Всички въпроси за вилата.
ogo - специалист
Не знам що за хора са строили тази къща, но заслужават да им се издигне паметник.
Къщата е завършена най-късно 1891-ва. Всичко което е "оригинално", без да преувеличавам, е просто съвършено.
Не знам как да ви го обясня, но наистина всичко е изпипано до съвършенство. Не знам какви материали са използвали, но до ден днешен като мия камъните с водоструйката мазилката не мръдва и т.н. и т.н.
Всичко което е било"доработвано" на по-късен етап, дори преди 100 години, та до ден днешен, е оср...но.

VLADO66
Благодаря за съвета. Ще се пробвам и ако се получи ще кача снимки. Ако не, ще играе големия чук ;)
Stefan2000 - специалист
Ако правилно съм разбрал, хубавия зид е твое дело? А и камъните ти въобще не са лоши, имат си лица и се напасват идеално.
Онази мазня с бетона да не я коментираме.
А като цяло, къщето ти е много симпатично. Малко ала градска ахитектура, с тези орнаменти. Много е красиво и оформлението на стрехата.
ogo - специалист
Ако правилно съм разбрал, хубавия зид е твое дело?
За съжаление не е. Всичко хубаво по тази къща е от времето на построяването й.
Всичко, доработвано по-късно градира от по-зле към ужасно.
Аз засега с камък съм градил само пътеки и разни "декорации". Така и не можех да се престраша да направя нещо по сериозно.
Сега обаче мисля да се пробвам. Да видим какво ще излезе.

Между другото къщата не е от 1891-ва. Изкатерих се до табелата под покрива и видях, че там всъщност пише "Първо българско застрахователно дружество 1891(-ва.)"
Според чичо Гугъл въпросното дружество е създадено на 1.10.1891-ва .... Така, че вече не знам и кога е построена къщата ....
agro - специалист
ogo написа:
Аз засега с камък съм градил само пътеки и разни "декорации". Така и не можех да се престраша да направя нещо по сериозно.
Сега обаче мисля да се пробвам. Да видим какво ще излезе.
Аз се престраших, след като започнах да облагородявам двора и се оказа, че е застлан целия с камъни, подготвен е бил за бетониране от стария собственик. Зидането на безформени камъни с най-много едно лице като моите се оказа изключително бавен процес. Мислиш и оглеждаш купчините с камъни всеки път, за да подбереш камъка, който да пасне. Трябват и малки камъчета - пипкава работа, но чудесна отмора след стреса през седмицата. Зидам с тази нова смес - зидацем, на Девненския завод. Хареса ми - лепи добре и бавно стяга, ама здраво като бетон. С всеки иззидан кубик виждам как задобрявам в зидането. Ако имаше и някой майстор да ми показва - :)
koveslav - майстор
Според мен стария зид е здрав и изглежда добре,защото на практика всички детайли (камъни) в него си пасват.Т.е. напреженията са сведени до минимум,а пълнежа е само пълнеж и фугиране.Стария зид е по-близо до сухата зидария,отколкото до съвременната тухлена.Ако се опиташ да зидаш с безразборни и непасващи детайли,каквито са разнообразните по форма камъни,резултата ще е рано или късно заемане на стабилна позиция,т.е. напукване и слягане.При каменната зидария всеки камък трябва да "легне на мястото си",но подбирането и безкрайното премятане за пасването е такава хамалогия,че вече може да се каже,че не се практикува.Според стари предания описани и в литературата,зид от напаснати камъни ще надживее всяка друга сграда.При правилно изпълнение живота на фугиращия и пълнещ материал няма нищо общо с живота,целостта и стабилността на зида.
ogo - специалист
Ле-ле, Ютуба голяма работа!
Като написах "how to bild a stone/rock wall" ...... вече трета вечер черпя хитринки .... да видим само да не стане като с кучето и месаря ... :weedman:
Stefan2000 - специалист
ogo написа:
Между другото къщата не е от 1891-ва. Изкатерих се до табелата под покрива и видях, че там всъщност пише "Първо българско застрахователно дружество 1891(-ва.)"
Според чичо Гугъл въпросното дружество е създадено на 1.10.1891-ва .... Така, че вече не знам и кога е построена къщата ....
Съдейки по стила на къщата, май е строена някъде около или след Първта световна война. Тогава е нявлязъл и по селата по-европейския стил и са започнали да се гражденеят, така да се каже. Което разбира се, не прави къщата по-лоша.
agro написа:
Зидането на безформени камъни с най-много едно лице като моите се оказа изключително бавен процес. Мислиш и оглеждаш купчините с камъни всеки път, за да подбереш камъка, който да пасне. Трябват и малки камъчета - пипкава работа, но чудесна отмора след стреса през седмицата. Зидам с тази нова смес - зидацем, на Девненския завод. Хареса ми - лепи добре и бавно стяга, ама здраво като бетон. С всеки иззидан кубик виждам как задобрявам в зидането. Ако имаше и някой майстор да ми показва - :)
Абсолютно съм съгласен с написаното, и ако може да добавя и аз моите 5ст. по темата :)
Работя с циментов разтвор 1:3 обемни единици. Става много здрав. Този при зидането е малко по-гъст, да става на кюфте, за да не изтича от фугата. Пълнежа е с малко по разреден и с добавка на филц, като там мятам и "овчите глави", малко хоризонтална арматура,и друк дребен камънак.
И моят камък е много безформен и труден за редене, но се мъча да спазвам няколко принципа.
Едимият е да съм с най-хубавото лице на вън.
Другият е да нямам повече от 2 вертикални фуги, последователно една над друга.
Третият е, колкото и да са лоши камъните, така да ги подбирам и редя, че да могат да стоят сами един в-у друг. Само в краен случай да подлагам малки парченца(чивии), за да се стабилизират. След това ги вдигам от мястото и слагам гъстия разтвор. Като го върна камъка, ако е малко по-лек го почуквам докато слегне и се чуе удара и лягането на камък в-у камък, така че да изплюе излишния разтвор.
Нещо важно. За да има по-добра адхезия разтвора, камните трябва да са максимално добре почистени от кал. Или ги оставам да престоят на дъжда и слънцето, или ги мия(много досадна работа), или с телената четка.
Ето и последното ми творение, зида около вратата ме изненада тая пролет, паднал. Но така или иначе за бъдещата порта имах планове и за него. Не наблягам много на естетика и фугиране, а по-скоро на цялостния облик и здравина.

Прикачен файл

P1070612.JPG
koveslav - майстор
"Третият е, колкото и да са лоши камъните, така да ги подбирам и редя, че да могат да стоят сами един в-у друг. Само в краен случай да подлагам малки парченца(чивии), за да се стабилизират. След това ги вдигам от мястото и слагам гъстия разтвор."

Ето тук се крие истината.Наложи ми се преди години да разваля част от ограда,която е строил дядо ми през 1960-та,като се е преселил тук,където живеем.Зидарията беше от камък с пълнеж керпич(чиста кал),а най-отгоре имаше около 3см циментов пояс и керемиди,за да не се налива зида с вода.Камъните бяха пасвани добре,правото им лице беше навън и зида хем изглеждаше много естествено и подредено,хем за 50 години не беше мръднал въобще.Затова мисля,че вида на лепилото е по-маловажната част от задачата,а всичко зависи от правилното подреждане и пасване на камъните.
agro - специалист
И задължително с тесла в ръка, снимката точна. Сигурно има и специални каменоделски чукове, ама теслата си е класика. Колкото до лепилото - няма начин да не е важно при носещите стени. Все пак се случва и земетръс. Не знам - има ли методика за пресмятане на зидария от камъни с неправилна форма?
ogo - специалист
С огромно закъснение, но все пак да благодаря за мненията.
Потвърждавам, зидането с речни камъни се оказа доста пипкава работа. Тъй като не живея постоянно в къщата и не разполагах с неограничено време използвах комбиниран подход. По ъглите и "по-видните" места действах "на ръка". В "правите" участъци използвах кофраж, като пак се опитвах до колкото е възможно, най-красивите камъни за са отпред.
За съжаление още не съм си изработил навика да правя снимки "преди" и "след", но все пак мисля че ще стане ясно. Моля и за снизхождение, защото все пак ми е първи опит, а и има още малко за доизкосуряване.

Прикачен файл

01.JPG Изходни параметри на двора

Прикачен файл

02.JPG Изходни параметри на пространството за преработка

Прикачен файл

03.JPG Изходния материал

Прикачен файл

04.JPG Началото

Прикачен файл

05.JPG Първия кофраж

Тема "Слепване на речни камъни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: