Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
fikata написа:
(3) Не се допуска в разпределителното табло неутралният и защитният проводник да се свързват под общ контакт.[/i]
Този член е от Наредба 3/ЧАСТ СЕДМА
Кой по-точно съблюдава за спазването на изискванията при основен ремонт на електрическа инсталация в селска къща?
При липса на заземяване защитният PE проводник се свързва към N проводника в ГРТ. Друга опция няма. При наличие на заземяване не се свързва PE с N проводника.
Също така - наредбата я имам като локално копие на лаптопа си. Запознат съм с нея. Но 3 проводна инсталация без съоръжение за заземяване, където PE проводникът не е свързан към нулевата шина = никаква защита.
Junak - майстор
thinkpad написа:
...При липса на заземяване защитният PE проводник се свързва към N проводника в ГРТ. Друга опция няма. При наличие на заземяване не се свързва PE с N проводника.
Също така - наредбата я имам като локално копие на лаптопа си. Запознат съм с нея. Но 3 проводна инсталация без съоръжение за заземяване, където PE проводникът не е свързан към нулевата шина = никаква защита.
Ми тя наредбата точно това не разрешава. Ти можеш да си пуснеш и две фази - кой по-точно съблюдава за спазването на изискванията при основен ремонт на електрическа инсталация?

Моля те, спри да я четеш тая Наредба 3
thinkpad - майстор
Junak написа:
Ми тя наредбата точно това не разрешава
Именно за това не е достатъчно условие да се пуснат трижилни кабели. При стари сгради няма съоръжения за заземяване и наредбата в този й вид не е приложима. Той хубаво ще пусне 3 жилни кабели, но PE и N се налага да ги обедини в ГРТ, понеже при автора такива съоръжения най-вероятно липсват. Докато подмяната на кабел е лесна, изграждането на съоръжение за заземяване е отделен въпрос и никъде не видях обявено намерение за изграждане на такова. Следователно лично аз приех за подразбиращ се сценарият, където кабелите са сменени с трипроводни или ще бъдат сменени, но няма заземяване(специално изградени локални съоръжения)
Последна промяна от thinkpad на вт юли 08, 2014 11:09 pm, променено общо 1 път.
Junak - майстор
Както се прави трижилна инсталация, така се прави и заземяване. Ако не може сам, има достатъчно фирми. И не забравяй, че електромерното табло ЗАДЪЛЖИТЕЛНО има повторен заземител - до 30 ома. В повечето случаи напълно достатъчен.
thinkpad - майстор
Junak написа:
Както се прави трижилна инсталация, така се прави и заземяване. Ако не може сам, има достатъчно фирми
Човекът сам ще подменя окабеляването и подозирам, че не си е подготвил поцинкованите колове. И понеже очевидно няма да наеме фирма, системата минава в TN-C-S. И 10 пъти да се цитира наредбата - това са фактите. Едва ли реновирането на старата инсталация ще мине с посоченото подобрение. Няма как да е точно "play by the book." И да кажа, че съм виждал в нови сгради свързани PE и N на шината на ГРТ. Ако щеше.
Junak написа:
И не забравяй, че електромерното табло ЗАДЪЛЖИТЕЛНО има повторен заземител - до 30 ома. В повечето случаи напълно достатъчен.
Да покажа ли снимка на едно текстолитно табло, закачено на стената в коридора на стара къща? Там заземител няма. Можеш ли да ми кажеш това неговото табло в коридора дали не е от текстолитовите? Правиш много предположения. Онзи ден сменях на текстолитово табло винтовите предпазители с автоматични, понеже някой ги е рационализирал с тел многократно и инсталацията се е подпалвала няколко пъти. Ама много интересно беше как точно да инсталирам автоматичен предпазител, без да сменям таблото. Защото кибиците от енергото няма да позволят разни своеволия на мястото, където им е електромера закачен.
Junak - майстор
thinkpad написа:
... Правиш много предположения...
Ти това текстолитовото табло къде го видя? Или предполагаш...
С тебе споровете са безмислени. Бях се зарекъл да не обръщам внимание на глупостите ти, но ...
adfed - специалист
Много страсти се вихрят тук :)

Всъщност съм писал по-горе, че инсталацията няма да я правя сам (понеже си знам възможностите), ще я прави ел. техник. Относно заземяването при новата инсталация си питам в първия пост още. Доколкото разбирам се забиват необходимия брой поцинковани заземителни колове?

Точно защото не съм на "ти" с тоците търсех съвети по изпълението, за да имам все пак някаква подготовка и да не е необходимо да се предоверявам на майстора ми повече от необходимото.

Засега планът е следният. Трижилна инсталация в гореописаните 6 кръга, ДТЗ на бойлер-а и обикновените контакти (а на усилените?), заземяване с колци. На този етап електромера няма да го местя, като му дойде реда по инвестиционен план, от ЧЕЗ да си го вадят.

Тъй като планирам по-чувствителните уреди (компютри, рутери и т.н.) да включвам не директно в контакта ами през разклонител с необходимите защити, това отразява ли се по някакъв начин на работата на ДТЗ (с извинение за може би лаишкия въпрос :) ) ?
hidrazin - майстор
adfed написа:
На този етап електромера няма да го местя, като му дойде реда по инвестиционен план, от ЧЕЗ да си го вадят.
Тъй като планирам по-чувствителните уреди (компютри, рутери и т.н.) да включвам не директно в контакта ами през разклонител с необходимите защити, това отразява ли се по някакъв начин на работата на ДТЗ (с извинение за може би лаишкия въпрос :) ) ?
За електромера - правилно решение освен ако нямаш излишни пари.
За другото - не пречи на ДТЗ-то. За "чувствителните" уреди - днешно време почти всички са такива и имат електроника в тях а хладилниците имат и компресори които също са чувствителни и си изгарят при проблеми с мрежата. Поради тази причина мястото на такава защита е в таблото, където ще ти защити всички уреди. Не някакъв умрял разклонител.
:partyman:
gogo7777 - майстор
Не знам дали съм направил нещо, но много отдавна си направих собствено земно, като зарових медна посребрена ламарина горе долу 300х300х2мм. и насипах под и над нея графит. Проводника е 2 жила 16кв.мм. заварен към ламарината. Не съм мерил с мегер.........та станало ли е нещо :?
hidrazin - майстор
Най-вероятно нищо. И не се измерва с мегер.
:partyman:

Тема "Подмяна на ел. инсталация в селска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: