• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
hidrazin - майстор
tzetzo160 написа:
Вчера пак клюцах. Този път направих импровизирания смукател и черпех от дъното. За съжаление отново вадех по 3 кофи вода (~50л). Лошото е, че сондажа се пълнеше по-бавно от предния ден, което ме учуди. Май няма да се получи това, което мислех и ще трябва да търся друг вариант. :sad:
Не мисля че трябва да се отчайваш или да го зарязваш. Добре ще е да слезеш още малко надолу и иска много и регулярно изпомпване за да се отпушат дамарите.
:partyman:
tzetzo160 - специалист
Да напиша до къде стигнах. Свалих нивото с още 60-70см и клюцах доста. Ефект никакъв. Вадя едно и също количество вода, а не е като да не валя тези дни. Правя си заключение, че де бита е малък, а и може да не съм нацелил точно жилката.
Насочвам силите си към кладенец! Август май е момента за това начинание. Така ще мога да хвана повече вода и предполагам ще покривам нуждите на къщата. Почвам да събирам информация относно кладенците. Мисля да пропадам заедно с пръстените в дълбочина. Чудя се какви пръстени да използвам. Предполагам не армирани, за да не корозират. Има такива със жлеб, но не знам колко струват, но ми се струват по-добре. Каква трябва да е дебелината на стената на пръстена? Сега не мога да се сетя за други въпроси, но със сигурност ще има с времето. Благодаря още веднъж за помоща! :partyman:

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (2.65 KиБ) Видяна 1998 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (9.67 KиБ) Видяна 1998 пъти
lov - майстор
Тези на снимките си ги взел или само информативно. Защото преди много години един приятел копа кладенец и си ги изливаше сам. Копаше след работа и кога имаше време. Та отливаше направо на място понякога за да не хамалува после с местенето.
Това като предложение за по тънка цена а не знам какво лошо намираш в армировката. Тя си е в бетона и нищо няма да пречи после на водата. Да не би водопроводните тръби да са идеално поцинковани и да няма корозия.
Сега остава и някой да ти покаже схемичката на ролковата система с която се вади кофата и се изсипва сама от кладенеца. Гледах я преди много години как е направена ама на кой да му дойде на акъл да си я скицира. Те тогава нямаше цифрови апарати и камери на телефоните. То и мобилни телефони нямаше де.
Та въпросното устройство е една рейка с макара горе на триногата. Кофата си я изважда човека от долу дето копа. Когато стигне горе някаква ролка се откачаше и кофата тръгва хоризонтално. И на известно разстояние една дъска подпира долния им край и тя се обръща и изсипва. С подръпване на въжето вече олекнала пак се връща в изходната си позиция и можеш да си я спуснеш пак в кладенеца.
п.п. А и да не забравя но с цел безопастност над копаещия се прави една защитна площадка щото като минеш 2-3 метра и едно камъче да те тупне по главата си е опасно.
То и мен ме чака подобна процедура и за това се интересувам от възможните варианти.
tzetzo160 - специалист
Само информативно сам дал снимките, защото едните са с жлеб, а другите не. Иначе ще сме минимум двама човека и няма да има нужда от такава система за изваждане. За армировката не знам дали се слага, затова питах, но сигурно си прав че няма да има проблем.
Чаро - Акълия
Как ще се увеличи дебита, когато разшириш дупката? :?
tzetzo160 - специалист
Предполагам че в дупка, която е с по-голям диаметър ще достъпва повече вода. А и кладенеца ще ми даде примерно 3 кубика вода запас, който ще компенсира малкия дебит, тъй като няма да поливам големи площи и ще е достатъчен.
LazarGanev - "Велик майстор"
Това с падащите пръстени е лоша идея, ще го разбереш късно. Имам много добра технология за изработка на кладенци, но нямам време да я опиша подобаващо с чертежи. Идеята е, че всеки ден се копае по 1.10м, полага се кръгъл кофраж с височина 1м и се отлива пръстен на място. На другия ден се декофрира и се продължава надолу, пак се кофрира, като се оставя фуга за отливане, която на другия ден се измазва след декофриране. Първия ден се отлива и плочата около кладнеца и така всичко нагоре остава бетонирано. Работи се с телфер и голяма кофа от водосъдържател на бойлер. Копаенето с тава с къртач, ползва се специална люлка за качване и слизане. След достигане на водното ниво технологията е друга
tzetzo160 - специалист
По-скоро пропадащи пръстени, но защо да не е добра идея. На мен ми се вижда най-безопасна и лесна.
LazarGanev - "Велик майстор"
Лесна ли? Няма по-труден начин от този! :) Освен това замислял ли си се как ще положиш чакъл зад пръстените за да имаш филтър? Без филтър все едно нищо не си направил - така работят тъмнозелените! :cool:
tzetzo160 - специалист
При варианта с пропадането на пръстените, няма как да се сложи чакъл отзад за филтър. Не съм срещал мнение някой да слага чакъл зад пръстените. При метода с отлеване на място, който си дал по-горе, също не виждам да има начин да положиш отзад чакъл. При зиданите бунари май също не може. Ето как го правят тези маниаци... https://www.youtube.com/watch?v=W2R8LZVv7h8
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "За сондажите и хората - само въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: