• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Celeborn - специалист
Здравейте! За пръв път наредих ламинат преди около 4 месеца, Krono Original. Стаята е 20 квадрата като още през септември 2013 бях приготвил основата: плаващ под - скара върху гумени крачета с каменна вата между гредите, затворена с OSB плоскости и антивибрационна текстилна подложка най-отгоре. OSB-то и подложката миришеха около месец и половина и спряха - дори при затворена стая за 1 седмица нямаше миризма (цялта стая е изолирана с каменна вата отвсякъде и затова без отворени врата/прозорец нищо не излиза).

Така дойде времето в края на Март да положа и ламината. Тъй като обичам да правя всичко по книжка го разопаковах в същото помещение, наредих го разминато дъска върху дъска и го оставих за няколко дни да се изравни като влажност. Още тогава ми направи впечатление доста сериозната миризма, но го положих и реших да го оставя също за известно време да се измирише. Да, ама не - почти 4 месеца по-късно миризмата си продължава и няма никакви признаци да намалява - държал съм течение с отворени прозорци почти през цялото време, но ако оставя стаята затворена, на следващата сутрин миризмата е много силна, не се диша. Това помещение трябва да е спалня и всичко това ме притеснява много.

Искам да попитам какви са опциите ми извън изхвърлянето на ламината? Много ми харесва как изглежда, но не искам да му дишам отровите всяка нощ.
Има ли някакви покрития, които да го запечатат? Сложил съм MDF первази, тях със сигурност ще ги запечатам отвсякъде с акрил (тъй като ще ги боядисвам така или иначе), но не мисля, че миризмата излиза само от процепите между ламината и стената...
rositodor - специалист
:oops: Нищо ново така е с повечето ламинати,ще се оправи...имай търпение.Тази работа не става с месеци а с години.Само веднъж съм срещал ламинат който не мирише. :shock:
Celeborn - специалист
Ужас, трябваше да си наредя паркет, ама защо ли реших, че това е по-малко главоболие... май ще вземе да излезе по-голямо. Свързах се с производителя, ще им пратя в Германия планка от неотворен пакет, който ми остана... според тях след седмица не трябва да има никаква миризма и за първи път чували такова оплакване (да,да). В стята си мирише точно по-същия начин, както ако се помирише лицевата страна на немонтирана планка... страниците и гърбът не миришат. Явно е от същинското покритие (пластмаса, винил, или каквото е там).

Май-май ще го раздигам, нямам намерение да им дишам отровите или да чакам години... освен ако няма опция да се запечата с нещо отгоре. А уж рейингът за отделяне на токсични газове върху опаковката е "А"... ама някой друг път.
EDI - майстор
Абе, какви са тези модерни ламинати.През 2004-а година си сложих ламинат в кухнята, нито е миришел, нито нещо друго.Кой знае какви лепила използват сега за тялото.
Chefo77 - майстор
Или си уникален карък, или имаш зверско обоняние. Никога не съм усещал да се е задържала миризма нито на ОСБ, нито на качествен ламинат. Кроно Оригинал определено е от тях.
stiv1961 - майстор
Честно казано прочетох въпроса непосредствено след побликуването, но не смеех да отговоря защото не съм специалист-паркетаджия. Имам няколко стаи на няколко места( племенница, сестра ми, двама приятели....) на които съм помагал като основен консултант :-D при реденето на ламинат и не съм забелязал специфични миризми. Има нещо гнило в Дания....
prascho - майстор
Аз да си призная ламината при мен понамирисваше, дори повече от боята. Но след седмица почти не се усеща. Егаси боята а :). Нито съм отварял да се проветрява след боята, нито след ламината.
Chefo77 - майстор
prascho написа:
Аз да си призная ламината при мен понамирисваше, дори повече от боята. Но след седмица почти не се усеща. Егаси боята а :). Нито съм отварял да се проветрява след боята, нито след ламината.
Аз не казвам, че не мирише изобщо. Твърдя, че не ми се е случвало да се задържи миризмата - при добри ламинати. Виж, китайците са съвсем друга бира. Мога да позная китаец само по миризмата във входа :lol: :lol: :lol:
parketmilanov - специалист
Че има миризми в новия ламинат има , но те са пренебрежимо малки за обикновения потребител , в случая по скоро има случай на много обострено обоняние .Има версии за измирисване на помещения от такъв сорт строителни миризми -
Трохи хляб е едната ,няколко горящи свещи е другата която най често се прилага за различни миризми.
към Днешна дата имам един казус с масивен паркет лакиран с полиуретанов лак ,който в последствие след месец го изциклихме и намазахме с масло -OSMO.8 месеца по късно клиентката твърди че мирише непоносимо в апартамента,почти всички колеги бяха извикани от нея и даваха различни мнения по въпроса , някои резонни някои усмихнати ,
аз неколкократно съм ходил на срещи и на мен не ми мерише на нищо друго освен на прясно ремонтиран апартамент.
Само една скоба /Принудих се да платя едно боядисване само и само мир и любов да има но не !пак мирише.Сега желанието на клиентката е да и сменя паркета. А най-лошото или може би най-хубавото че паркета и стана страхотно красив.и не се чуствам в никакъв случай дори с 1 процент виновен .Как се сменя такъв паркет .-Масив дъб 22мм дебе, залепен 7широк .Ха да видим някой с конкретно мнение по казуса.
Chefo77 - майстор
Да не мирише от боята? Имаше един такъв казус тук ...
  • 1
  • 2

Тема "Ламинатът не иска да се измирише..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: