• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Neno Er - специалист
Стига теории и коментари. Сложи едно късо парче ПВЦ тръба с максимално възможният диаметър в началото на сондажа,което да е по–високо от терена за да не попада пръст и всичко друго в сондата. Пускай смукателният маркуч, тръба или там каквото ще слагаш, връзвай ръчната помпа и почвай да помпиш. Така ще прецениш има ли положителен ефект от всичко което си почнал.
Няма да минеш без комбинацията ръчна-ел.помпа. Ръчната няма голям дебит за да разбереш какво става долу. за да се почистят жилите по които идва водата, трябва тя да се изчерпва. Ако ел.помпата бързо изчерпва водата и лапва въздух, тогава ще го мислиш. Практиката решава всичко, на теория е по–сложно.
Пиши до къде си стигнал с практиката. :?:
tzetzo160 - специалист
Нямам тьрпение да видя какво ще се получи. :partyman:
tzetzo160 - специалист
Да се похваля, какво си взех днес от продавалника. От старите пловдивски. Отворих я за обслужване и почистване и имаше доста пясък. Определено не съжалявам, че не взех от новите китайци. По масивна е и по-добра изработка. Това, което ме притиснява е че уплътнението за клапана, което купих днес е с по-малък диаметър от оригиналното, но може би няма да е проблем. На пампата имаше отдолу пластмасов щуцер 1 1/4', към който явно е привръзвана бая девела тръба. Утре ще купя нов щуцер и маркуч. На една от снимките съм посочил със стрелка, това което е клапана според мен - нали не бъркам? Мога да го засшкуря, него и леглото му, предполагам че ще му стане по-добре. А да попитам, само уплътнението на буталото ли да намажа с мас или всичко вътре :roll:

Прикачен файл

IMG_0968.JPG

Прикачен файл

IMG_0973.JPG

Прикачен файл

IMG_0972.JPG

Прикачен файл

клапа.jpg

Прикачен файл

IMG_0971.JPG Старото и новото уплътнение
Neno Er - специалист
Да знаеш, че изобщо не си сбъркал. Това е класика. Моята беше същата.
Да това което си посочил със стрелката е клапанът. Той затваря при движението на буталото на горе и водата която е над буталото изтича през чучура. Клапанът и леглото му може да го зачистиш с шкурка.
Старото уплътнение може би е поомекнало и за това е с по–голям диаметър от новото.
След като си почистил от песъчинки, мажеш със свинска мас и цилиндъра и буталото/уплътнението. Мисля, че вече споменах, маста трудно се отмива от водата.
И най–важното: Внимавай при натягането на болтовете които събират долната част с цилиндъра, там където е долният клапан на който казваш уплътнение. Помпата е чугунена и при пренатягане много лесно се късат долните уши и следва заварка от майстор заварчик.
tzetzo160 - специалист
Днес пристъпих към действие! Установката на помпата направих бързо и лесно, като за основа ползвах дървено пале. Спуснах смукателния маркуч до дъното, като идеята ми беше да изкарам повече камъчета и тиня. След доста мъки разбрах, че така няма да стане, защото почти веднага се задръства с камъчета и става невъзможно помпането. Повдигнах маркуча малко над дъното и стана човешко, а и водата стана по-светла. Обаче изкарвам по 2-3 20л кофи и водата свършва. Така доста пъти, но след 2 кофи трябва да чакам 10-ина минути да се възстанови количеството. Много малко ми се вижда. Утре ще гледам пак да пробвам и ще пиша как върви.

Прикачен файл

IMG_0985.JPG

Прикачен файл

IMG_0977.JPG

Прикачен файл

IMG_0979.JPG
Чаро - Акълия
Би ли обяснил какво се опитваш да направиш? :?
Neno Er - специалист
Чаро написа:
Би ли обяснил какво се опитваш да направиш? :?
Достигнал е до златна жила и вади златен пясък, 24 карата. :lol:

Цецо,
Явно дебитът на сондата е малък, дано да е за сега.
Сложи на края на смукателния маркуч парче тръба затапена от единия край и надупчена с отвори 5-6 мм. Един вид груб филтър. Пускай до дъното и помпи та дано се отпушат дамарите-каналите по които се движи водата. :thumbs:
Както виждам помпата си я боядисал. Мераклия си. Малко трудно, но ще стане.
tzetzo160 - специалист
Благодаря за окуражаването :) Ще направя това с тръбата, за да черпя от дъното. Може и да има ефект в разработката. Иначе си мисля дали да не пробвам да пробия още надолу. Ще редувам изпомпване и след това веднага въртене със свредела, изпомпване-въртене и предполагам ще сваля още 1 метър...
Мисля че досега не съм споменавал, каква е идеята, от която тръгнах да дупча земята. Искам да захраня Вик-то на къща от сондата :roll: :-D Водата лятно време намалява и сме на режим, та искам да добия автономност. Ако не стане така, накрая ще изкопая на същото място един кладенец и ще се приключи.
Колега Чаро, опитвам се установя какъв е дебита на сондажа в момента и правя опити да го увелича.
tzetzo160 - специалист
Вчера пак клюцах. Този път направих импровизирания смукател и черпех от дъното. За съжаление отново вадех по 3 кофи вода (~50л). Лошото е, че сондажа се пълнеше по-бавно от предния ден, което ме учуди. Май няма да се получи това, което мислех и ще трябва да търся друг вариант. :sad:
bigdragon - майстор
tzetzo160 написа:
...Лошото е, че сондажа се пълнеше по-бавно от предния ден, което ме учуди.....
Не се учудвай, кладенец се копае в най-сухото, Август или Септември, до тогава водата в твоят все ще намалява...Ако и тогава имаш вода, значи си на добро място и трябва само разработване.
Сега след такава дъждовна пролет навсякъде има вода. Моят кладенец е 16 метра, а преди 10 дни се наложи да изпомпвам подпочвени води от септичната яма, която е само на 3 метра.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "За сондажите и хората - само въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: