• 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 63
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
milev5 - специалист
Eй го на и нашето произведение на изкуството.
Краката са от квадратни тръбички, които влизат в по-големи тръбички заварени на диска.Целта е да се свалят, за да стане по компактен.
За да не излизат при евентуално местене съм пробил отвори в профилите, в които ще пъхам или шплент или пирон, по скоро второто :-D

Дръжките сме ги направили да се свалят, защото много ще загряват ако си седят на диска,а ако имат дървени ръкохватки може да изгорят.
Ръкохватките са от сап за тесла понеже не разполагах с нищо подходящо :-D
Заварили сме по две парченца тръбички защото, такава имахме под ръка :-D , огънах краищата на арматурите, за да не се изплъзват и е готов за експлоатация :-D :-D

С какво ги мажете, за да не ръждясват, аз го намазах за сега с олио, защото нямам мас ?

Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
stiv1961 - майстор
Честито :supz: , краката ми се виждат малко дълги :? , височината от земята до дъното трябва да е 25-30 см. Аз първия път го загрях яко, намазах го със сланина и след това го протрих с глава лук разрязана на две. От там нататък след ползване докато е загрят му сипвам една кана вода и всички мръсотии се събират в средата, една салфетка и.... до следващия път :)
jorkataG - специалист
Да се присъединя и аз. Вчера намерих в двора на дядото :) :) :) един зарязан диск от дискова брана играх си да го поочися че яко е ръждясал и днес мисля да го превърна въ тая убавиня ВАЛАНДЕР. Ял съм пържоли на това нещо ама не можех да си намеря диск. Вече имам и щае го направя и аз.
Bojidar_Donev - специалист
Да не забравиш да качиш снимки колега .. :drinkers:
profy - специалист
filmatoplo написа:
...Аз като го работя на огъня -много ми парят дръжките -верно че ми са настрани заварени -
дали е от това или просто огъня се разсейва повече и ги облизва :? :-D .
stiv1961 написа:
Моите за закривени нагоре, но не това е причината.На огън и аз го местя с ръкавици/ако се наложи/. Но с котлона тоя проблем го няма.
Между корпуса (скара, валандър, плоча, тиган) и самата дръжка за хващане вместо прави трябва да има спирални вертикални, примерно от желязо ф5-ф6, навити около ф10 с малка стъпка.
Подобна е дръжката на "шашличника" от снимката. Краищата на шишовете са завити по същите съображения.
Дръжката не се нагрява от топлопредаване, всъщност така казва и решението на диференциалното уравнение за топлопредаване по спирала.

Прикачен файл:
P1030595 (600 x 557).jpg
P1030595 (600 x 557).jpg (91.3 KиБ) Видяна 3995 пъти
Bojidar_Donev - специалист
Хубава работа са си дисковите брани .. На мен мерака ми мина и ще я продавам защото само ръждясва :|
Johny - майстор
Посудата вече е готова. Направих и пробния пуск. Другата събота на вилата с мръвка.... Само дето този котлон е много мощен. Ако намаля газта, пък пуши. На едно място пише 6kW, на друго 9kW, но яко грее. Ще видя как е с мръвките и зеленчука.

Прикачен файл

IMAG0334.jpg

Прикачен файл

IMAG0338.jpg

Прикачен файл

IMAG0340.jpg
stiv1961 - майстор
Johny написа:
Само дето този котлон е много мощен. Ако намаля газта, пък пуши. На едно място пише 6kW, на друго 9kW, но яко грее. Ще видя как е с мръвките и зеленчука.
Моят котлон е същия, опитай се да регулираш пламъка с притока на въздух(ламаринката). Намалял съм пламъка до минимум, едва мъждука и пак е син и не пуши.
Johny - майстор
Щом при тебе става, значи и при мене трябва да стане. Явно трябва повече да си поиграя.
dadko - майстор
Нещо темата замряаа. Гледам- не е писано от август месец.
Очаквах, че сега около Коледа- ще се пораздвижи, хората ще наизвадат валандарите да намятат едни мръвки на тях...
На мен дядо Коледа ми донесе един чугунен валандар. Или- "сач", както го водят в магазина. Купен е от кварталната железария, но на Илиенци ги има същите, с 1 лв. по-скъпи. Ако някой го интересува- ще обясня по- подробно, но то на Илиенци май на едно място продават сачове, барбекюта и подобно оборудване.
За валандарските стандарти е малък- 320 мм външен диаметър, но пък е от чугун и е с ребра!
Е, имаше малки шупли, които с дремелчето премахнах(тъкмо го сефтосахи него) и стана перфектен. Сега ще му мисля крачета и ще се нарежда до своите събратя.

Прикачен файл

IMG_0191.JPG

Прикачен файл

IMG_0193.JPG

Прикачен файл

IMG_0199.JPG
IMG_0199.JPG (112.75 KиБ) Видяна 3420 пъти

Прикачен файл

IMG_0200.JPG
  • 1
  • 49
  • 50