Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
Вчера се престраших да огледам за някакви щети и на покрива. Да чукна на дърво всичко е здраво и не е мръднало. А за да си имате представа какво е било по време на бурята в четвъртък вечерта ето кратък запис от едната охранителна камера на блока. обърнете внимание на 2:40 какво се стовари зад черната кола в дъното. Това е част от покрив на тераса прелетял 100-на метра като е прескочил сградата на която е бил монтиран. Това са 2 санта дебели дъски около 4 метра и ширина 1,7 с прикованите към него мартаци и обкован с някакво асфалтово гофре.Аз сам едва го мръднах за да го махна от пътя. Интересното е даже че долетя от съвсем противоположна посока от мястото на което е бил. За щастие няма пострадали хора и коли. Само с леко наводнение се разминахме.
https://www.facebook.com/photo.php?v=10 ... =2&theater
fox_vt - майстор
Фитилчо написа:
Дали не е удачно да се покрият с лист плексиглас? :roll:

Питам защото ми предстои монтаж на вакуумно-тръбни панели и ми се иска да се предпазя от бъдещи поражения.
Плексигласа ще спре слънцето при по остър ъгъл.А за 15 лв на тръба не си струва пазенето.
sbh - специалист
Аз съм с 30% загуби.
Все пак се радвам, че не заминаха и трите панела при този размер на падащите ледени топки.
Панелите са WOLF TopSol F3 и ми топлят 300 литра вода вече 6 години.
Градушката е ударила от запад и всички покриви са пострадали от западната страна.
Освен панела беше потрошен и стъклопакета на покривния прозорец от западната страна и 30-40 керемиди.
Някой има ли идея как да го оправя на място този панел без да го свалям от покрива?

Прикачен файл

Покрива на съседа.jpg

Прикачен файл

1 от 3 фира.jpg
fox_vt - майстор
Ако можеш да качиш стъклото безопасно и без да го счупиш на покрива може.Според мен направи една временна рамка от летви на които да легне стъклото докато го вдигаш на покрива.
sbh - специалист
Не съм сигурен че ще мога да направя добре уплътнението, както е монтиран.
Оригиналното уплътнение е пресовано с алуминиев профил по периферията на панела.

Ето един линк как ги произвеждат:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Aibumdll7g
kuuuuuul - майстор
Така като гледам няма шанс да го направиш както е било , еле пък на място.Опитай се да извадиш ал.лайсни без да ги повредиш и тогава ще видим.Още една причина да не си купувате скъпи колектори :sad:
sbh - специалист
Не съм убеден, че ако бяха по-евтини щях да съжалявам по-малко.
Пък и експлоатационният им срок, даден от производителя е 20 години.
Освен това вече 6 години 3 семейства не използваме електричество за загряване на вода.
Втората серпентина на бойлера е включена към пелетния котел и има непрекъснато топла вода.
LazarGanev - "Велик майстор"
Работата не е за на място - сваляй колектора и го прави долу
Andri01 - майстор
Имам проблем с теч в долния ъгъл на СК. От фирмата идваха и сега чакат аз да им се обадя. Казаха,че ще го отворят на място и там ще го оправят. Панела съм го пуснал почти хоризонтално върху керемидите / на 23градуса /. До 10-на дена ще се реши въпроса и ще кажа как се отваря и...затваря. :?
sbh - специалист
И аз мисля да опитам да го оправя на място, защото свалянето и качването не е много лесно.
Чудя се само какво стъкло да си поръчам. От фирмата която ми ги монтира казаха че са се опитвали да поправят такъв колектор, счупен при транспорт. Когато пристигнало оригиналното стъкло се счупило още при разопаковането.

Тема "След градушката - има ли щети по слънчевите инсталации?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: