Най - вълнуващия въпрос зимно време.
essenov - специалист
Благодаря за съветите.
Котелът ще го търся да е специализиран за пелети, че до колкото разбрах всичко комбинирано е с понижен КПД.
Бойлерът съм го решил да е 200 литра с 2 серпентини и ел. нагревател (препоръки за модел приемам) :)

Не намирам обаче отговори на основните въпроси:
1) дали управлението за котела и соларния е комбинирано, или двете системи са си отделни?
2) дали компютърно/интернет управление е функция на горелката или и котелът има програмируеми модули (за почистването например)?

За почистването на скарата си го представям, да си го настройваш отделно на колко време да чисти скарата в зависимост от качеството на пелетите, т.е. да няма нужда да се сменя по интернет.
syncho - майстор
Относно бойлера от моя опит ти препоръчвам на Елдом с вграденото управление. Като управлението може да отпадне, ако решиш да ползваш това на котела (ако има такава възможност) да управлява бойлера и слънчевата система.

1. Въпрос на гледна точка. Ако го правя за мен ще ги направя с отделни управления за солара и за котела. Това се налага защото както си казал, че искаш пелетен котел, а не комбиниран, те си идват със собствено управление. Някои от тях могат да управляват и слънчева система. Вече е въпрос на преценка дали си заслужава да се върже към управлението на котела и тази система.

2. Различните производители имат различно решение на този въпрос. Трябва да решиш кое ще ти е необходимо и кое просто е глезотия, която ще погледнеш само веднъж.
rosso666 - специалист
Колега основната информация не си споменал ... до каква цена си търсиш котел..... защото има от 4-5000лв до 16-20 000 и нагоре котли.Само на пелети ли мислиш да се отопляваш или искаш и да гориш трици.... дървен чипс.... ?????Електрониката ти е най малкия проблем повечето пелетни котли са с качествена електроника за която да не мислиш.
essenov - специалист
rosso666 написа:
Колега основната информация не си споменал ... до каква цена си търсиш котел..... защото има от 4-5000лв до 16-20 000 и нагоре котли.Само на пелети ли мислиш да се отопляваш или искаш и да гориш трици.... дървен чипс.... ?????Електрониката ти е най малкия проблем повечето пелетни котли са с качествена електроника за която да не мислиш.
Ми нещо до към 5 бона, ама те по какво се различават тези за 5 с другите за 10?
essenov - специалист
Днес звъннах на Грейко да ги питам за котела, та реших да споделя, ако някой друг се интересува. Казаха, че са имали забавяне поради причини, не съм питал за подробности, и ще го пуснат в продажба до месец.
rosso666 - специалист
Пелетните котли за 5-6000лв са български в повечето случаи тези от9-10000 са внисни.
По принцип българските се опитват да конкурират чуждестранните къде сполучливо къде не.
А този котел на грейко колко КПД му дават???? защото по чертежите много наподобява ватееланда торч-а бош-бисолид дакон-ера...Горелките има са около 2000лв.един такъв котел е около 2000-общо 4000лв НО не е истински пелетен котел(пламъчно тръбен с ретортна горелка).... незнам какво търси колегата.КАто цяло аз лично бих заложил на българското.Инма едни котли тангра ... ерато мисля че имаха такъв.
елктрониката на грейкото е готина защото дори с стаен термостат не се губи модулацията .... аз съм с такава електроника. :supz:
LazarGanev - "Велик майстор"
Само да коригирам леко rosso666 Тангра няма нищо общо с Ерато, конкуренти са на пазара :) . Котелът на Грейко няма нищо с изброените марки, а е съвсем различен - с димогарни тръби и ретортна горелка, истински пелетен котел, който може да гори и дърва. Но нека първо стане факт, пък тогава да го коментиране, че все още закъснява
rosso666 - специалист
Това ми беше мисълта за тангра и ерато че може да избира между тях и още някои БГ призводители.Явно съм го написал двусмислено за което се извинявам.А за грейко съм се объркал защото чертежите показани тук много приличат на тези изброени от мен....
Иначе ако наистина котела на грейко е пламъчно тръбен и не е много скъп е една много добра алтернатива.
Коелга ганев как се казваше истинския пелетен котел на ерато и какви са ти впечатленията?
LazarGanev - "Велик майстор"
Предполагам питаш за Пелетерм - перфектен е. Единствения му кусур е това, че няма по-малък модел от 30кВт и това го прави неефективен за къщи под 120-150м2, а такива има много. Здрав, сигурен, непридирчив към качеството на пелетите, много лесно обслужване
rosso666 - специалист
даа и аз сега ги разгледах но пък цените са им доста добри.http://www.tangra.bg/products_BG_60_1.html този ми харесва...

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: