Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jimmy_bar - специалист
много благодарности на всички отзовали се. Смених ЕНКОДЕРА и всичко си работи нормално :supz:
Jblaze - специалист
Колеги, имам подобен проблем с енкодер на касетофон за кола.
При увеличаване/намаляване на звука прави проблем и както се увеличава плавно силата на звука 12-13-14-15 и изведнъж стане 5-6. Ако въртя много бавно проблемът почти не съществува, но е много дразнещо. Снощи го разглобих, но без разпояване не мога да видя точен модел. Отделно ако го разпоя няма да мога веднага да купя нов и ще трябва да съм без радио. Дали някой има представа с какъв трябва да го сменя? Както и къде в София (за предпочитане около Младост) да купя. Дали препоръчаният от MrMurdjo ще свърши работа?
ПС става въпрос за касетофон Grundig Brisa. Енкодерът освен да регулира звука служи и за включване и изключване на касетофона.

Благодаря предварително :partyman: !
hidrazin - майстор
Отговорът на въпроса ти е на предната страница в поста на todortv. И да го разпоиш модел няма да видиш. Мери по размери и гледай да пише с бутон.
Аз ги взимам от там. Почти винаги има налични от всичките модели. А дали препоръчаният от MrMurdjo ще свърши работа може само ти да кажеш като го отвориш и сравниш. И какво от това че ще останеш без радио за 1-2-3 дена? Като искаш си купи друго да го ползваш докато оправиш това. :-D
Относно Младост - там, на село може да провериш тук:
http://www.ksp-electronics.com/bg/aboutContactUs.php
:partyman:
Jblaze - специалист
Благодаря за информацията. Този магазин е близо до нас и ще го проверя скоро :).
Днес реших да направя един последен опит преди да го сменя и напръсках енкодера с ВД40, развъртях го и го натиснах няколко пъти, за да може да се стече навсякъде и сега работи като нов :). Надявам се да задържи ефекта.
Jblaze - специалист
След няколко пръскания с ВД-40 и ефект за по 2-3 месеца, реших най-накрая да сменя енкодера с друг, купен преди месеци от Елимекс. Понеже нямах хубав поялник, а и пътечките са финни, го дадох в сервиз да го сменят. Днес взех касетофона и след като го свързах в колата и тествах установих, че енкодера работи без да проблем с тази разлика, че за да се увеличи звука се върти на ляво, а на дясно се намалява точно обратното на стария, както и на всеки друг потенциометър/енкодер.
Идеи как може да се оправи? :)
hidrazin - майстор
Като го върнеш в сервиза където са ти го сменяли. Или да свикваш така. :?
:partyman:
Добър ден и за много години!Ако мога и аз да ползвам темата и някой да ми каже,какъв точно потенциометър ми трябва за да мога да регулирам звука на говорител на който пише:4.5RM 16ома 2W ?

Прикачен файл

133562201_1018175218693222_4722029244504239725_n.jpg
iliya_i - майстор
съб яну 02, 2021 2:12 pmАлександер написа:
Добър ден и за много години!Ако мога и аз да ползвам темата и някой да ми каже,какъв точно потенциометър ми трябва за да мога да регулирам звука на говорител на който пише:4.5RM 16ома 2W ?
Мощност на говорител не се регулира. Регулира се мощността на източника на сигнала към говорителя.
съб яну 02, 2021 4:42 pmiliya_i написа:
съб яну 02, 2021 2:12 pmАлександер написа:
Мощност на говорител не се регулира. Регулира се мощността на източника на сигнала към говорителя.
Не съм писал,че ще регулирам мощност на говорител,но все пак благодаря!

Тема "какъв потенциометър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: