• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Ole4ko - специалист
Нека да е 10 :)
gechev - специалист
Ако можеш да не слагаш и силикон за мазилка. Силикона ще влоши състоянието на стената ти. Външната влага е безопасна.Тя няма да проникне в стената ти. Опасна влага е вътрешната, която ще я създадеш ти, особенно през зимата. Точката на замръзване ще е на лепилото и ще се появят проблеми.
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
защото при по-голяма дебелина се ползват по-скъпи дюбели и профили за конзолно натоварване.
Това с профилите за конзолното натоварване нещо не му схванах смисъла? Стиропора както много пъти съм писал не се носи конзолно от дюбели - прекалено твърд и лек е за да може да стане и да има смисъл (за разлика от ватата). Дюбелите са за засмукване от вятър. Дюбелите стават наистина скъпи след 20-25 см дюбел което отговаря на 15-20 см изолация.
gechev написа:
Точката на замръзване ще е на лепилото и ще се появят проблеми.
Сега ако ми обясниш как зад 10(нормативно)-15-20 см стиропор точката на замръзване става от вътрешната му страна (лепилото) ще съм ти много благодарен? Да не би да имаш предвид шпакловката под мазилката?
gechev - специалист
Извинявайте. Точката на оросяване. :)
8180 - майстор
gechev написа:
Извинявайте. Точката на оросяване. :)

Прикачен файл

Clip_11.jpg
Clip_11.jpg (115.94 KиБ) Видяна 2283 пъти
gechev - специалист
8180, калкулатора на Марисан куца в дифузията на водни пари. :lol: И това е съвсем естествено, все пак са производители на стиропорни изолации, а силиконо-акрилатните мазилки са с най добра адхезия към стиропора. Силикона е силен хидрофобизатор и диелектрик, а освен това е продукт на органиката. Силиконовите мазилки се наелектризират и привличат прахоляка по себе си. Какво става в една стена облечена с хидроизолация и дебел пласт стиропор? Какво става с натрупаната в стената влага и как това повлиява на термоизолационните и качества? Това калкулатора няма да ти покаже. Тази тема сме я дъвкали неведнъж. Кой каквото поиска това да си слага по стените. Или това, което му препоръча "местния майстор" на изолации. :-D
8180 - майстор
gechev написа:
8180, калкулатора на Марисан куца в дифузията на водни пари.
Гечев,
Щом казваш - съм склонен да приема!

Дай друг - по-верен. Останалото е "хвърляне на боб".
По мои сведения, Калкулаторът е превод и адаптация към БГ материали и БГ климат от известният ни Немски калкулатор на неслучаен немски физик.
Сравнявал съм ги лично (ако това е меродавно) - Марисан са спестили някои подробности, но са добавили множество полезно инфо и билиотека материали и климат, които ме затрудняваха преди.

Практически е единственият, който съм срещал БЕЗПЛАТЕН (на дотации немският), отчитащ влажностните процеси ЦЕЛОГОДИШНО!, което по принцип е заложено и в нашите Нормативи.
Не че нямам някои празнини в материята (респ. оценките) - любител съм и за добро/лошо 6-7 год. се интересувам и ми е "добро дошло на аванта".

Сигурно има и по-добри, ама гледам и специалистите във Форума го цитират.
Засега се доверявам на резултатите. Нещо повече - в повечето практически сметки промени личните ми консервативните нагласи (повечето насадени от търговци и комерсиални публикации) към по-голяма свобода при избор на материали.
Апропо, очаквах Марисан да заложат в "библиотеката" техните си материали, но откривам основно тези от Наредбата №7, Прил.4, с възможност за редактиране по данни от друг конкретен производител.

Да не пропусна да засвидетелствам традиционните си почитанията към твоите продукти и бизнес. :prost:

П.П. По темата: Наскоро ползвах 2 торби шпакловка за ТИ с фибри на Ангро (трябваше ми бяла). Нямам голям опит, но за добро/лошо ми се стори определено доста по-лепкава от други познати ми - Теразид, Вебер, Боро, каквото и да означава това и във времето.
Ole4ko - специалист
Ами за този материал за който попитах ? (JUB) Словенски материали внос от словения ? Ламбда на ЕПС– 0.032 .
VLADO66 - майстор
За къщата ползвах словенска мазилка и съм изключително доволен.Дори и на слънчевата фасада няма омокряне при дъжд след близо 10г. от нанасянето.
Вадим Владимиров - специалист
Tsilkov написа:
vsterev написа:
Tsilkov написа:
Мен ако питаш всичко под 12-15 см си е хабене на труд и скъпи лепила/шпакловки.
Таман се нави на силиконова мазилка и ти сега го срази с 15 см :)
Да бе ама не се сдържам като стане въпрос за дебелина :lol:

P.S. Вадиме подобни снимки кога ли ще доживеем да видим в България не знам :sad:
Кунчо, заповядай.
Изображение Околовръстното на Люлин.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Съвет за изолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: