• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
fox_vt - майстор
Аз патих патих и накрая си направих байпас с мека връзка а клапана на два холендъра с идеята смъкване почистване и сглобяване = на 3 мин.Не стигнах до там тъй като филтъра на помпата се оказа предостатъчен.Просто колегата с който правихме системата ме подведе че задължително клапана трябва да е на горната тръба на серпентината.Просто няма никкаво значение къде по системата ще бъде клапана той просто спира циркулацията на водата.
lov - майстор
И горе и долу ги слагах а за моделите вече не мога даже да си спомня колко съм сменил. И най лошото е че по законите на ''Мърфи'' се скапва точно когато не трябва.
От как пуснах темата до сега освен да гледам нищо не съм пипал.
Опс... излъгах измих пролетта стъклата от саждите и то май повече от куртоазия за да не ми беше качването напразно.
Mapek - специалист
Проблем :? Както бях казал:
Тъй като едва след като изпълних системата забелязах, че слънцето огрява колектора ми чак след обяд, ... реших проблема с монтирането на още един на другата страна ...
Прикачен файл:
различно ориентирани.JPG
различно ориентирани.JPG (65.51 KиБ) Видяна 2021 пъти
Изображение(паралелното им влизане)
Абе ефекта не беше много голям, но сега съвсем се обърка ... При случайно докосване на влизащите в бойлера тръби, усетих, че сутрин долната тръба ми е по-топла. Като огрее след обяд западния колектор - всичко си е точно. Обезвъздушавах няколко пъти, на парчета (да проверя проходимостта), проверих нивелацията. Всичко си е точно, а ефект - никакъв :shock: На самия източен колектор най-топла е втората (хоризонтална) тръба, след нея "на пипане" - най-долната. Следва третата и най-студена е най-горната. В крайна сметка долната ми се явява изход, горната - вход :shock:
Системата е отворена термосифонка.
Едва ли съм описал най-точно проблема, но ако някой иска да помогне ще уточнявам допълнително.
Добавям една скица.
Прикачен файл:
два колектора различно ориентирани.JPG
два колектора различно ориентирани.JPG (27.99 KиБ) Видяна 2009 пъти
fox_vt - майстор
Трудно ще я подкараш тая система в тоя и вид,струва ми се че върти и през неактивния колектор.Сложи възвратени клапани на двете изходни тръби на колекторите.Ама дали ще стигне термосифонното движение за да ги отвори :? Ако ли не с ел. клапани или троен разпределителен такъв.
Mapek - специалист
Благодаря за мнението, но не мисля ... Ако изобщо е така защо ще обръща неадекватно посоката - нормалното топлоотдаване, без значение в бойлер или колектор, би трябвало да става по класическия закон за гравитачното движение на флуидите. Другото - след обяд, другия колектор, при същите симетрични обстоятелства, си работи съвсем нормално, без никакъв топлообмен през неактивния колектор! Отделно е факт, че е заработила напълно нормално, но в последствие нещо се е "изметнало". Добавям подробност - термоизолацията на тръбите е тотално компрометирана, но я пренебрегвам (все пак, на по-стария кръг - даже по-рано, но проблеми не е имало).
Гледах да не повлияя с мнението си ... През зимата системата е източена и крановете - отворени. Някаква твар да е свила гнездо (пашкул) вътре? Все пак водата с налягане от мрежата си минава :?
lov - майстор
Няма как да загрява на братно ами си охлажда. С възвратни клапани няма да стане защото дори и при по голяма денивелация мисията е невъзможна.
И един доуточняваш въпрос. Топлата страна на панелите по същия начин ли е направена както си дал на схемата. На почти едно ниво или има разлика в заустването към балона.
alsted - майстор
Това, което ме безпокои в някаква степен е, че от източния (проблемния) бойлер наклона първоначално не е голям (с цъкване на малката снимка може добре да се види това).
Допускам, че проблема може да е и в самия колектор :? В такъв случай вариант е размяната им (за проба), което всъщност е най-лесно, но дали си заслужава все пак?
Последна промяна от alsted на съб юли 05, 2014 5:07 pm, променено общо 1 път.
2v6 - майстор
Тъй като едва след като изпълних системата забелязах, че слънцето огрява колектора ми чак след обяд, ... реших проблема с монтирането на още един на другата страна ...
Нещо не се "връзват" посоките със снимките :?
Прикачен файл:
023002353.jpg
023002353.jpg (67.15 KиБ) Видяна 1982 пъти
Тази снимка, кръстена "изглед от юг" в колко часа е правена?
Направи една снимка директно към фасадата на "източния панел" около 13:30 лятно време за да може да се определи по-точно разположението.

Според мен може спокойно да монтираш и двата панела вертикално на лявата фасада на тази снимка:
Прикачен файл:
023002360.jpg
023002360.jpg (62.58 KиБ) Видяна 1982 пъти
Така ще може да направиш голям наклон и къси тръби :idea:

Пипал ли си сутрин тръбите на вход и изход при "източния" панел? Да не би просто да са кръстосани някъде около къщата :?:
Mapek - специалист
И двете снимки са правени сутрин. Първата е от юг на север - слънцето е отдясно. Реално източния ми панел е с югоизточно изложение. Респективно - западния - югозападно. Огрятата от слънцето страна на втората снимка е североизточна.
Тръбите на източния ги пипам и сега - положението е, както бях описвал по-горе. Свалил съм стъклото на пакета и: най-гореща е втората (отдолу нагоре), следва първата, третата и най-хладна е най-горната. Респективно долния край (принципно входа) е топъл в момента, горния - студен. Явно няма циркулация, но защо точно втората тръба се нагрява най-активно? Топлото се качва чак горе и влиза в бойлера по долната тръба. Даже всъщност има някакъв топлообмен - температурата на водата в бойлера, макар и с много малко, се покачва. Не смея да твърдя, че реално имам обратна циркулация (в смисъл топлата се качва отдолу и след охлаждане слиза по горната). За мен подобно нещо би се случило при затворен горен път - при създалото се налягане от загряването водата все пак тръгва по единствено възможния й долен. А проходимост изобщо има. Проверил съм го като подавам от водопровода в най-ниската точка на колектора, а горе на тройниците, където се събират с другия колектор, съм разкачил.
romanpm - майстор
Разширителя ти топъл ли е , да не върти през него :| Тая система без помпа и диференциален термостат няма да стане
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: