• 1
  • 2
Връзката между 2 свята
HD - специалист
Здравейте всички!

Търсих из форума, обаче не успях да намеря удовлетворяващ ме отговор на моята дилема.
Та значи, искам в коридора да си налепя някакви "плочки". В момента е с балатум, който смятам да отлепя (някак си).

Та имам няколко въпроса:
1. Теракот или гранитогрес - за коридор мисля, че гранитогреса е по-добре (по-устойчив на износване бил), но да се изкажат специалистите.
Какви са предимствата/недостатъците на едното и другото?
Доколкото знам гранитогреса е от някакви пресовани каменни частици, а не керамика (май така беше), като теракота - вярно ли е това, или продавачтата ме е метнала, кат ме е видяла такъв залюхан :?

2. Какви цокли да сложа/направя - такива пластмасови, дето се монтират с клипсове, или цокли от самия гранитогрес/теракот (предпочитам пластмасовите, защото според мен са по-лесни за монтаж, по-бързо става и изглежда по-добре. А и после не е проблем да си пусне човек някое и друго кабелче в тях);

3. Има ли смисъл да се сложи под плочките някаква изолация (фибран или нещо друго) - при положение, че е коридор. Ако е в стая за живеене, може би е добре - чувал съм, че държи малко по-топло, сравнено с ако е без топлоизолация отдолу;

4. Преходни прагове (или както там се казва) - тези металните фини прагчета, които ще се явяват преходни между коридора и някоя стая да кажем - общо казано съм забелязал, че има два вида прагове (откъм захващането имам предвид) - едните се захващат с видии, които се виждат отгоре на прага, а другите са с дюбел-пирон (май така се казва), чуква се отгоре и прага щраква (е, после съответно бая трудно се маха май).
Кой от двата вида е по-добре?
И съответно цвета - забелязал съм, че тея "жълтите" прагове след време се изтъркват и отдолу лъсва естествения им алуминиев цвят.

Понеже стените в коридора са бели, мисля, че ще са подходящи някакви плочки в кафеникав отенък (но не тъмен), или нещо такова - а на такъв цвят плочки, сигурно по-добре ще си подхожда жълт праг - не върви да сложа сив праг на кафеникави плочки ... знам ли ...
Притеснявам се жълтото да не се изтърка.

ЗАСЕГА това са ми въпросите, сигурно впоследствие ще възникнат още.

Благодаря предварително на отзовалите се!
Поздрави!
trabata - помощник
Слагай гранитогрес и пластмасови первази.
HD - специалист
Хубаво, но защо?
Искам малко да ме светнете кое е по-добро (то е ясно) и защо, и т.н.
velsi - Почетен майстор
Уточнявам, че не съм специалист по плочки, но доколкото знам разликата между теракот и гранитогрес е, че гранитогреса е еднороден в дебелината си, докато теракота е с покритие. С времето теракота се изтърква и основата, която е различна се показва. При гранитогреса не било така. Предполагам за пластмасовите лайсни важи същото тъй като и те са еднородни т.е. нямат покритие като цветните алуминиеви, а самата пластмаса си е цветна в целия обем.
Emerald - модератор
==
Последна промяна от Emerald на вт мар 24, 2009 1:06 am, променено общо 1 път.
HD - специалист
Ясно.
Ами горе-долу както си и бях намислил :wink:

1. Мисля да сложа гранитогрес (по-устойчив е все пак), но само ако намеря подходящ като вид и цвят - ако не намеря, слагам теракот и толкоз;

2. Ще сложа също пластмасови лайснички - цвета не знам още, защото зависи от цвета на плочките. Няма какво толкова да се вързва стилово, коридора си е един прост обикновен коридор, боядисан в бяло - това е;

3. Изолация няма да слагам под плочките, защото и без това е коридор. Ако беше стая за живеене то нямаше да сложа теракот, ами ламинат
:roll:

4. Преходните лайсни - ще видим като му дойде времето, не съм го измислил още.
Макар, че ми се искаше някой да сподели кои са по-добри (според системата им за захващане за пода - виж първия ми пост);
SHL - специалист
HD написа:
4. Преходните лайсни - ще видим като му дойде времето, не съм го измислил още.
Макар, че ми се искаше някой да сподели кои са по-добри (според системата им за захващане за пода - виж първия ми пост);
Купи си алуминиеви Т-образни, гланцирани. Красиви са и на всичко се връзват. Има ги в "БОРО" срещу зала Универсиада. Бройката струва около 22лв. Лесни за монтаж. Режеш с ножовка или флекс( диска е метал или неметал-няма значение ), размера, който ти трябва за вратата. След това там, където слагаш лайсната мажеш или с теракол-флекс(трябва хубав теракол) или с монтажно лепило. Нахлузваш лайсната и не забравяш да поставиш тежест отгоре и за да прилепне плътно. Тежеста може да е и кашон плочки, например. Махаш тежеста на другия ден. Само не забравяй, като залепиш лайсната да не цапаш, много около нея, особено ако слагаш монтажно лепило. Почисти незабавно. На този модел лайсни не се виждат никакви винтове, защото няма такива. Мисля че този модел лайсни са по добри от тези за които говориш ти. Лично аз ги предпочитам. А се слагат и доста по-лесно.

П.П. Забравих да кажа че там, където ги слагаш,под вратите, трябва да имаш около 5 милиметра разстояние между двата вида настилки на пода. В този улей си слагаш и лепилото без то да излиза над ръбовете му.
Последна промяна от SHL на пон юни 02, 2008 11:09 pm, променено общо 2 пъти.
Mori - специалист
Винаги има нужда от изолация на пода - плочката си е студена за ходене бос, но като няма изолация тя постоянно отвежда топлината. Изолацията не топли - тя намалява загубите. Ако в къщата температурата е 18 градуса, това се усеща добре, но ако пипнете плочка или вода с тази температура ще изглежда студена...абе предвид поскъпването на енергоизточниците, трябва да се използва момента на ремонта да се слага изолация навсякъде където може.
towa za izolaciqta e wqrno nqma stotinka za izolaciq koqto da ne se wry6ta mnogokratno !!! taka 4e si sloji 6tom e koridor edwa li 6te se nabut6a mnogo!!!
roshav ohluv - специалист
Аз бих заложил на гранитогрес в коридора: точно защото е еднороден и няма да се изтърка на праговете. Има и нещо друго важно: не взимай полиран гранитогрес, а грапав или поне матов, защото няма материал за под, който да издържи драскането на песъчинките около входната врата.
По отношение на первазите - не знам защо, но аз си падам по милите стари первази от плочки. Изглежда ми по-масивно и естествено - аз по принцип не харесвам пластмасата, предпочитам естествените материали. Но това си е до вкус, PVC первазите са определено по-практични, ако не по-красиви.
За изолацията- сложи, ако под теб е необитаемо и не се отоплява. Ако имаш денивелация между основата и нужното ниво, определено сложи: ще ти е по-евтино и няма да трупаш ненужно инертни материали.
  • 1
  • 2

Тема "Теракот или гранитогрес в коридора?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: