Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
lov - майстор
Днеска жегата ме принуди да се скрия на сянка и от нямане на работа реших да си уплътня времето.
Преди месец купих една термоелектрическа чанта от пазара за 10 лева и то на що годе реномирана марка за такива принадлежности. Явно е бракувана от някой магазин по немско защото ''тъмнозеления'' си нямаше и на представа какво продава. А и много ме съмнява, че той е откъртил капака щото не е успял да я отвори и е напъвал яко без да превърти дръжката за отключване. А вътре в кашона си беше и брошурата към нея. Капака затваряш електрическата част беше изкъртен и платката с ключето превключващо режима на охлаждане и отопление както и двата светодиода смачкани.Прецених че механичните повредите са поправими, а и имам няколко свободни елемента на пелтие и ако се наложеше щях да ги подменя. А и каквото и да е електрическо не ми е проблем да изровя или оправя. И другата подробност към нея си има обикновен капак който е превръща в най обикновена термо-чанта така че за тези пари покупката си заслужаваше.
И понеже си харчи сериозно на акумулатор реших да я модна и да работи и на 220V. Не ми се разнасят разни допълнителни трафове и тем подобни а има достатъчно място вътре.
Та първо резнах 4 тръбички за дистанционни втулки и направих захващането на обратно от горе и след това започнах по съществената доработка. Сложих едно импулсно трафче 105W на което пренавих вторичната намотка като добавих още 3 витки защото напрежението му е малко и не му достига. Оказа се хептен китайско менте ама и то стана след доработката но му и поразпробих кутията щото ми се струва, че ще грее като се натовари а така или иначе има какво да го обдухва там. За изправянето един грец с едни дърти руски шотки диоди и някакво парче от радиатор което нарязах. Домързя ме да се качвам до тавана да търся нещо по компактно пък и кой ще гледа какво има вътре. Съответно парче кабел със щепсел и няколко скоби за тръби щото да има къде да се събират и закачат когато не се ползват. И последната екстра за гъдел му добави едно термометърче за 2 лева. Ампулата му е защипана между ребрата на вътрешния радиатор и меренето не е много точно но все пак дава някаква приблизителна ориентация какво става вътре.
Добавих и един филтър за вентилатора освен да варди да не влизат по големи частици вътре щото и решетката бая едра и с идеята да се обезшуми малко но мисията се оказа невъзможна. Явно ще трябва да сложа някой безшумен компютърен но ще е по на татък.

Прикачен файл

IMG_20140704_122256 - Copy.jpg

Прикачен файл

IMG_20140704_134436.jpg

Прикачен файл

IMG_20140705_155646.jpg

Прикачен файл

IMG_20140705_155626.jpg
fox_vt - майстор
Добре си я направил =D> каква температура достига вътре,гледам 16 градуса показва.Предполагам има опция за инвертиране от хладилна към топла чанта.
romanpm - майстор
Със завистливо преглъщане , честито =D> :partyman:
lov - майстор
Да наистина има инвертиране на охлаждане и загряване и точно това ключе беше счупено. Него си го купих за 60ст. от магазина.
Относно термометъра лъже в температурата. Вероятно е по ниска защото им дават по описание +5 - +10. То че беше горещо днеска но като пробвах в началото и бях метнал капака само на един дунапрен ми показваше по едно време и 8 градуса. Имам съмнения че от топлия въздух дето го обдухва вентилатора термометъра се шашка а може и от кабела на сондата. Него ме домързя да го накъся и той е там на топка и пак се грее. Но това е малка болка ще го оправя като намеря време.
Оставих я тази вечер да работи на вилата и утре ще видя какво показва и тогава ще им бая. :lol:
fox_vt - майстор
Тъй като след броени дни ще се плацикам на морето в гърция,и по повод темата на колегата lov,реших да си купя днес една термо кутия със 2 броя охлаждащи блокчета.И понеже от един минал проект който така и не направих ми останаха "материали" за хладилна чанта,сътворих това.
Прикачен файл:
20140707_225134.jpg
20140707_225134.jpg (113.58 KиБ) Видяна 4597 пъти
Не е много красиво но за няколко часа толкова.ПО нататък ще му направя декоративен капак над радиатора и ще взема по тънък вент.За сега след 30-40 минути работа е смъкнало 2 градуса но 105 ватовия траф клекна на 9 волта.Пелтието е 100W номинален ток 10A и напрежение 15 волта.В колата ще работи доста по добре.

lov товето пелтие какво е?Мерил ли си колко ток гълта?
ge6aaaa3 - специалист
fox_vt написа:
Пелтието е 100W номинален ток 10A и напрежение 15 волта.В колата ще работи доста по добре.
Значи е 150W...
fox_vt - майстор
Ами това е същото Пелтие
Интересно тая делта Т-67 градуса какво ще рече-максималната разлика между топлата и студената страна ли.Преди да сложа студения радиатор температурата на пелтието падна до -9 гр при 35 на топлия край.Обаче със добавянето на другия радиатор малко се промениха нещата.Пък и трябва да се монтира една медна или алуминиева плочка за увеличаване на разстоянието между топлия и студения радиатор.Това при фабричните чанти как е направено.
ge6aaaa3 - специалист
Странни аномалии разни са това... :-D
lov - майстор
Тази не съм я отварял и не знам какво има вътре като елемент. Иначе тока е 5 А но го мерих с клещовия и нямах кондензатор и не съм сигурен колко ме е излъгал а в описанието му дават 4.8 но нещата не ми харесват. Май се предоверих на марката и сега е при мен на строежа. И
Шишето с ракиятс не можа да охлади.Като се прибера ще я изтърбуша и сменя елемента, а май и радиатора на топлата страна или ще го подсиля.
pansim - майстор
Да не ви развалям кефа, ама повече от 18 градуса между външна и вътрешна температура няма да постигнете. Поне не с подобен тип /мощност и размер на радиатора/ елемент на Пелтие.
Това от собствен опит! Години наред имам такава чанта...всякакви експерименти е минала. :partyman:

Тема "термо-електрическа чанта - доработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: