• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
В този форум има много и различна информация за различни видове инструменти. В повечето случаи за свършването на работа се препоръчва закупуването на по-скъпи, но с презумпцията за по-качествени такива, поради опасения или просто неглижиране на по-евтините и прости такива. В тази тема лично аз смятам да направя точно обратното - да покажа инструменти, които въпреки ниската си цена вършат добре своята работа.
Ще се радвам на всеки включил се, който да сподели за инструменти, които въпреки скромната си цена вършат работа.
Започвам с въпрос, който е вълнувал не малко хора в различни теми във форум Електротехника, а именно кербоването на кабелни обувки. Всеки в ежедневието си се е сблъсквал с продукт, който в конструкцията си включва такива, а при ремонт се налага такива да бъдат заменени. Ентусиаст може да опита да извади старата обувка и да я стисне с клещите наново на нов проводник, абсолютно. Това обаче не е най-правилният начин. За посочените кабелни обувки, като в случая коментирам изолираните подходящ инструмент се оказват клещите HS-202B, с които съм се сдобил специално за целта - тестване за тази тема. Същите могат да бъдат закупени на цена под 7лв от магазин Конрад(не целя реклама, само информативно) С тях могат да се кримпват кабелни обувки и накрайници в прилична за скромната сума гама. Обувките на дребно се продават за между 7 и 11 стотинки/бр. За скромната си цена могат да кербоват кабелни обувки, които се използват в печки тип духалка, кварцови печки и т.н без никакви затруднения, както и кабелни уши. От импровизираното ножче за рязане накрая не можем да очакваме много, още по-малко че не може да бъде заменено, когато бъде изтъпено. Инструментът обаче е метален и колкото за стискането на обувки върши прилична работа.
Външният им вид представлява това:
Изображение
chuklev - специалист
Привет колега,

доста добра тема която ще следя с интерес.

Използвам този тип отвертки който са на много евтини но вършат много добра работа.
Използвам ги от година и половина много контакти,ключове,предпазители и др съм поставил и ремонтирал с тях а цената им е близка до подаръка :o
Имам доста отвертки от този модели и са в добро състояние и имат магнитен връх но не са за работа под напрежение.
http://www.elektromarket.eu/bg/category/196.html
Duke_BG - специалист
като заговорихме за евтини инструменти и кербоване ето и моето предложение : http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=7471 - хидравлична кербовка от 16 - 240 квадрата

вярно че не е за "Направи си сам" но останах очарован от цената и работата която вършат взехме такава за служебно ползване по поддръжката - дават и 12 тона натиск.
thinkpad - майстор
Следващият инструмент от серията са клещи за кримпване на RJ45(8pin) конектори, които се използват в изграждането на Ethernet мрежи(LAN мрежи, жична интернет свързаност) Посочените клещи са на цена от около 16лв, което се явява малко повече от предишното предложение, но предлагат възможност за смяна на ножчетата за рязане/оголване на UTP/FTP кабел, както и въпреки относително ниската си цена са доста стабилен инструмент, с който без проблеми могат да се направят стотици RJ45 букси без затруднения. Инструментът е с дръжка от относително не плъзгаща се пластмаса, целият включително и зъбчетата, които натискат пиновете на RJ-то е метален, с изключение на държача, който придържа самата букса в процеса на кримпване. Доста полезен инструмент. RJ45 на дребно може да се купи на цена около 10 стотинки. За по-големи количества има отстъпки. Може да се купи от магазини като Панда БГ.
Външен вид на инструмента:
Изображение
fox_vt - майстор
Относно клещите за лан кабелите е по добре да с предно захващане отколкото странично.Тези като на снимката натискат контактните пластини под ъгъл заради конструкцията си и често крайните пластини дават фира скоро.Това не важи за шарнирно направените клетки, но за толкова пари толкоз.
thinkpad - майстор
fox_vt написа:
Това не важи за шарнирно направените клетки, но за толкова пари толкоз.
Посочените клещи са от шарнирен тип. Главата, която натиска контактните пластини на RJ-то влиза равномерно. И съм правил няколкостотин RJ-та с точно такива. За парите си са доста добър и полезен инструмент. Което не бих казал за пластмасовите кримп клещи, които се продават наляво-надясно.
thinkpad - майстор
Следващият продукт от категорията е поялна станция CT 936C на цена от около 47лв. Поялната станция на пръв поглед не попада в категорията евтинийка с цената си почти 50лв, но предлага доста интересни възможности, като набор от тънки човки, регулация на температурата чрез термодвойка по калибрирани параметри с точност от няколко градуса по Целзий. Галванично разделена, тя е от 3 части - поялник на куплунг, включващ в себе си термодвойка, база с трансформатор, ключ за включване/изключване, както и плавна настройка на температурата, тример за калибриране на нея и поставка с 2 малки чекмедженца и гъбичка.
Върши чудесна работа за разпояване и запояване с оловни, както и безоловни припои, както и при фини дейности. Цената на човка е от порядъка на няколко лева. Продават се нагреватели и цели ръкохватки като резервни части. Има гаранция.
Може да се намери най-евтино в Конрад ЦЪК
Изображение
Послепис - За клещите. Избирайте читави кабелни обувки. Има някои, които са от твърд материал и се чупят преди да се кербоват, при огъването.
a_stoev - майстор
thinkpad написа:
За посочените кабелни обувки, като в случая коментирам изолираните подходящ инструмент се оказват клещите HS-202B, с които съм се сдобил специално за целта - тестване за тази тема. Същите могат да бъдат закупени на цена под 7лв от магазин Конрад(не целя реклама, само информативно) С тях могат да се кримпват кабелни обувки и накрайници в прилична за скромната сума гама. Обувките на дребно се продават за между 7 и 11 стотинки/бр. За скромната си цена могат да кербоват кабелни обувки, които се използват в печки тип духалка, кварцови печки и т.н без никакви затруднения, както и кабелни уши. От импровизираното ножче за рязане накрая не можем да очакваме много, още по-малко че не може да бъде заменено, когато бъде изтъпено. Инструментът обаче е метален и колкото за стискането на обувки върши прилична работа.
Външният им вид представлява това:
Изображение
За крипване предпочитам изолираните кабелни обувки .
Изображение Изображение. Гилзите са много удобни за свързване на кабели.
За тях трябват малко по корави клещи:
http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=7487. да се има в предвид че различните цветове са за различни квадрати и трябва да се стиска в гнездото със съответния цвят.
Идеята на тези клещи е че са със сменяеми камъни, но цената на комплект камъни е колко на клещите. Поне може да си накупиш различните клещи и после да им свалиш камъните да не носиш 2-3 клещи а само едни и камъните да си ги сменяш.

А, да стават и за "трета ръка" защото имат контра и задържат. Със тях съм си стискал капилярка за да я запоя под налягане.

Не мисля че трябва да се втренчваме в цената. 20лв не са сума дето да я мислиш. Какъвто и майстор да ти дойде за добър ден 50лв не ги харесват.
engineer - специалист
Аз пък ползвам тая нескъпа животинка. Ами като ми се налага да правя по 2-3 заварки в годината...
Струваше 200лв преди 3-4г. Тежи около 5кг. Работи си отлично.

Прикачен файл

ein.jpg
ein.jpg (19.48 KиБ) Видяна 5496 пъти
valentino76bs - майстор
Аз имам жълтата серия на еинхел ,винтоверта само ми го донесоха от Германия другите дрелка къртач шлайф и зеге от метро си ги купих.Ми да кажа дрелката я изгорих зорлен като разбърках над 100 кофи с лепило за ремонт на апартамента ми смених роторчето гаранционно и до сега е чук,други премеждия пак по моя вина с къртача взех да къртя една дупка в бетона и го заклещих и като хайванин взех да дърпам и се разпадна главата му.И естествено го отворих и се разхвърчаха сачми и други глупости пък той пущината имал още два месеца гаранция/3 годишна/ В един чувал както е разглобен и в Метро и казвам така и така отварял съм го кажи им на майсторите в сервиза ако признаят гаранцията добре ако не плащам и след 10 дена готов с усмивка ми го връщат с нова глава измит избърсан викам бреххххх...като заключение ами за хоби инструмент ако се ползва така както трябва е наистина ЧУК !
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Евтините инструменти, които вършат работа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: