Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
agro - специалист
Както писах в една друга тема, купих си имота - мечта. Да, ама проблем. Реката го заля при големите наводнения това лято. Сега имам идеална нивелация по стените на всичките сгради, на разстояние между 20 и 70 см над съществуващия под. Реших, преди да започвам каквото и да било, да повдигна първо пода в съответния участък, като отлея бетонна плоча на 15 см над белега от наводнението. Под плочата, между стените от тухли четворки, ще се получи обем за запълване. Чудя се с какво да го запълня и търся съвет. Какви са ми съображенията - когато отново водата залее, пълнежа отдолу ще се намокри, после водата ще се оттегли, но влагата в пълнежа ще стои с месеци /година/. Подовата плоча ще е непрекъснато влажна, което ясно какви проблеми ще създава. Мислих и за вариант кух обем под подпряна на опори подова плоча, но тогава там ще се въдят всякакви гадини и трудно ще се боря с тях. Да го запълня изцяло с бетон от нисък клас е последното, което искам. Имота е достъпен само за бус и лек автомобил и бетон не може да се кара готов. Освен това ще е доста скъпо начинание - 300 кубика бетон без подовата плоча. Така че има за мислене - помагайте.
vsterev - специалист
Или имаш много голяма къща с площ от 2 000 кв.м. или имаш грешка при изчисляване на обема на бетона! Ако ще вдигаш ниво с 15 см, сложи изолация под плочата ще постигнеш два ефекта хем топлоизолация, хем по-високо ниво.
nikolovvd - майстор
Според мен е по-важно да се помисли за по-висока приливна вълна и ако има възможност да се направи нещо, което ще я отведе от къщата, а не да мислиш как да изкараш водата от къщата.
Ако направиш някоя и друга снимка отвън с обяснения от къде идва водата, с каква посока на оттичане е и т.н. ще може да получиш и по-добри идеи!
agro - специалист
Имота е застроен по външната граница на парцела, обграждайки вътрешен двор. Построеното на практика е поредица от долепени, предимно едноетажни сгради, образуващи затворен контур. Вътрешната ширина на сградите е 6 м, общата застроена площ е към 850 кв.м, стените са от тухли четворки върху ивичен бетонен фундамент. Сложната многоъгълна неправилна форма на застрояване е прекъсната само на едно място, където е портата, пред която свършва пътя дотам. Построен е на брега на реката. Когато реката придойде това лято, нивото и се вдигна с около 4 м и заля всичко наоколо. Предишното такова наводнение е било през 1996 г. По-предишното никой не го помни. В такъв момент имота остава като насред езеро, само единия му ъгъл остава сух, защото се пада най-високо. Гледайки отбелязалото се ниво на водата по тухлените стени, измерих водно ниво над съществуващия под в границите от 20 до 70 см. Средно 45 см трябва да го повдигна, за да достигна нивото от наводнението, а оттам нагоре за по-сигурно още 15 см подова плоча. Махам ненаводнения ъгъл, там има къщичка на два етажа с площ на основата 50 кв. м. Така сметнах, че за 800 кв. м, задигнати средно с 0,45 м, е необходимо да се запълни обем 360 куб. м, намиращ се между две тухлени стени с разстояние 6 м между стените. Вече цял месец го умувам и нищо освен каменна фракция не съм измислил. А и фракцията не мога да реша каква гранулометрия да е, защото надигащата се вода е кална и при успокояването си отлага сериозен нанос, на места в двора тинята беше 10 см. Ако насипаната фракция се запълни с фина тиня, все едно съм направил насипа с почва още отначало. Така пак се върнах на варианта бетонен остров посред водата, ама много скъпо ще излезе.
VLADO66 - майстор
Само като идея при положение че няма високи подпочвеени води-еднометрова бетонна ограда около парцела и стабилна входна врата която добре уплътнява.
kozl - майстор
И какво като се напълни камъка с кал. Идеята на камъка е като се заклини след уплътнение повече да не сляга, за да не се напука бетоновата настилка в-у него. За по-евтино вместо трошен камък се запълва с баластра или по-зле с ъс земя. Като се намогри сляга и се напуква настилката. Само че в твоят случай - как са стените? Заливаемата част трябва да е бетон, а не тухла. Веднъж като се намокри този скрит обем - няма изцеждане. През бетоновата настилка влагата може да се ограничи с хидроизолация, но през стените едва ли е слагана мембрана за предпазване от влага.
Идеята на Владо може да се ползва в почви със слаба филтрация. Ако основата е пропусклива на принципа на скачените съдове водата ще напълни и заграденото. За борба с влагата трябва да се черпи опит от венецианците. Предполагам решили са го проблема :roll:
agro - специалист
kozl написа:
Веднъж като се намокри този скрит обем - няма изцеждане.
Това е ключовата фраза и е нещото, което ме притеснява. Мокър обем от камъни и тиня, затворен между тухлени стени отстрани и подова плоча отгоре ще е сериозен източник на непрекъсната влага. Това, да предположим, ще се избегне с хидроизолация на стените и плочата, като хидроизолацията трябва да се закопае отвътре чак от началото на бетонната основа на стените и оттам нагоре по стените, после хоризонтално под подовата плоча. Тоест, да се опакова отвсякъде, освен отдолу, този мокър насип, и да се разчита на едната хидроизолация да пази от влагата и гнилоча вътре в него. Нещо не ме кефи такова решение, иска ми се да измисля по-елегантен начин. Ако трябваше навсякъде да се задигне с един метър, просто щях да оставя обема отдолу празен и отворен, за да съхне и да е достъпен за почистване от наноси и въдещи се гадости. При 20 до 70 см обаче кухините само ще увеличат проблемите и вместо еднократно наводнение веднъж на 15 години, ще си имам непрекъснат източник на проблеми. Така че пак стигам до бетона като окончателно решение, но при такива разходи за бетон и за повдигане на покрива май ще е по-добре да събарям сградите една по една и постепенно през през годините да ги строя отново на по-висок фундамент. Единственото хубаво е, че ги има на скицата и няма да се наложи да ги проектирам и узаконявам отново.
gechev - специалист
Направи връзка с бивш наш съфорумец Фло да ти приготви парафино восъчна емулсия. С добавянето към бетона става хидрофобен. Даже не се мокри. Не се нарушават и якостните му качества. Не е скъпа. С нея аз правя хидрофобен полистиролбетон. За информация на лични.
kozl - майстор
Бетоновата настилка се изолира с хидроизолация, но по стената има капилярно покачване и за това с изолация се прекъсва и стената (зидарията), което при твоите сгради едва ли е направено. Освен това за да има 100% ефект трябва плътна връзка на изолацията предпазваща стената и тази под настилката.
agro - специалист
kozl написа:
.....
За съжаление така стоят нещата. Тоест, бутам покрива, за да го повдигна и него, бутам стените, за да направя хидроизолацията им отдолу и какво ми остава - старите фундаменти, върху които да започна на практика от нулата. На това май не му е името ремонт. Лошо, ама не виждам друг начин засега.

Тема "Как да повдигна нивото на пода?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: