• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
iririr - помощник
Здравейте предстой ми ремонт на баня в къща, като ремонта ще включва също така и подмяна на ВиК.Входящата тръба на чистата вода е 1/2 като към нея трябва да се свържат: тоалетно казанче, мивка баня, душ баня,мивка кухня, пералня, бойлер, съдомиална м-на. общо 7 "консуматора"
Според вас има ли смисъл от входящата тръба 1/2 да пусна една тръба PP с диаметър 25мм и от нея вече да пускам разклонения към съответните точки на Ф20мм?
Искам да подчертая също че налягане във централния водопровод понякога е слабо.
Благодаря!
GROHE Bs - специалист
Не няма смисъл от ф25.Тя няма да ти вдигне налягането.
lyubohar - майстор
Мисля,че има някакъв стандарт по въпроса.
Не трябва ли основните тръби да са с по голям диаметър-3/4 цола,
а разклоненията в апартаментите 1/2 ?
Или за къща е по различно?
iririr - помощник
лично мен ме притеснява от спадове на налягането, примерно когато си вземаш душ и някой да реши да измие 2-3 чаши в кухнята.както казах налягането по принцип е ниско особено в разгара на лятото.Нямам идея защо входящата студена е с 1/2 а не 3/4
jekasus - майстор
Хидрофор му е майката :-D
Водомера ти е къде? В повече случаи са със кранове със кекла и се задръстват от песъчинки и от там пад на налягане.
GROHE Bs - специалист
Джеки пада дебита не налягането.Различавайте ги тия работи бе.
nikolovvd - майстор
Пускай си 25 мм магистрала, а тройниците за отклоненията на 20 мм. Това е ремонт, който се прави веднъж на 15-20 години, а в къща и повече. След време нещата с налягането ще се оправят, може и хидрофор да си сложиш, но при 20 на 20, ако някой пусне водата от тоалетното казанче и пералнята и/или съдомиялната започне да пълни докато си под душа, може да се ощавиш с гореща вода. :-D
EDI - майстор
Това лято като сменях тръбите на вилата, главната тръба я направих 25, само отклоненията до крановете и изходите са 20.Имам налягане и дебит, ама така ми се стори най-правилно.Освен това към бъдещата баня водата ще идва от кухнята по магистрала около 10 -12 метра, та и тази тръба ще е 25.
iririr - помощник
входящата студена вода в къщата влиза от пода на банята с 1/2 тръба, тази тръба няма как да я подменя. има ли смисъл от тази 1/2 да пусна 25mm PP и от него да пускам 20мм разклонения за разните консуматори.Би ли имало някакъв положителен ефект
EDI - майстор
При мен беше 3/4 металната тръба в пода, и аз не я сменях.Продължих я с 25.Според мен, без да съм специалист, нищо не ти пречи да е 25 и да минеш на 20, ама ВиК-тата да си кажат мнението.
  • 1
  • 2

Тема "Подмяна на тръби в къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: