Ел. инструментите. Консумативи.
MrMurdjo - майстор
За да има мощност при ниски обороти трябва дрелка с електроника за постоянни обороти. Повечето (и по-евтини) дрелки имат много прост регулатор, който няма тази функция.
thinkpad - майстор
mitko64 написа:
Най- гадни за пробиване са неръждавейките. Развлачат се като лукум и задължително заклиняват при излизане на свредлото. Уж им препоручват по- бавни оборити, но при заклиняването поради по- малката мощност, бормашината само мучи.
Заклинява се на ниски обороти, точно така. Повечето бормашини имат обороти, но нямат достатъчен въртящ момент. Друго си е да пробиваш с DeWALT. Особено бетона за нищо го няма. Имам едно свредло повече към 40см и пробива стоманобетон. За съжаление DeWALT-а не е лично мой. Тук-таме го заемам.
fox_vt - майстор
И аз тъй съм чувал за бетона,и видях в панел по” ново” строителство как се прави конзола за ключ със някаква смешна дрелка бош, ядеше го като масло.Ама по моето скромно мнение не е от дрелката да знаеш.
hidrazin - майстор
И от дрелката е да знаеш. :-D Пробивал съм бетон с някакъв Бош - лек като перце, пък го яде като като сирене. Разбира се и свредлото има значение. Обаче със същото свредло и някакъв друг стар перфоратор - мисия невъзможна. Просто тоя стария вече нямаше необходимата сила на удара. Предполагам и като нов не е имал кой-знае каква сила на удара.
:partyman:
nikkk - специалист
И аз да попитам - предстои ми да пробивам отвори ф12 в неръждаема шина с дебелина 5мм. Та тук се чудя следните неща:

1. Става ли с ръчен винтоверт, или обезателно настолна бормашина?
2. Нужно ли е да охлаждам с нещо (ако да - с какво)
3. Свредло като това дали е подходящо (https://tashev-galving.com/product/101- ... 101-151-mm)
4. С едно разпробиване директно с ф12 ще стане ли, или ще е нужно и предварително с по-тънко свредло?
5. Ако ще е мъка (досега неръждавейката никога не е била лесна :( ) - дали да не търся лазерно рязане/пробиване?

За 6 отвора става въпрос.
kozl - майстор
Мъка с ръчен винтоверт.
1. По-добре с настолна бормашина, че натиска на бургията е центриран и доста по-силен.
На възможно по-бавни обороти.
Гледах, че стругарите ползваха смазка - сланина за неръждавейката.
2. Не знам с какво. Аз ползвам вода.
4. Това свредло от т.3 е комбинация от 2 свредла Ф6 и Ф12 (така е изработено виж снимката), така че би трябвало само с него да стане.
5. Нямям идея. Аз бих се поизмъчил и като не се справя ще го мисля.
Николов Н. - специалист
Свинска мас за охлаждане и ниски обороти - както ти писаха.
nikolson - майстор
Ако някой се навие да ти ги пробие с хидравлична преса (+поансон), ще ти излезе по-евтино от свредлото. 6бр. по 2 лв на удар.
(Това като алтернатива на лазерното рязане).
MamaMy - майстор
5мм неръждавейка си е сериозно предизвикателство за поансон.

Тема "Стабилни свредла за метал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: