Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Ray
Здравейте,

Имаме следната дилема при избора на дограма. Спряхме се 5 камерна Трокал или Рехау с обков MACO.

Като цени:
Trocal (серия: InnoNova_70.A5)- 5камерна, 2 x бяло + Енерджи4 24мм с Мако обков от фирма ЛОРЕКС - 1.680 лв.

Rehau (серия: Euro-Design 70) - 5 камерна, 24 мм. – бяло 4/високоенергиино 4 с Мако обков от фирма АЛ МАКС - 1 503 лв.

Това което малко ме разколеба за Рехау е, че въпросната серия Euro-Design до колкото разбрах се произвежда в Чехия и е ниско бюджетна. Профила бил по-тънак и съответно по-мек. Нищо общо с немското качество?

За Трокал от изчетеното - има по-положителни коментари. Като цяло се спрях на фирма ЛОРЕКС защото я предлагат с обков Мако. Това ме отказа от Ролпласт, че тe я предлагат само с техния обков - WH activPilot. Може ли да се очаква, че профила ще е немски или по-вероятно е да изтегля късата клечка? Smile

Какво е вашето мнение? Кое е по-добре?

Предварително благодаря на всички!
EDI - майстор
РЕХАУ отдавна не е немско производство у нас, доколкото знам.Моите РЕХАУ - златен дъб ги слагах 2004-а година и са си в същото състояние като тогава.Сравнявал съм с нови РЕХАУ на приятели и новата хич не издържа на сравнението.
MASTER - специалист
Много ме развеселяват подобни теми.

Това географията за нищо я нямате,местите цели заводи по картата. :-D

Последно завода на Рехау беше в Полша, съвсем до немската граница, на около 20-30 км от хемския завод на Рехау.
Но е напълно възможно последните години да се е претъркулил и вече да е стигнал в Чехия. Може да го чакаме след някоя друга година да се дотърколи до нас, ако не вземе да цамбурне в Дунава.

Сега сериозно- производството е напълно унифицирано,може да се случи така че лявата част на крилото ви да е - произведена в Полша, а дясната в Германия.

Само да питам и Еди - по какъв метод изпита профилите, че не ти издържаха на теста. Със зъби ли ги хапа, или с нокти ги дра. :-D Добре е дрг път когато правиш дълбоки изказвания по теми които не са ти ясни, вместо да говориш от първо лице да казваш - Една Жена ми Каза.

Сега сериозно- производството на Рехау е напълно унифицирано,може да се случи така че лявата част на крилото ви да е - произведена в Полша, а дясната в Германия.

Ще се опитам да бъда полезен на автора доколкото мога.
И двете посочени профилни системи системи - на Трокал и Рехау са напълно идентични, визуално също са еднакви до степен специалист от рода на Еди да не може да ги разпознае. Освен това 70 ммв момента са и най бюджетните решения

Така че за самите системи профили няма какво да се избира.
Всяка система има различни видове профили - няколко вида крила, няколко вида каси, няколко вида делители, и т.н.
При свития пазар и борбата за ниски цени, предполагам и в двете оферти са ти заложени най маломерните и най евтини профили. Това също не е за притеснение, ако прозорците са изпълнени както трябва.

Мястото за притеснение обаче е точно в изпълнението и монтажа.

В България се произвеждат метални профили за армировка. Всеки производител ползва от тях, за да е конкурентен. Немското желязо наистина е скъпо, и не е оправдано да се дават грешни пари.
Обаче, за да са още по конкурентни, производителите поръчват профили от по тънка ламарина, аз съм виждал и с дебелина 1мм. Това вече създава проблеми. Обаче дори и да питате, никой няма да ви каже истината,лошото е че няма как и да разберете. Котката е в чувала.

След това идва оборудването на производителя. И двете фирми - и Лорекс и Ролпласт са оборудвани с машини от висок клас и с голяма производителност. Преди 5-6 години Ролпласт може би имаха лек превес, сега не знам как е.

Като персонал - в Лорекс заплащането е мизерно за бранша и текучеството е голямо. Машините работят сами, и шанса от човешка грешка е минмален,но монтажа е изцяло ръчна работа и там вече шанса да се скопоса работата е огромен. Дори и най добрия прозорец,попаднал за монтаж в палачорски ръце може да функционира много зле.

В Ролпласт пък ползват всякакви знайни и незнайни подъзпълнители.....

Предполагам вече се ориентира къде е риска.
EDI - майстор
Ами на око, аз не съм специалист, затова казах, доколкото знам, ако забеляза.На моите приятели профилите им избледняха за 2 години на слънце, моите за 10 години не са, това достатъчно ли е.
MASTER - специалист
Еди, ако говориш за декорното покритие на профила, държа да те информирам че до преди няколко години това фолио се произвеждаше единствено от фирма Ренолит. Положението беше почти монополно. И независимо какъв профил гледаш - дали Трокал, Шуко,Алупласт,Пимапен или Блик - фолиото е абсолютно едно и също.

В момента това фолио се произвеждаи от още една две фирми,не мога да ти гарантирам коя фирма с кой производител работи вече ( на външен вид са еднакви всички) но практически и като качество са едни и същи като това на Ренолит.

Защо са ти се сторили мърляви профилите - декорното фолио не е гладко - като прокараш ръка ще усетиш че има вдлъбнати каналчета,които по успешно имитират дървесната текстура. Най вероятно тези каналчета на твоитепознати са се позапълнили с строителни и ли други прахове и затова създава впечатление за мърляво. Ако си гледал в кухня - също е възможно разни мазнотии от готвене да са полепнали, и върху тях да сеетложил прахоляк.

Но всичко опира до едно хубаво и правилно почистване, поне според мен.
EDI - майстор
Тези подробности за декорацията не ги знаех.На двама приятели ходих да им помогна за едно и също нещо.Бяха им сложили грес от външната страна на перваза и тръгнах да слагам силикон за стъкло между ръба на плочките и дограмата.Изчистих профила със сапун и вода, за да махна прахолята.Определено имаше някакъв проблем, понеже цвета на рамката не беше равномерен.Имаше избледнели места на основния фон и то на петна, а по-тъмно кафявите чертички някъде хич ги нямаше.Освен това се оплакаха, че при по-големи жеги самия материал ставал по-мек и линейните разширени я били големи.При мен това го няма, макар единия ми джам също да е южен, та по това си направих извод, че качеството не е като едно време.А за произхода на профила един приятел дограмаджия ми беше казал, че у нас не внасят отдавна профили от Германия.

Тема "TROCAL или REHAU ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: