• 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Аааа... Това за дебила ще го кажеш на този:
Дебил не е този от линка. Той не дава схема на бойлер, а на печка. Аз ти казах, че ако някой е направил бойлер по тази схема е идиот. Не съм длъжен да ти се обяснявам защо мисля така. Когато говориш за бойлер, ще даваш схема на бойлер, не на хладилник. Излага се не тоя, който уж не четял, а тоя който дава грешните схеми. Защото много добре си чета и виждам, че ми говориш за бойлер, а вадиш схема от печка с 2 реотана, а не на бойлер с термозащита.
Тани - модератор
За проблеми с целостта на кабела ще се погрижи първоначално инсталирана ДТЗ в таблото. Ако пада, заради нарушена изолация - дано освен плочките по 100лв/m² в банята, да няма и мазилка на тази цена по стените до таблото!
thinkpad написа:
Тани, обикновено като се прави нещо се остава и електрическа схема или скица. Има уреди за проследяване на кабели. Не е оправдание мостовака при дълбаене на поразия. Ако ще и гофра с ПВ-А или СВТ да беше - все тая. А иначе подкрепям Хидрата за компрометираните кабели - по-добре е да се пусне нов. Пускането на нов кабел може да мине през махането на не повече от 1 ред плочки. Иначе съм виждал и разни решения като кабел ШВПС пльоснат по тавана на банята, хванат с антигронови скоби.
Извинявам се! Явно ми е доста развита фантазията и дупченето на кабел в баня на практика е възможно само във въображението ми!
Щом смяташ че няма никаква вероятност някой някога да прекъсне кабел, инсталирай си мостоваците, а аз ще си продължавам да се набутвам с по 1-2 лева за гофре на баня, като ми е толкова акъла!

То е АБСОЛЮТНО невъзможно и
- някой да остави по-къс кабел за бойлера, за който се налага снадка в банята,
- а и това , че клиента е решил да си святка и гаси осветлението на шкафа заедно с основното осветление, при положение, че си предвидил дотам само кабел за контакт
-или точно обратното - предвидил си само кабел за осветление, но в последствие вместо огледало, клиента си е купил шкаф и иска да му свържеш и вградения в шкафа контакт, за да си включва самобръсначката и сешоара!

Доста развинтена фантазия имам нали :wink: Егати и въображаемите проблеми! Невъзможно е да се случат!
hidrazin - майстор
Тани написа:
За проблеми с целостта на кабела ще се погрижи първоначално инсталирана ДТЗ в таблото. Ако пада, заради нарушена изолация ...
А не. Тая няма да я бъде. Да ти кажа ли какво ще направи един "майстор" в тоя случай? Ще махне ДТЗ-то на бойлера в таблото и ще остави само този контакт с вградена ДТЗ до бойлера от където и ще го захрани. Тогава няма нищо да пада. :-D Създават се предпоставки за мушенгии. :shock:
Освен това не е задължително ако остане второто ДТЗ в главното табло, нарушената изолация да почне да прави проблеми веднага. Я сега си представи че това стане когато не само плочките са сложени ами и мебели .... И се наложи ТОГАВА да се кърти? [-X
Нищо не пречи на техника да си провери инсталацията преди слагане на плочките щом ще са малко по-скъпи.
:partyman:
thinkpad - майстор
Тани написа:
Извинявам се! Явно ми е доста развита фантазията и дупченето на кабел в баня на практика е възможно само във въображението ми!
Знаеш ли, че в последните 10 пъти, когато съм видял гофре в стена, 9 от тях гофрето беше смачкано при замазването и беше невъзможно да се помръдне старият проводник, па камо ли да се пусне нов? Опа, забравих, специализацията ти е ГК конструкции, не електротехника.
Слагам мостови кабел, защото се работи по-лесно и с по-малко къртене и по-лесно се полага. Това означава, и че за клиента ще е по-евтино. Двама човека могат да правят по няколко стаи на ден по този метод - флекс/фреза, чук, длето, мостови, дъскички, стоманени пирончета, разклонителни кутии и гипс. И като гледам не са спрели да го произвеждат и ще се слага още много дълго време.
Тани - модератор
Мдаа... пак всеки е прав от своята гледна точка! Някои мислят за проблемите на клиентите, а други мислят за своите, пък като вземат парите, клиентите да ... се оправят! При различни критерии е нормално и решенията да са различни! Моите критерии за които споменах по-горе са:
- ремонтопригодност - ремонти са възможни във всеки етап.
- бърз, лесен, чист и ЕВТИН ремонт
- адаптивност на инсталацията към променящи се във времето изисквания на потребителите. Добавяне, смяна и различно свързване на кабелите се ограничават само от въображението и уменията на инсталатора!
- по-висока безопасност - при пробиване на гофрето, кабелите в голяма част от случаите просто се избутват от свредлото , защото са кръгли и се движат свободно в гофрето
- ако гофрето е под гипскартон, и самото пробиване на гофрето е трудно, защото и то "бяга" от свредлото

Хидразине, хипотетичното пробиване на кабела, може да стане в произволен етап - преди полагането на плочките или ... 10 години след това! В зависимост от конкретните факти се взимат и конкретни решения! Гледната ми точка в случая е, да не отписваме толкова категорично използването на тези контакти! В частни случаи може да се окажат най-правилното и изгодно решение! Относно мястото им в масовата практика, смятам, че сме на едно мнение :partyman:
thinkpad - майстор
Тани написа:
- ремонтопригодност - ремонти са възможни във всеки етап.
- бърз, лесен, чист и ЕВТИН ремонт
- адаптивност на инсталацията...
- по-висока безопасност -
КАКВА ремонтоспособност при гофре, смазано при замазването?
КАКВА по-висока безопасност, като при гофре, може проводника и да се завие около свредлото?
КЪДЕ я виде тая адаптивност, ако трябва да сложиш нещо някъде, където гофре няма?
Ама няма никакъв проблем да се прави както се каже, ама става грозно, като почне да се говори за по-високата цена.
Контакти с ДТЗ - ако искаш сложи и контакти с ГОЛЕМИ сигнални мигащи лампи.
jekasus - майстор
Трима луди с е събраха снощи на едно място...
hidrazin - майстор
jekasus написа:
Заповядай да направим едно каре довечера. Ще ни трябва четвърти. :-D
Тани написа:
Хидразине, хипотетичното пробиване на кабела, може да стане в произволен етап - преди полагането на плочките или ... 10 години след това! В зависимост от конкретните факти се взимат и конкретни решения! Гледната ми точка в случая е, да не отписваме толкова категорично използването на тези контакти! В частни случаи може да се окажат най-правилното и изгодно решение! Относно мястото им в масовата практика, смятам, че сме на едно мнение :partyman:
Определено това дето описваш за гофрето и пробиването на кабела е така. Доста по-трудно и рядко се пробива когато кабела е свободен в гофрето.
За тези контакти - не съм ги отписал и още на предната страница съм описал евентуални случаи, където са оправдани.
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 40#p617360
С някои условности, разбира се. :-D Както казах и преди - за такава цена от около 250 лева за контакт е икономически неоправдано. За много по-малка сума въпросът може да бъде разрешен. Там съм описал и как.
jekasus - майстор
hidrazin написа:
jekasus написа:
Заповядай да направим едно каре довечера. Ще ни трябва четвърти. :-D
Четвърти е излишен в вашата партия :-D
Изображение
hidrazin - майстор
jekasus написа:
Четвърти е излишен в вашата партия :-D
[-X Ще ни трябва четвърти за писар ... или кибик. :-D
КИБИК
  • 1
  • 66
  • 67