върха на свредлото. Повишава и неговата твърдост. Преди време съм намирал такива по магазините които само са боядисани (лакирани) жълто. :-D
А свредлата от стомана HSS също имат варианти с кобалт - HSSE, HSS-Co.
Свредло за метал HSS-Co
:partyman:
kalpev - специалист
Aз така и не разбрах Тинки от кой край на България е.
Но ако е от София или има път към София, може да иде в Бизнес Парк-а в "Младост" 4.
Там има фирмен магазин на Würth, където продават много качествени свредла всякакъв вид.
stiv1961 - майстор
kalpev написа:
Aз така и не разбрах Тинки от кой край на България е.
Тинки е жител на вселената :-D , нашите монтажници ползват свредла от железарията за монтаж на ПВЦ дограмата, само че са по- дълги защото свредлото трябва да мине през целия профил. Едни такива белички- 4, 4.5, 5 и 6 мм, дълги са около 100 мм. Въпрос на ръчичка :)
MrMurdjo - майстор
То без ръчичка нищо не става :) :partyman:
thinkpad написа:
Понеже в работата ми понякога се налага пробиването на метал, например дограми PVC с метален профил в тях, търся свредла за метал 6mm с голяма дължина, които да издържат на повече от няколко дупки и имат толеранс на работа без охлаждане, понеже не на всяка дупка може да се налива нещо за охлаждане и не може да се пробива един профил 1 час. Моля да дадете съвети какви свредла биха били подходящи. Последното беше за 7лв, издържа няколко дупки и след това и като луд да натискаш, полза няма - не може да се пробива с него, изтъпи се. Ползвам бормашина на SPARKY с безключов патронник.

Моят съвет е да си вземеш повече бройки,па макар и по евтини.
Колкото и да е хубаво свредлото,чукнеш ли го в бетона е заминало.При пробиване на ПВЦ дограма се случва често.
stiv1961 - майстор
valiooooo написа:
Колкото и да е хубаво свредлото,чукнеш ли го в бетона е заминало.При пробиване на ПВЦ дограма се случва често.
Той Тинки не е дограмаджия, изглежда дупчи дограмата на хората да вкарва жици в нея :-D
thinkpad - майстор
stiv1961 написа:
нашите монтажници ползват свредла от железарията за монтаж на ПВЦ дограмата,
От железарията съм ползвал дълго за метал 6,90лв и е пълна боза. Благодаря за съветите, взех кобалтово свредло за метал. С титаниевите не стана работата, има особени претенции за фактуриране, за съжаление. За да си взема парите за материалите...
stiv1961 написа:
Той Тинки не е дограмаджия, изглежда дупчи дограмата на хората да вкарва жици в нея
Точно така, позна от първият път. Правя дупки и точно за кабели, основно комуникационни, например FTP. Като няма изградена слаботокова сградна инсталация, ще се мъчим като грешни дяволи.
valiooooo написа:
7лв за бройка не е евтино, а и не мога на всеки няколко дупки да сменям.
marian1 - майстор
Ами тогава си приготви един шмиргел, или един камък за шмиргел с опашка за бормашина и изгледай малко клипове за заточване на свредла - лесно ще свикнеш със заточването и с това да си го носиш в куфара с теб. Успех!

Тема "Стабилни свредла за метал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: