Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
NPen - помощник
Привет,

Решил съм да правя покрива с керемиди Брамак Класик Про с двойна скара върху дъсчената обшивка. Какви летви трябва да закупя, тъй като тези 5х5 ми се виждат множко. Мога ли да използвам 3х4 както за контралетвите, така и за напречните? Тъй като покривът е необитаем и абсолютно затворен (няма как да се влезе в подпокривното пространство, освен ако не се махне дъсчената обшивка), как мога да изкарвам влагата от него? Видях, че се продават специални отдушници за тези цели, но трябва да се прави дупка в обшивката. Колко вентилиращи керемиди бихте ми препоръчали? В момента ръба на покрива е с ламарина. Мога ли да я оставя нея, въпреки че с двойната скара повдига покрива? Няма ли да влиза вода между нея и керемидите? Просто не мисля, че е рентабилно да дам 100+ лв. за крайни керемиди.

Благодаря за отговорите и лека и спорна седмица!

Никола
Фитилчо - майстор
Първо - покрив се прави веднъж на 20-30 години
Второ - Колко ще спестииш от летви 3х4 вместо 5х5 ? Според мен не си заслужава.... аз обичам да се подсигурявам като презапася малко, разликата в цената е смешна ! Има риск(според мен, непрофи) да провиснат с времето летвите поне малко, и мен лично ще ме дразни адски много да изпъна един покрив под конец и след 6-12 месеца да е като черно море .... ама може и аз да съм сбъркан перфекционист :roll:
Christo - майстор
....и трето, като идеш да си купиш летвите, 3Х5 става на 2,5Х4,5 :lol: И цяла торба с номера от селски вечеринки, все в твоя вреда. Масово се правят летви от артисалите краища, с чепове, опаковани на връзки, така че да не се виждат кусурите, и т. н. Изобщо е проблем да се купят хубави, сухи и изобщо качествени летви, освен ако не си ги произведеш сам.
Фитилчо - майстор
Christo написа:
Изобщо е проблем да се купят хубави, сухи и изобщо качествени летви, освен ако не си ги произведеш сам.
Демек да си разбичвам директно дъбови, че имам дъб разбичен на 4 санта и да спя спокойно...
Трябват ми за 60 кв покрив, няма да отидат толкова много за единична скара ебаси ... :mrgreen:
Christo - майстор
Дъбовите трудно ще се коват...
Фитилчо - майстор
Нека .... :roll:
Ако трябва ще ги монтирам с винтове и винтоверт .....
Ама няма да имат мърдане :roll:
NPen - помощник
Благодаря за отговрите. Тъй като покривът е изцяло затворен и няма никакво проветрение в подпокривното пространство, трябва ли да използвам отдушник? Ако да - то какъв да е? Като цяло намерих повече за битумни керемиди. За покрив 23кв.м един отдушник достатъчен ли е?
ring - напреднал
Относно фолиото над дъсчена обшивка- трябва да е възможно най-паропропускливото, за да не се спарват дъските отдолу. От друга страна, не се изисква здравина на фолиото, което води към най-леките и евтини фолиа.
За вентилацията- прави се през билото, чрез специално застъпване и разминаване на фолиото. Вентилационни керемиди се предвиждат една на 10 м2.
ring - напреднал
За контра-летвите- ако 5х5 ти се вижда много (а и скатът ти е къс)- сложи 3х4 като ги слагаш да легнат на тясната страна. Коват се върху ребрата, за да не ти стърчат пироните под дъсчената обшивка и да стане по-здраво.
На върха на ската е добре да се измаже между керемидите и стената (ако стената позволява).
Много е важно изпълнението на стрехата при двойната скара- да се вземат мерки против птици.
NPen - помощник
Благодаря за отговорите. Билото ми е началото на една стена, която се издига към втория етаж. На въпросната стена има изолация и под нейната мазилка е закрепена ламарината, която е над керемидите при билото. Тъй като сега ще се повдигне доста покрива (в момента е на единична скара с летви 2х3) то тази ламарина трябва да я премахна от изолацията. Въпросът ми е как после да я фиксирам? Отново ли да я закрепя с мазилка към изолацията?

Тема "Ремонт на покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: