Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
NPen - помощник
Привет приятели!

Предстои ми ремонт на едноскатен покрив с дъсчена обшивка с размери 6х4 метра грубо. Казвам грубо, тъй като искам съвет по-скоро за материали, а не точна количествена сметка :)

Та..... покрива протече, има много счупени керемиди, подпокривното фолио е битумно от Изола Петров, но и то е заминало. Чупи се като керемида. Въпросите ми са следните:
1. Какво подпокривно да използвам? Тези, които виждам днес са едни тънички хартийки и трябва да бъда сигурен, че е по-ефикасно от дебелия битум на Изола Петров.
2. Какви керемеди бихте ми препоръчали? Общо взето ще ми трябват 24кв.м. и съм се насочил към Брамак. В този момента видях, че се използва двойна скара, а не мен не ми се ще да я правя. Освен проветрението, което се постига с нея има ли други предимства? Мога ли да мина без контра летви при поставянето на тези керемиди? Какъв размер летви трябва да закупя?
3. Както разбрахте покрива е едноскатен. Покрай неговото било има друга постройка, която е с 2 етажа по-висока, както и по единият ръб. Какво да използвам за този случай против навлизане на вода между стената на по-високата сграда и керемидите на този покрив?

Благодаря предварително и спорни ремонти!
Christo - майстор
Брамак препоръчват летвите 3Х5 а контра летвите 5Х5 см. Аз си направих покрива с Тондах, произведени в Македония, но фирмата е австрийска. Много съм доволен. Имат много модели, виж на сайта им. Аз си взех Македо, тип марсилски са, но разстоянието между редовете не е фиксирано, има възможност да се нагоди дължината на стряхата на точен брой редове. Не те съветвам да пропускаш контра летвите. Всички производители на цигли ги препоръчват и има защо. Мушамата от Изола-Петров е евтин компромис. Подпокривното фолио пропуска влагата нагоре а е водонепроницаемо в посока надолу. Купи нещо на средна цена. Забравих да пиша, че преди летвите се полага черно дюшеме или от 2см. дъски или ОSB пак около 2см.
NPen - помощник
Tова черно дюшаме каква роля играе? При положение, че имам дъсчена обшивка каква е ползата?
jekasus - майстор
Вече имаш "черна" обшивка :-D
Що не искаш двойна скара?
EDI - майстор
Цена цена, ама за 25 квадрата колко ще спести от летви. :? :-D
NPen - помощник
Ееее, не ме разбирайте погрешно. Не е въпроса в 100-200 лв. Летвите са ми 40лв. Мисълта ми е какво още предоставя двойната скара освен проветрение? Има ли друг плюс? Темата я отворих с цел да ме посъветвате, защото тук има много хора с опит. На какво разстояние се слагат контра летвите? Тъй като днешните керемиди могат да се нагаждат, то ми стана ясно от преден пост, че мога да ги нагодя по брой редове. Какво фолио бихте ме посъветвали да купя, при положение, че ще се слага върху дъсчената обшивка? Мисля да го кова с такер чук - това ок ли е като закрепване или трябват пирони с широки глави?
themask - специалист
Че проветрението малък плюс ли ти се струва? :)
Контралетвите мисля е най-добре върху ребрата.
Фолиа дал Господ - зависи под покрива обитаемо ли е, не е ли. Аз лично ползвах Corotop - доста здраво е. Захващано с такер.
NPen - помощник
Привет,

Ок, двойна скара ще е - решено е. Под покрива мястото е необитаемо.

Никола
stenmark - специалист
Не исках да давам мнение,понеже във форума няколко човека с това си вадят хляба,но явно не е интересно.Понеже постоянно питаш дали двойната скара е за проветрение,ами не.Ето ти пример,ако пропусне вода керемидата,така без проблемно ще си изтече водата.И друго ската ти е малък,дори и да не ковеш с такер,спокойно като наредиш фолиото от горе сложи контра летвите,те си тежат.Така или иначе ще ги ковеш,за предпочитане да не е на повече разстояние от 0,6м.А за тавана те питаха,понеже има и не пародифузно фолио т.е. не пропуска и в двете посоки.

Тема "Ремонт на покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: