Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Jacomo - специалист
Колеги, преди няколко дена сменях един ключ за лампа 220V и вътре в ключа последователно беше свързан диод. Аз го премахнах, защото беше дефектирал и лампата мигаше. Каква е идеята на този диод?
jorkataG - специалист
Чисто информативна - да намериш ключа в тъмното.
Jacomo - специалист
Нямам предвид светодиод или глим лампа, а обикновен диод.
jordanvass - майстор
Как така мига лампата при дефектирал диод? Ти как разбра, че е дефектирал? Диод или пробива, при което окъсява изводите си и лампата би трябвало да свети с пълна сила, или прекъсва, при което лампата няма въобще да светне. Ако диодът е изправен, лампата ще свети по-слабо от нормалното, но пък гадно ще трепка. Не виждам друга причина някой да свърже последователно диод, освен да намали мощността на лампата.
Jacomo - специалист
Диодът се беше спукал отстрани по цялата си дължина и лампата всъщност не мигаше, а трептеше много дразнещо. В съседен ключ пак имаше диод, но беше здрав и лампата си работеше нормално, но все пак премахнах и него.
jordanvass - майстор
Щом лампата е светела, но е трептяла, значи диодът си е бил изправен. Нищо, че е бил спукан. А другата лампа, щом през диод си е светела нормално, разбирам с пълна мощност и без да трепка, значи въобще не е бил изправен нейният диод. Махай ги, въобще не ти трябват. Разбира се, ако говорим за обикновена лампа с нажежаема жичка и с работно напрежение, съответстващо на мрежовото.
shotik - майстор
Преди трийсетина години беше на мода да се слагат диоди,за да се изправел тока и лампите да светят по - дълго,защото ,разбирате ли,на колите са правотокови и горели по - малко,затова вероятно е слаган този диод.
alsted - майстор
Jacomo написа:
Диодът се беше спукал отстрани по цялата си дължина и лампата всъщност не мигаше, а трептеше много дразнещо. В съседен ключ пак имаше диод, но беше здрав и лампата си работеше нормално, но все пак премахнах и него.
Спестяваш ни важна информация. Фърлих един боб и той ми показа, че въпросния диод някой го е слагал допълнително за намаляване интензивността на светенето или по-скоро за удължаване живота на крушките. Този дето е бил видимо сцепен, всъщност си е бил здрав, а другия (дето лампата си светела нормално) - пробил. А дали е така ...? Не би ли могъл да ни го покажеш въпросния диод и самия ключ със свалена капачка, и да кажеш точно къде е бил вързан?
kozl - майстор
Диода намалява енергията за лампата наполовина. Обаче поради изрязването на половината синусоидална форма на напрежението, крушката остава по-дълго време в периода на 50 херцовото захранване без излъчване и се наблюдава трептене. Ако променливото напрежението беше с по-високо честота, нямаше да усещаме трептене.
Jacomo - специалист
alsted написа:
Спестяваш ни важна информация. Фърлих един боб и той ми показа, че въпросния диод някой го е слагал допълнително за намаляване интензивността на светенето или по-скоро за удължаване живота на крушките.
Наистина пропуснах да кажа, че е слаган допълнително, но вече ми се изясни защо.

Тема "Диод в ключ за лампа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: