• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Mapek - специалист
На какво да направя снимка? Утре в 7ч. не мога, но в 8 - да. А разширителя нарочно е направен така. Какво е предимството според теб на другия вид?
2v6 - майстор
Mapek написа:
На какво да направя снимка? Утре в 7ч. не мога, но в 8 - да. А разширителя нарочно е направен така. Какво е предимството според теб на другия вид?
Снимка на източния панел с новата поцинкована тръба - да се вижда къде пада сянката на къщата. В 8 часа сутринта също е добре.

Дори и този разширител може да си остане - свързваш горния тройник отдолу, а долния тройник затапваш.
Всяка неизолирана повърхност влошава работата на системата - просто има допълнителни топлинни загуби (макар и малки). И ще може да си ползваш гъвкавата връзка някъде по предназначение или за резерва :)
Mapek - специалист
Защо така да има загуби - през РС няма циркулация?
rosso666 - специалист
Колеги това е напредъка по моя колектор.... осветяемата част съм я направил с такъв найлон защото не съм сигурен как ще работи колектора в система.... ако всичко е наред до година ще му сложа и стъкло.За сега ще е с найлона и едно прозрачно фолио за да има и все пак някаква механична якост.Отзад е с 2см стеропор изолация и запечатано със печатни пластини.Много се забавих с този проект защото започнах и изолация на къщата ....

Прикачен файл

DSC_0183.jpg
DSC_0183.jpg (87.79 KиБ) Видяна 2015 пъти
Mapek - специалист
2v6 написа:
Снимка на източния панел с новата поцинкована тръба - да се вижда къде пада сянката на къщата. В 8 часа сутринта също е добре.
Ето "Тома Неверни" (шегувам се, разбира се; не ми се връзвай):
Прикачен файл:
Тази сутрин.JPG
За по-достоверно - и от другата страна
Прикачен файл:
От другата страна.JPG
Успя ли да схванеш запад-югозападното изложение на къщата (лицето й)? Като все да ти изглеждаха нещата на 180º :-D
2v6 - майстор
Mapek написа:
2v6 написа:
Ето "Тома Неверни" (шегувам се, разбира се; не ми се връзвай):
Прикачен файл:
Тази сутрин.JPG
За по-достоверно - и от другата страна
Прикачен файл:
От другата страна.JPG
Успя ли да схванеш запад-югозападното изложение на къщата (лицето й)? Като все да ти изглеждаха нещата на 180º :-D
Благодаря за снимките!
Няма го това, което исках, затова ще опиша това което става в момента по-подробно с думи:
Сутрин, преди изгрев слънце, източния панел и тръбите около са с еднаква температура близка до температурата на околния въздух.
Когато слънцето изгрее започва да нагрява поцинкованата тръба с пълна сила. В това време панела се огрява странично и вътре не попада слънчева топлина.
Топлата вода от поцинкованата тръба се издига, навлиза в панела и от там към бойлера - циркулацията тръгва нормално.

Преди да сложиш поцинкованата тръба отдолу се е нагрявала само чешмата и участъка с изгорялата изолация нагоре. Загрятата вода на това място съответно тръгва нагоре, от панела студената вода слиза до чешмата, в панела навлиза студена вода по горната тръба - циркулацията започва "наобратно".
Mapek - специалист
Ами на другия (на долната снимка) - там няма такава тръба, няма повърхност за "подгряване"? Кранчето е хромирано и едва ли се нагрява особено. Ще се откажеш ли от теорията си ако при изолирана тръба (понцинкованата, но ако държиш - може и първите два метра от бялата тръба) не се обърне посоката?
2v6 - майстор
Mapek написа:
Ами на другия (на долната снимка) - там няма такава тръба, няма повърхност за "подгряване"? Кранчето е хромирано и едва ли се нагрява особено. Ще се откажеш ли от теорията си ако при изолирана тръба (понцинкованата, но ако държиш - може и първите два метра от бялата тръба) не се обърне посоката?
Човече, точно това беше предположението ми за проблема - лошата изолацията:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 91#p616291
2v6 написа:
...Неизолираните тръби и фитинги също се нагряват от слънцето (дори белите). Това може в даден момент да предизвика нагряване на водата достатъчно да започне циркулация. Така ако "студената" тръба се нагрее повече от "топлата" ще предизвика описвания от теб ефект.
Опаковай всички тръби и фитинги (включително и тези в банята) с мирелон. Дренажните кранове също.
Отгоре покрий с домакинско алуминиево фолио.
След като направиш това ще се върнем да обсъждаме моята "теория" :)

Системата ти има единствен недостатък - дългия тръбен път.
Сам признаваш за неудачното изпълнение на изолацията, където изобщо си я слагал.

Докато си оправиш изолацията може да поговорим за твоята теория:
Mapek написа:
...Проблема се появил в следствие на останал въздух при зареждането (с вода съм и източвам зимата). Явно системата работи близо до някаква критична точка и не й е проблем да обърне резбата, пардон - посоката :wink:
Какво е твоето обяснение за обратната циркулация?

Ето и малко "практика":
Прикачен файл:
08072014843.jpg
08072014843.jpg (83.89 KиБ) Видяна 1968 пъти
Това е панел, подпрян почти вертикално с юго-западно изложение (същото като на твоя първия). Огрява се през стъклото някъде след 10 часа.
Свързан е между студената вода и входа на слънчевия бойлер - циркулация има само когато тече топла вода от някоя чешма.
Температурата се мери по белия кабел. Датчика е 10-15 см навътре в панела. Сондата е от неръждаема стомана - според много хора с лоши топлопроводни качества :)
Това е измерването на температурата от тази сутрин:
Прикачен файл:
T13_2014_07_08_0800.jpg
T13_2014_07_08_0800.jpg (32.62 KиБ) Видяна 1968 пъти
От какво се повишава температурата сутрин до 8-9 часа, когато слънцето огрява само част от панела откъм изолацията :?:
Mapek - специалист
Блатодаря ти за отзивчивостта и желанието да бъдеш полезен!
Както казах по-назад, проблема се реши. Ако се изолират тръбите ще се повиши КПД-то на системата. На този етап това не ме блазни, защото водата ми стига и така. Не съм убеден в разумността на ивестиция в нещо, което не ми е необходимо - още по-топла вода. От друга страна ако сега им направя изолация при слагането ТИ ще имам проблем ако искам да ги скрия в нея.
Според теб ако не послушам съвета ти, в най-скоро време проблема ще се случи отново. Точно за да се убедя в правотата ти, ще изчакам това да се случи! Вярвай ми - ще ти пиша, че си бил прав и ще ти благодаря допълнително. Даже ще ти се извиня за недоверието!
Самата технология на обръщането не ми е съвсем ясна. Изказах предположение, а точно как е за мен не е най-важното. Не, че имам нещо против да го знам. Може би е така както казваш ти. Може би ще ни го обясни по-добре някой, който е по-навътре в нещата (да речем професора)? Аз спирам за сега (докато/ако се появи проблем) или някой изкаже теория, която да ме заинтригува.
Благодаря за вниманието Изображение
2v6 - майстор
Mapek написа:
Блатодаря ти за отзивчивостта и желанието да бъдеш полезен!
Както казах по-назад, проблема се реши. Ако се изолират тръбите ще се повиши КПД-то на системата. На този етап това не ме блазни, защото водата ми стига и така. Не съм убеден в разумността на ивестиция в нещо, което не ми е необходимо - още по-топла вода. От друга страна ако сега им направя изолация при слагането ТИ ще имам проблем ако искам да ги скрия в нея.
...
Самата технология на обръщането не ми е съвсем ясна. Изказах предположение, а точно как е за мен не е най-важното. Не, че имам нещо против да го знам. Може би е така както казваш ти. Може би ще ни го обясни по-добре някой, който е по-навътре в нещата (да речем професора)? Аз спирам за сега (докато/ако се появи проблем) или някой изкаже теория, която да ме заинтригува.
Благодаря за вниманието Изображение
Да, начина ти на решение на проблема напълно съвпада с моето предположение. Странно защо не си съгласен :?
Така и не се разбра какво е твоето предположение :?:
Mapek написа:
Според теб ако не послушам съвета ти, в най-скоро време проблема ще се случи отново. Точно за да се убедя в правотата ти, ще изчакам това да се случи! Вярвай ми - ще ти пиша, че си бил прав и ще ти благодаря допълнително. Даже ще ти се извиня за недоверието!
То вече се е случило - нали ти се оплакваш от това или само предполагаш ...
За да се убедиш в правотата ми трябва да смениш долната тръба с поцинкована гола тръба - да може да се нагрее сутрин и да видиш накъде ще тръгне циркулацията :idea:

А това най-много ме радва:
На този етап това не ме блазни, защото водата ми стига и така
П.П. Някакъв коментар по въпроса за моя панел?
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: