Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Платката за която говорите има порт за връзка с компютър - може да се прави мониторинг, управление, ъпдейт на софтуер. Което означава, че това може да става и през нета, не само със симкарта. То със симкарта може да се управлява и най-простата горелка - през порта за стаен термостат.
rosso666 - специалист
Благодаря колега Ганев.... Аз за сега мота я връзвам само с лаптопа,лошото е че трябва да го държа при котела за да събира информация.
Искамм само да попитам как се справят котлите които държат температурата на димните газове под 130оС със конденза който се образува в комина а и в самия котел.Сега чета че торча държи под 100оС ватерланда около60оС при най ниската степен.
Торч-а мисля че имаше вентилатор на изхода към комина но ватерланд-а няма?????
Иначе и аз с новата платка успях да смъкна до 80-90оС на първа степен ...
Christo - майстор
Със спадането на температурата на димните газове се стига до конденз в комина. Коминът трябва да е от неръждаема ламарина, плътен и да се предвиди в основата му кондензно гърне. По Германията гледам имат вече кондензни пелетни котли.
rosso666 - специалист
Ми аз съм с 4 метрова мека връзка (неръждавейка).Няма да ви казвам колко пари ми излезе!!!!!След това влиза в комин...Лошото е че от комина тръббата ми прави 90о завой.А това кондензационн гърне помага ли при ниска температура на газовете.
И може ли някаква литература за тези кондензационни пелетни котли.
essenov - специалист
LazarGanev написа:
Платката за която говорите има порт за връзка с компютър - може да се прави мониторинг, управление, ъпдейт на софтуер. Което означава, че това може да става и през нета, не само със симкарта. То със симкарта може да се управлява и най-простата горелка - през порта за стаен термостат.
Ганев, може ли малко повече информация за платката и връзката й с компютър? На Торча гледам са му измислили всичко, но като звънях на телефона на Грейко, ми казаха, че не може да се връзва с компютър и че можело да се купи някакъв допълнителен модул от друга фирма, който да стартира през GSM. Като гледам на Грейко схемата - има само COM порт, който вече липсва по съвременните компютри. Има ли прозиводители на устройства, които да правят връзката м/у горелката и компютъра, по възможност това устройство да си има собствено IP?
LazarGanev - "Велик майстор"
Честно казано аз не съм ползвал такава връзка все още, но някой се беше похвалил, че си е взел софтуера за връзка от производителя:
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... GQ&cad=rja и си управлява и наблюдава всичко от къщи
rosso666 - специалист
аз съм със такава програма за мониторинг но още съм с директна връзка с лаптопа.няли все пак :wink: трябва да гледам пламъка когато правя настройки.
Много ми е интересно как от грейко са ти казали че не може да се връзва с компютър като аз си купих кабел компор ткъм USB и нямам проблем с връзката .... Само това с интернет-мониторингА не съм го пробвал.Ганев хубаво е дал връзка към натурела-фирмата която произвежда контролерите на грейко (и не само). Там може да намериш упътване на контролера и в5сичко което трябва да знаеш за него.
Последна промяна от rosso666 на пет юли 18, 2014 10:52 am, променено общо 1 път.
rosso666 - специалист
Искам да питам къде е колегата фолматопло .Той толкова ги хвалеше а сега го няма да сподели опита си .понеже мен или не ме слушате или ми нямате вяра когато говоря за електрониката на грейко при положение че споделям опит от първа ръка
jabata - специалист
essenov написа:
Като гледам на Грейко схемата - има само COM порт, който вече липсва по съвременните компютри. Има ли прозиводители на устройства, които да правят връзката м/у горелката и компютъра, по възможност това устройство да си има собствено IP?
Колега, това че контролера има само COM Порт ти е най-малкия проблем, защото има USB to Serial конектори, с което се оправяш без никакви проблеми.
Причината да има само COM порт е много проста, а именно че елктрониката на контролерите е стара изпитана, и никой производител на такава електроника не би сложил главата в торбата си, да минава на по-нови решения, и именно това е причината и почти всичката диагностична апаратура по света да е все още само и едниствено с COM порт, и всеки който я използва си взима елементарен USB2Serial кабел и се оправя. А едно минаване към USB например ще е свързано с промяна на архитектурата на софтуера, и съответно много повече проблеми, а никой не иска това.
А варианта с IP адрес, става, но това означава че контролера вече трябва да е много по-сложен, да има мрежов интерфейс, Listener който да слуша на определен порт, малък WebServer, и каквото искаш там, и вече отиваме на 5 пъти по-сложна електроника, и съответно програмирането на това ще бъде не 5, ами поне 7 пъти по-сложно. Само за информация наличието на един IP адрес, означава съответно мини компютър с по-модерен процесор, докато в другия случай е достатъчен супер прост процесор, като например моторола конципиран 80 година, намиращ широко приложения навсякъде и струващ жълти стотинки.
При това положение една глезотийка като IP адрес, ще означава и много по-висока цена, и тогава клиентите които ще я платят, ще са много по-малко, което обезсмисля цялата история.
rosso666 - специалист
Сега остава да чакаме да искарат котел...

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: